plant banner

Knollen en bollen planten

Ga snel naar...

  Hoe plant je bollen in de moestuin? Sommige planten vermeerderen zich niet door middel van zaden maar via de knollen die zij maken. Het kan ook zijn dat het planten van bollen meer zekerheid geeft. Zo kan je aardappelen ook zaaien, de zaden zitten in de bessen aan de plant. Dit geeft vaak vreemde resultaten omdat de zaden zijn gevormd door kruisbestuiving met andere aardappelsoorten. Het planten van knollen is vaak ook veel sneller.

  Waarom bollen planten?

  Vaak is het planten van bollen en knollen sneller dan het opkweken uit zaden. Sommige planten maken alleen maar bollen en geen zaden. In deze gevallen plant je bollen of knollen in de moestuin. Neem bijvoorbeeld aardappelen, waarvan de zaden ook gezaaid kunnen worden. Het duurt dan alleen twee tot drie jaar voor je aardappelen kunt oogsten. Ook zijn zaden vaak gevormd door kruisbestuiving met andere aardappelrassen, wat voor onbekende kruisingen zorgt. Bij uien is het ook sneller om plantuitjes te planten. De teelt van uien vanuit zaden duurt namelijk twee jaar.

  Hoe plant je bollen?

  Voor het planten van bollen, knollen, knoflookteentjes en dergelijke kan je speciaal gereedschap gebruiken. Een bollenplanter maakt een gat waar je ee bol in kunt stoppen, en laat vervolgens de aarde los om de bol in te graven. Je kunt ook bollen planten door met de hand of met een schepje wat grond uit te graven. Plant je pootgoed voldoende diep in de grond, een centimeter of vijf moet meestal goed zijn. Zo zorg je dat het loof van bijvoorbeeld plantuien niet omvalt. Plant ook weer niet te diep, dan duurt het erg lang voor je plantjes boven komen.

  • Gemaakt: 01-02-2021
  • Bijgewerkt: 23-01-2023
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Lijst met wortelgewassen moestuin

  Wortelgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor knol- en wortelgewassen kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Dit helpt onder andere bij de on..

  Lijst met aardappelen moestuin

  Aardappelen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor aardappelen kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Eigenlijk zijn aardappelen ook gewoon wortel- e..

  Planten vermeerderen

  Hoe vermeerder je planten? Misschien heb je een bessenstruik die wel hele lekkere bessen geeft. Soms zie je een plant in het wild die je graag mee naar huis zou nemen. Wat de reden ook is, je kunt..

  Stekken maken van wortels

  Hoe maak je stekken van wortels? Sommige planten vermeerderen het makkelijkste via de wortels. De wortels groeien ondergronds verder en komen elders weer boven als een "nieuwe" plant. Zo is het ma..

  Wat is verspenen en waar let je op?

  Je hoort het wel vaker, maar wat betekent verspenen? Verspenen is niets meer dan het verplaatsen van een zaailing naar een eigen potje, meestal wanneer je veel zaadjes hebt gezaaid in één grote za..

  Uien Noord-Hollandse Bloedrode Buzzy Seeds

  Uien Noord-Hollandse Bloedrode Buzzy Seeds

  Zeer scherpe, rode uien. Dit ras produceert de typische rode uien die doorg..

  € 2,29 Excl. BTW: € 2,10

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Per stuk. Stevig, herbruikbaar. Erg geschikt voor het kweken van middelgrot..

  € 2,99 - € 4,99