Water geven moestuin

 • 25-01-2022

Ga snel naar...

  Hoeveel water heeft je moestuin nodig? Dat hangt heel erg af van een aantal dingen. Bijvoorbeeld of je zandgrond of kleigrond hebt en welke planten je hebt staan. Op zandgrond geef je vaker water en op kleigrond juist veel minder. De grond in potten en bakken droogt sneller uit en in de schaduw blijft het langer vochtig. Lees hier alles over het water geven van je moestuin.

  Waardoor droogt grond sneller op?

  Planten in potten, planten in de zon, planten op heuveltjes en zanderige grondsoorten drogen sneller op. Zo kan je zorgen dat de grond van je planten sneller opdroogt en dat je planten minder last hebben van water.

  Veel direct zonlicht

  Natuurlijk verdampt water sneller in direct zonlicht dan in de schaduw. Het wordt er namelijk een stuk warmer, maar er is nog een andere reden dat planten in de zon droger blijven staan. Planten die veel direct zonlicht krijgen, verdampen meer vocht via de blaadjes. Bij veel koolgewassen is dit goed te zien als het hartje zomer is. Het blad gaat als het ware een beetje slap hangen. Als je het blad dan voelt dan voelt dit een beetje kleverig, alsof er vocht uit komt.

  Je planten verdampen dus veel vocht via het blad, des te meer als zij het erg warm hebben. Er is een kans dat ze hierdoor ook veel meer vocht opnemen uit de bodem, omdat ze het vocht ook sneller weer verliezen. Soms moet je je planten hierdoor ook vaker water geven, best logisch natuurlijk. Dat je planten droger staan in de volle zon heeft dus uiteindelijk twee redenen, beiden met één zelfde oorzaak: het sneller verdampen van vocht.

  Planten op heuveltjes

  Als je planten kweekt op heuveltjes, stroomt water langs de zijkanten van het heuveltje bij de plant vandaan. Regenwater en water dat je geeft met de gieter of tuinslang, komt dus niet volledig bij je plant terecht. Het grootste deel komt een stukje verderop in de grond terecht. Op zich niet zo'n probleem als je planten niet graag te nat staan. Je kunt je planten in zo'n geval dus bewust op heuveltjes zetten. Het hoeft maar een klein hoopje grond te zijn, groot genoeg om je plant op te kunnen kweken.

  Potten en bakken

  In de vollegrond heb je veel grondwater, wat in diepere lagen erg lang aanwezig blijft. De hoeveelheid water in plantenpotten en plantenbakken is echter heel beperkt. Natuurlijk verdampt het hierdoor sneller, je planten hebben sneller al het water opgenomen, maar water stroomt ook de pot uit via de gaten onderin. Als het goed is heb je deze gaten onderin potten en bakken, anders staan je planten onder water na een regenbui. In het kort drogen potten en bakken simpelweg veel sneller op (en uit).

  Zanderige grondsoort

  Zandkorrels zijn eigenlijk hele kleine steentjes. Ze zijn helemaal niet absorberend en dus stroomt water direct uit in zandgrond. Kweek je in zandgrond èn in de volle zon, zet dan vooral planten neer die goed tegen droogte kunnen. Zand wordt vaak toegevoegd aan andere soorten grond om deze beter waterdoorlatend te maken.

  Waardoor blijft grond langer nat?

  Kleigrond blijft erg lang nat en absorbeert zo wel voedingsstoffen als water. In de schaduw verdampt water minder snel. De grond blijft langer vochtig als hier een laag organisch materiaal op ligt.

  Kweken op klei

  Wie op kleigrond kweekt weet het als geen ander. De grond is niet droog te krijgen! Niet zo fijn voor planten die graag droog staan. Lavendel, tijm en salie groeien er simpelweg niet op. De grond is wel prettig voor planten die graag vochtig blijven staan. Kleigrond absorbeert voedingsstoffen, maar ook veel water. Zelfs als de bovenste laag klei droog aanvoelt schuilen daaronder grote, vochtige brokken klei. Het is op sommige soorten (vooral dikkere) kleigrond zelfs zo erg, dat er complete plassen water op het oppervlak blijven liggen na een regenbui.

  Schaduwrijke plekken

  Op schaduwrijke plekken, waar de zon niet direct op de bodem schijnt, verdampt het vocht veel minder snel. Schaduwrijke plekken blijven langer vochtig. Tijdens een warme en droge zomer scheelt het ook weer niet heel veel, maar het kan net genoeg zijn om uitdroging te voorkomen. Wat deels ook met het creëren van schaduw te maken heeft is een laag mulch, waarover meer hieronder.

  Een laag mulch

  Mulch is een laag organisch (planten)materiaal die over de bodem is uitgestrooid. Denk aan een laag houtsnippers, stro of herfstblaadjes. Mulch voorkomt enerzijds dat het vocht uit de bodem vrij kan verdampen. De laag mulch vangt het grootste deel van het zonlicht op, waardoor dit niet direct op de bodem schijnt. Mulch heeft nog veel meer voordelen, maar om uitdroging van de bodem te voorkomen werkt het uitstekend.

  Hydrokorrels gebruiken

  Je kunt hydrokorrels door potgrond mengen om uitdroging in potten en bakken te voorkomen. Hydrokorrels zijn (vaak ronde) kleikorrels met een grootte ongeveer tussen 5 en 15 mm. Hydrokorrels werken absorberend. Ze nemen vocht op en een deel voedingsstoffen. Naarmate de aarde of potgrond opdroogt, laten hydrokorrels dit langzaam los gedurende een langere periode. Je ziet ze om die reden ook vaak in (grote) plantenbakken in de stad, welke door de gemeente worden onderhouden.

  Vermiculiet gebruiken

  Het gebruik van vermiculiet is vooral erg geschikt voor in potten en bakken. Vermiculiet is een lichte korrel met een absorberende werking. Net als hydrokorrels laten ze het vocht gedurende een langere periode los, naarmate de aarde of potgrond begint op te drogen. Vermiculiet is erg geschikt voor planten die slecht tegen droogte kunnen.

  Hoeveel water heeft een moestuin nodig?

  Je kunt gerust zeggen dat een moestuin op kleigrond veel minder water nodig heeft, dan een moestuin op zandgrond. Planten in potten of bakken en planten die in de brandende zon staan, geef je vaker water dan planten in de vollegrond. Sommige planten hebben ook graag meer water dan anderen. Om water te besparen kan je bovenstaande tips gebruiken om de moestuin zo in te richten, dat je zo min mogelijk water hoeft te gebruiken.

  Verwacht ook weer niet dat alle waterproblemen hiermee zijn opgelost. Je ontkomt er niet aan om water te geven, het is altijd wel ergens een keer nodig. Ook heb je natuurlijk geen invloed op het weer. Soms droogt de grond gewoon erg snel op, bijvoorbeeld als de luchtvochtigheid erg laag is. Of de grond is niet droog te krijgen, bijvoorbeeld in de winter en wanneer het maar blijft regenen.

  Het blijft erg lastig om te zeggen hoeveel water je moet geven. De beste tip die er te geven is, is in dit geval: Voel de grond zelf. Over het algemeen mag je best wat water geven als de grond droog voelt. Voel dan ook met een vinger onder de oppervlakkige grond. Graaf een klein gaatje. Voelt het daar nog erg vochtig, of juist helemaal droog, dan weet je in principe genoeg.

  In onze handige zaaikalender zie je per plant hoeveel water deze nodig heeft.

  • Eloy M. Gotjé
  • 25-01-2022

  Meer lezen?

  Welke grond voor de moestuin?

  Welke grond gebruik je voor een moestuin? Biologische moestuinaarde uit zakken werkt meestal wel goed. Wil je het echt geweldig doen, stel dan zelf je grond samen. Dit doe je aan de hand van de pl..

  Moestuin op zandgrond

  Wat groeit goed op zandgrond in de moestuin? Zand is een schrale, droge en vaak arme grondsoort. Het is ook een losse grond met een fijne structuur, waar wortels van planten makkelijk in groeien. ..

  Moestuin op kleigrond

  Wat groeit goed op kleigrond in de moestuin? Klei is een lastige, dikke grondsoort die lang nat blijft na een bui. Het is ook een voedzame en goed vochthoudende grond, waar sommige planten graag o..

  Betere drainage moestuin

  Wil je de drainage verbeteren in je moestuin? Door overtollig water gaat veel oogst verloren. Planten die onder water komen te staan nemen geen voeding meer op of gaan dood in het ergste geval. Oo..

  Hydrokorrels 5L Culvita

  Hydrokorrels 5L Culvita

  Hydrokorrels zijn absorberend: water en voedingsstoffen worden opgenomen en..

  € 3,89 € 3,21

  Hydrokorrels 10L Culvita

  Hydrokorrels 10L Culvita

  Hydrokorrels absorberen water en voedingsstoffen. Ze laten dit gedurende ee..

  € 6,19 € 5,12