Kalium voor planten

Ga snel naar...

  Kalium versterkt de wortels van je planten. Het draagt bij aan de algehele weerstand van je planten tegen schimmels, ziektes en plagen. Zo zijn je planten minder vatbaar voor extreme (hoge of lage) temperaturen. Ook kunnen je planten beter tegen overtollig water of tegen droogte. Ze worden minder snel ziek en zijn minder vatbaar voor plagen.

  Kalium voor planten is een onmisbaar basiselement. Zonder kalium groeit geen enkele plant, maar niet alle planten hebben evenveel kalium nodig. Zo hebben wortelgewassen en vruchtgewassen een grotere behoefte aan kalium dan bijvoorbeeld bladgewassen, die juist meer behoefte hebben aan stikstof. Ook planten die van oorsprong niet in ons klimaat voorkomen, hebben meestal meer baat bij kalium in dit voor hen onbekende klimaat.

  Hoe herken je een tekort aan kalium?

  Een tekort aan kalium herken je makkelijk aan verdorde blaadjes, meestal vanaf de bladrand. Dit gaat vaak gepaard met gele verkleuringen (evenals vanaf de bladrand). Bij een langdurig tekort gaan blaadjes verdorren en verdrogen en vallen ze zelfs af. De weerstand van je plant gaat ook achteruit. Je planten worden vatbaarder voor ongedierte en kunnen slechter tegen extreme (hoge of lage) temperaturen, hevige regenval en droogte. Ook ontstaan er sneller schimmels op je planten.

  1. Gele verkleuring vanaf de bladrand
  2. Verdorring en verdroging van het blad
  3. Bladverlies bij langdurige tekorten
  4. Verminderde opname van vocht (water)
  5. Verslechterde groei of zelfs groeistilstand
  6. Kleinere bloemen of bloem(knoppen) vallen af
  7. Vatbaarder voor schimmels
  8. Aantrekkelijker voor ongedierte zoals bladluis
  9. Gevoeliger voor hevige regenval of droogte
  10. Gevoeliger voor (extreme) hoge of lage temperaturen

  Hoe herken je een overschot aan kalium?

  Een overschot (te veel) aan kalium komt niet zo vaak voor, maar het is goed mogelijk. Net als met alles, is ook te veel kalium niet goed voor je planten. Je planten krijgen dan vooral veel verschijnselen van andere tekorten. Dit als gevolg van de verminderde opname van de andere voedingsstoffen.

  1. Verminderde opname van magnesium en boor (en andere voedingsstoffen), met als gevolg:
   1. Verschijnselen die lijken op verdroging van het blad
   2. Gele verkleuringen van het blad
   3. Verdorring en verdroging van het blad
   4. Hele donkerbruine (soms bijna zwarte) verdorring van het blad
  2. Verschijnselen van tekorten van andere voedingsstoffen, zoals:
   1. Stikstoftekort
   2. Fosfortekort

  Het meeste komt dus niet direct door het overschot aan kalium, maar door de gevolgen daarvan. Dit maakt een overschot aan kalium lastig te traceren. Gelukkig wordt een overschot aan kalium niet snel bereikt, zo lang je meststoffen geeft volgens de instructies op de verpakking.

  Waardoor ontstaat een tekort aan kalium?

  Een tekort aan kalium ontstaat -zoals bij veel voedingsstoffen- vaak doordat de opname ergens door wordt geremd. Een gebrek bij de plant hoeft dus niet per se een tekort in de bodem te betekenen, maar kan ook andere oorzaken hebben zoals te veel water, waardoor de wortels van de plant niet optimaal functioneren.

  Hoe herstel je een tekort aan kalium?

  Een tekort aan kalium hertel je op de eerste plaats door de bodem te controleren. Let met name op de hoeveelheid water die je geeft. Een veelgemaakte fout bij het verzorgen van planten is juist niet te weinig maar te veel water geven. Ook de zuurtegraad van de bodem is van invloed op het goed werken van de wortels. Controleer daarom ook of de bodem niet te zuur is en strooi indien nodig wat kalk als dat wel het geval is. Is de bodem verder prima in orde? Strooi dan een kaliumrijke mestvoeding om de plant te voorzien zoals vinassekali of lavameel, wat overigens een uitstekende werking heeft op de weerstand van je planten.

  Welke mest bevat veel kalium?

  Er zijn veel verschillende meststoffen die rijk zijn aan kalium. Zo bevat gesteentemeel veel kalium. Bijvoorbeeld lavameel, wat bovendien ook rijk is aan andere voedingsstoffen en een uitstekende bodemverbeteraar is. Daarnaast zijn de meeste soorten houtas erg rijk aan kalium. Ook ander organisch materiaal kan een bron van kalium zijn voor je planten. Denk aan eierschalen of bananenschillen door de compost.

  Welke planten gebruiken veel kalium?

  Vooral vruchtgewassen zoals tomaat, pompoen of komkommer, mag je extra kalium geven bovenop de gebruikelijke mestvoeding die je aan deze planten geeft. Dit om de vruchten goed te houden en schimmels te voorkomen als gevolg van de rijping. Ook voorkom je hiermee problemen zoals neusrot bij de tomaat. Dat geldt overigens ook voor alle planten die oorspronkelijk niet hier groeien, zij hebben een betere weerstand nodig in ons klimaat.

  • Gemaakt: 19-04-2021
  • Bijgewerkt: 03-06-2023
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Wat is NPK mest?

  Een moestuin kan niet zonder mest. Je gaat op zoek en komt veel meststoffen tegen. Op de verpakking staat "NPK" maar wat is NPK mest eigenlijk? En wat is de beste mest voor je moestuin? Je planten..

  Stikstof voor planten

  Stikstof bevordert de aanmaak en ontwikkeling van het blad van planten. Veel stikstof zorgt voor bossige planten met veel blad en grotere bladstelen en stengels. Te weinig stikstof zorgt voor een ..

  Fosfor voor planten

  Fosfor zorgt in de basis voor een goede energievoorziening bij de plant. Zo draagt fosfor bij aan de groei van de wortels. Ook de ontwikkeling van sterke bloem- en bladknoppen wordt voornamelijk d..

  Moestuin op zandgrond

  Wat groeit goed op zandgrond in de moestuin? Zand is een schrale, droge en vaak arme grondsoort. Het is ook een losse grond met een fijne structuur, waar wortels van planten makkelijk in groeien. ..

  Betere drainage moestuin

  Wil je de drainage verbeteren in je moestuin? Door overtollig water gaat veel oogst verloren. Planten die onder water komen te staan nemen geen voeding meer op of gaan dood in het ergste geval. Oo..

  Volle zon als standplaats

  De volle zon is een warme, droge en lichte standplaats in je moestuin. Je plant krijgt hier veel zonlicht. De grond op dit plekje droogt sneller op. Er zijn minder slakken en het is er warmer dan ..

  Kalk voor planten

  Kalk verbetert de bodemstructuur. Ook maakt kalk de bodem minder zuur, waardoor voedingsstoffen door sommige planten beter worden opgenomen. Kalk is niet geschikt voor planten die van een zure gro..

  Lavendel meststof 1500g Culvita BIO

  Lavendel meststof 1500g Culvita BIO

  Organische mestkorrel (NPK 6-5-10 +3). Lavendel meststof van Culvita is een..

  € 8,49 Excl. BTW: € 7,02

  Lavameel meststof 1500g Culvita BIO

  Lavameel meststof 1500g Culvita BIO

  Organische meststof (NPK 6-5-10). Lavameel van Culvita is een fijngemalen v..

  € 8,49 Excl. BTW: € 7,02

  Druiven meststof 1500g Culvita BIO

  Druiven meststof 1500g Culvita BIO

  Organische mestkorrel (NPK 6-5-10 +3). Druiven meststof van Culvita is een ..

  € 8,49 Excl. BTW: € 7,02

  Koemestkorrels 5KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Koemestkorrels 5KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Middelmaat zak van 5 kilo. Koemestkorrels bevorderen de werking van micro-o..

  € 6,99 Excl. BTW: € 5,78

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Middelgrote zaailingen. Stevige zaaitray met 40 grote, ronde vakken. Uitste..

  € 1,79 Excl. BTW: € 1,48

  Kweekpot vierkant 12x12x20cm per 5 stuks

  Kweekpot vierkant 12x12x20cm per 5 stuks

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  Kweekpotten vierkant 9x9cm per 10 stuks

  Kweekpotten vierkant 9x9cm per 10 stuks

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69

  Kweekpotten vierkant 7x7cm per 10 stuks

  Kweekpotten vierkant 7x7cm per 10 stuks

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49