Bekermalva soorten
Wat is bekermalva en welke soorten zijn er? Bekermalva is een lid van de kaasjeskruidfamilie. Bekermalva is een éénjarige plant die het uitstekend doet in voedzame borders. Alle leden van de kaasjeskruidfamilie zijn overigens eetbaar. Ook van bekermalva kan je het blad en de bloemen gebruiken.
Bekermalva zaaien en planten
Wanneer kan je bekermalva zaaien?
Bekermalva zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van maart tot mei.
Bekermalva zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot april.
Wanneer kan je bekermalva planten?
Bekermalva planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot juni.
Hoe zaai je bekermalva? Voorzaaien doe je bij voorkeur in kweekpotjes. Je kunt bekermalva ook direct in de vollegrond zaaien. Bekermalva kan in één jaar flink groot worden, tot wel hoger dan een meter. Geef bekermalva bij het uitplanten of zaaien in de vollegrond genoeg ruimte.
Per vierkante meter kan je ongeveer 4 tot 7 bekermalva planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 2 tot 4 bekermalva planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Bekermalva standplaats en verzorgen
Hoe kweek je bekermalva? Bekermalva kweken is vrij makkelijk. Je kunt het in borders of aan de rand van de moestuin zaaien om bestuivende insecten aan te trekken. Bekermalva is slechts een éénjarige plant maar kan vrij groot worden. Geef bekermalva dus de ruimte.
Bekermalva groeit het allerliefste op een plekje in de volle zon, maar ook de halfschaduw wordt goed getolereerd.
Bekermalva combinatieteelt en wisselteelt
Bekermalva
Voor het kweken van bekermalva hoef je geen wisselteelt te gebruiken.
Bekermalva goede buren
Bekermalva heeft geen nadrukkelijk goede buren.
Bekermalva slechte buren
Bekermalva heeft geen nadrukkelijk slechte buren.
Bekermalva water geven
Hoeveel water heeft bekermalva nodig? Over het algemeen kan je bekermalva kweken zonder dat je veel water hoeft te geven. Houd het plantje in de zomer extra in de gaten maar laat het zo veel mogelijk leven op het water dat er van nature aanwezig is, zoals regenwater en grondwater.
Bekermalva grondsoort en bodem
Welke grondsoort heeft bekermalva nodig? Bekermalva groeit het beste op een voedzame bodem. Je kunt voor de aanplant koemestkorrels strooien om de bodem te verbeteren. Compost is een andere mogelijkheid. Verder is bekermalva niet erg veeleisend. De voorkeur gaat uit naar een neutrale tot alkalische grond.
pH
Bekermalva tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?
Bekermalva bemesten
Moet je bekermalva bemesten? Omdat bekermalva graag op een voedzame bodem groeit doet deze het goed langs de randen van de moestuin. Het plantje profiteert zo van de bemesting die je andere planten geeft. Je kunt bekermalva eventueel extra bemesten met een neutrale tot fosfaatrijke voeding. Fosfaat draagt bij aan de ontwikkeling van bloemknoppen.
Voor het bemesten van bekermalva adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 4-8-6 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?
Bekermalva bloei en bestuiven
Wanneer bloeit bekermalva? Bekermalva bloeit doorgaans van juni tot september.
Moet je bekermalva bestuiven? Bekermalva oogst je meestal voor deze zaden gaat vormen. Voor de zaadteelt lokt de plant zelf bestuivende insecten zoals bijtjes, hommels en zweefvliegen. Je hoeft bekermalva dus niet met de hand te bestuiven. Bovendien is bekermalva met de tweeslachtige bloemen zeer goed zelfbestuivend.
Wanneer bekermalva oogsten
Wanneer kan je bekermalva oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot oktober.
Hoe oogst je bekermalva? Je kunt bekermalva oogsten gedurende de hele groei. Het blad kan je steeds plukken wanneer je het nodig hebt. Tijdens de bloei kan je bloemetjes plukken om in de keuken te gebruiken. Bekermalva bloeit een lange periode door en raakt niet snel uitgeput.
Bekermalva gebruiken en bewaren
Waarvoor gebruik je bekermalva? Hoewel bekermalva eerder als snijbloem wordt gekweekt, kan je bekermalva kweken voor de garnering op salades. De bloemetjes staan erg mooi en het blad is als groente te gebruiken. Bekermalva is zo een veelzijdige plant die ook nog mooi staat in de tuin.
Bekermalva houdbaarheid
Hoelang kan je bekermalva bewaren? De bloemetjes van bekermalva oogst je direct voor gebruik, ze zijn geen dag te bewaren. De blaadjes kan je maximaal één dag in de koelkast bewaren maar moeten dan echt worden gebruikt. Je oogst alle delen van bekermalva dus zo kort mogelijk voor je ze gaat gebruiken.
Bekermalva ziektes en plagen
Welke ziektes en plagen zijn er bij bekermalva? Net als bij andere soorten kaasjeskruid is bekermalva eerder een lokplant voor natuurlijke vijanden. Omdat de plant zelf weinig last heeft van ziektes, schimmels of plagen kan je de plant gebruiken voor de combinatieteelt. Zo lok je insecten die plagen bij andere planten ook nog eens tegengaan.