plant banner

Betere drainage moestuin

Ga snel naar...

  Wil je de drainage verbeteren in je moestuin? Door overtollig water gaat veel oogst verloren. Planten die onder water komen te staan nemen geen voeding meer op of gaan dood in het ergste geval. Ook in potten moet water makkelijk weg kunnen. In potten zonder gaten staan je planten direct onder water als het regent. Gelukkig kan je van alles doen om de drainage overal te verbeteren.

  Verbeter de bodem

  De bodem is voor het grootste deel bepalend voor de drainage. Zo houdt kleigrond erg veel vocht vast, is het slecht doorlaatbaar en blijven er zelfs plassen water op liggen. Zandgrond droogt juist direct op en houdt dus bijna geen vocht vast. Een combinatie van de twee zou dus ideaal zijn.

  Voeg brekerzand toe

  Brekerzand werkt erg goed als je kleigrond hebt. Het is wel even hard werken om het met de grote brokken klei te mengen, maar de stukken klei worden hierdoor wel opgebroken. Water stroomt makkelijker de grond in. Je moet alleen wel heel veel brekerzand gebruiken om een langdurig effect te hebben. Het meeste zand spoelt de grond in en verdwijnt na een tijdje, waardoor de kleigrond opnieuw dichtgeslibd raakt.

  Hydrokorrels of kiezels

  In plantenbakken en plantenpotten kan je hydrokorrels gebruiken. Leg een laag hydrokorrels of kiezels onderin potten vóór je de aarde erin doet. Water uit de aarde stroomt hierdoor makkelijker weg. Het hoopt zich op onderin de pot en verdwijnt via de gaten die erin zitten. Het is natuurlijk wel essentieel dat er überhaupt gaten in zitten. Boor indien nodig zelf gaten onderin potten en bakken.

  Perliet in de aarde

  Perliet is een zeer luchtige en lichtgewicht korrel. Deze kan je door de aarde mengen om de aarde beter doorlaatbaar te maken. Het wordt vooral gebruikt bij planten die juist niet graag vochtig staan. Perliet is een makkelijk te mengen korrel voor potgrond, speciaal voor planten in potten en bakken.

  Verplaats de grond

  Door de grond te verplaatsen kan je ook een betere drainage creëren. Maak bijvoorbeeld heuveltjes of graaf geulen door de (moes)tuin, waardoor water kan wegstromen bij je planten. Dat werkt zo:

  Heuveltjes maken

  Door heuveltjes te maken kan je planten kweken op een soort verhoogd stukje grond. Regenwater dat op het heuveltje valt waar je plant staat, stroomt via de zijkanten bij je plant vandaan. Zo blijft je plant relatief droog staan ondanks hevige regenval.

  Geultjes graven

  Het is best voor de hand liggend, maar door geultjes te graven zorg je dat water weg kan stromen. Wat op het platteland in het groot wordt gedaan, door middel van sloten, kan je op de moestuin in het klein doen. Water uit de bodem stroomt via deze geultjes weg en verdwijnt hier de grond in, of het stroomt naar een plek waar het geen kwaad kan voor je planten.

  Gaten onderin potten

  Het is hierboven al eens genoemd. Maak gaten onderin potten en bakken, want via deze gaten stroomt water weg. Gebruik dit wel in combinatie met de tip voor het gebruik van hydrokorrels of kiezels. Zou je dat namelijk niet doen, dan slibben de gaatjes dicht door de aarde in de potten en bakken.

  Verhoogde bakken

  Ga je een moestuin beginnen, maar staat de tuin regelmatig onder water? Je kunt verhoogde bakken gebruiken om voor een goede afwatering te zorgen. Natuurlijk horen hier ook gaten in te zitten, maar

  • Gemaakt: 09-11-2022
  • Bijgewerkt: 29-05-2023
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Kalium voor planten

  Kalium versterkt de wortels van je planten. Het draagt bij aan de algehele weerstand van je planten tegen schimmels, ziektes en plagen. Zo zijn je planten minder vatbaar voor extreme (hoge of lage..

  Welke grond voor de moestuin?

  Welke grond gebruik je voor een moestuin? Biologische moestuinaarde uit zakken werkt meestal wel goed. Wil je het echt geweldig doen, stel dan zelf je grond samen. Dit doe je aan de hand van de pl..

  Koemestkorrels voor je moestuin

  Het gebruiken van (gedroogde) koemestkorrels voor je moestuin kan veel voordelen hebben. Ze worden vaak gestrooid op gazons maar zijn ook heel geschikt voor de grond waar je groenten en fruit op k..

  Moestuin op kleigrond

  Wat groeit goed op kleigrond in de moestuin? Klei is een lastige, dikke grondsoort die lang nat blijft na een bui. Het is ook een voedzame en goed vochthoudende grond, waar sommige planten graag o..

  Zuurtegraad verbeteren

  Hoe verbeter je de zuurtegraad? Meten is weten, je hebt een pH-meter nodig om de zuurtegraad van de bodem te achterhalen. Is de zuurtegraad niet goed voor je planten, dan groeien ze misschien niet..

  Water geven moestuin

  Hoeveel water heeft je moestuin nodig? Dat hangt heel erg af van een aantal dingen. Bijvoorbeeld of je zandgrond of kleigrond hebt en welke planten je hebt staan. Op zandgrond geef je vaker water ..

  Volle zon als standplaats

  De volle zon is een warme, droge en lichte standplaats in je moestuin. Je plant krijgt hier veel zonlicht. De grond op dit plekje droogt sneller op. Er zijn minder slakken en het is er warmer dan ..

  Halfschaduw als standplaats

  De halfschaduw is een matig plekje in je moestuin. Je plant staat hier soms in de schaduw maar krijgt ook wat zon. De grond op dit plekje droogt snel op als er zon staat. Je kunt last krijgen van ..

  Verpotten en verplanten

  Moet je plant ergens anders heen, of heeft deze een grotere pot nodig? Het gebeurt mij soms nog steeds. Achteraf blijkt die ene bessenstruik toch niet zo gelukkig te staan en dan graaf ik deze toc..

  Wat is verspenen en waar let je op?

  Je hoort het wel vaker, maar wat betekent verspenen? Verspenen is niets meer dan het verplaatsen van een zaailing naar een eigen potje, meestal wanneer je veel zaadjes hebt gezaaid in één grote za..

  Wat is mulchen?

  Wat gebruik je om te mulchen? Waarom zou je mulchen, en wat is mulchen precies? Mulch is een laag organisch materiaal afkomstig van planten, op de grond in je (moes)tuin. Mulchen is het toevoegen ..

  Hydrokorrels 5L Culvita

  Hydrokorrels 5L Culvita

  Hydrokorrels zijn absorberend: water en voedingsstoffen worden opgenomen en..

  € 3,79 Excl. BTW: € 3,13

  Hydrokorrels 10L Culvita

  Hydrokorrels 10L Culvita

  Hydrokorrels absorberen water en voedingsstoffen. Ze laten dit gedurende ee..

  € 6,49 Excl. BTW: € 5,36

  Koemestkorrels 10KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Koemestkorrels 10KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Grote zak van 10 kilo. Koemestkorrels bevorderen de werking van micro-organ..

  € 10,99 Excl. BTW: € 9,08

  Koemestkorrels 5KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Koemestkorrels 5KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Middelmaat zak van 5 kilo. Koemestkorrels bevorderen de werking van micro-o..

  € 6,99 Excl. BTW: € 5,78

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Per stuk. Stevig, herbruikbaar. Erg geschikt voor het kweken van middelgrot..

  € 2,99 - € 4,99