plant banner

Vlierbessensap maken uit eigen tuin

Ga snel naar...

  Vlierbessensap of siroop, wat heb je nodig?

  Voor het maken van vlierbessensap heb je enkel vlierbessen en water nodig. Gebruik 1 liter water per kilo vlierbessen. Voor het maken van siroop heb je per kilo vlierbessen ongeveer 250 tot 500 gram suiker nodig. Je zou optioneel nog twee eetlepels citroensap per kilo vlierbessen kunnen toevoegen.

  om de vlierbessensap of siroop te maken heb je verder nog een fijnmazige, grote zeef nodig. Het is handig om een (grote) trechter en een soeplepel klaar te hebben liggen. Verder moet je natuurlijk nog iets hebben om het sap of siroop uiteindelijk in te doen. Kook wat weckpotten of sapflessen goed schoon en leg deze klaar.

  Voorbereiding vlierbessen

  Het voorbereiden van de vlierbessen is het meeste werk. Alle vlierbessen moeten namelijk van de takjes gerist worden. Probeer zo min mogelijk takjes mee te trekken als je de besjes plukt. Dit is veel werk als je alleen al één kilo vlierbessen hebt. Je kunt de vlierbessen eventueel met een vork van de takjes af rissen.

  Vlierbessen even laten koken

  Zijn de vlierbessen allemaal los gekomen? Dan is het tijd voor het koken. Breng het water aan de kook in een grote pan. Eenmaal aan de kook, voeg je de vlierbessen toe. Laat het mengsel ongeveer 15 tot 20 minuten lang koken. Het is belangrijk dat alle vlierbessen zijn opengebarsten zodat al het sap eruit komt tijdens het koken.

  Nadat je de vlierbessen hebt gekookt neem je een tweede pan of wat flessen. Als je flessen gebruikt zet je daar een grote trechter op. Schenk al het sap uit de pan door de zeef. Schenk het in de tweede pan als je siroop wilt maken, of via het trechter in de sapflessen als je het bij sap wilt houden. Gebruik een soeplepel om naderhand alle vlierbessen in de zeef aan te drukken. Zo pers je al het sap uit de bessen. Zorg dat je de bessen goed hebt uitgeperst.

  Het vlierbessensap is nu klaar! Vlierbessensap is in pure vorm zeer sterk van smaak. Veel mensen vinden dit niet erg lekker, maar je kunt ook siroop maken. Vlierbessensiroop is erg zoet en kan je makkelijk verdunnen. Lees verder als je van het sap nog siroop wilt maken.

  Van sap tot siroop verwerken

  Siroop is handig om te hebben. Het smaakt een stuk zoeter en is makkelijk te verdunnen, bijvoorbeeld met water of door het in andere drankjes te verwerken. Met name in appelsap is dit erg lekker! Om siroop te maken breng je de pan met het uitgeperste en gekookte sap opnieuw aan de kook. Tijdens de tweede keer koken kan je alle suiker toevoegen. Blijf het mengsel goed roeren en voeg na ongeveer 15 minuten het citroensap toe als je dit wilt gebruiken. Laat het mengsel dan al roerend nog een minuut koken.

  Je hebt nu vlierbessensiroop gemaakt. Giet dit via het trechter in de sapflessen die je hebt klaargezet. Vlierbessensiroop blijft dankzij de toegevoegde suiker nog minimaal een half jaar goed, maar meestal zelfs nog een jaar of langer. Het vlierbessensiroop is nu klaar om te worden gebruikt.

  vlierbessensiroop in drankdispenser
  • Gemaakt: 30-09-2021
  • Bijgewerkt: 25-01-2023
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Wat is wisselteelt?

  Wisselteelt is een teeltwijze waarbij je ieder jaar de gewassoorten doorschuift naar het volgende vak. Zo komt niet ieder jaar hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond te staan. Hiermee wordt onder..

  Zuurkool maken uit eigen tuin

  Wil je zuurkool maken met zelf gekweekte ingrediënten? Zuurkool is gefermenteerde (meestal witte) kool. Het duurt enkele weken voor de zuurkool klaar is om te worden gegeten. Je kunt ook spitskool..

  Zongedroogde tomaat uit eigen tuin

  Wil je zongedroogde tomaten maken met zelf gekweekte ingrediënten? Tomaatjes drogen in de zon is misschien wel het makkelijkste dat er is. Meestal gebruik je hiervoor kerstomaatjes, simpelweg omda..

  Makkelijk graan dorsen en meel of bloem maken

  Niet iedereen kweekt zelf graan, want is dat niet veel gedoe? Neemt dat niet veel ruimte in? En hoe krijg je die korrels uit de aren, met de hand? Nee joh, daar zijn hele makkelijke trucjes voor! ..

  Paprika sneller laten rijpen?

  Tuurlijk, paprika's kan je ook groen oogsten (en eten). Ook dan zijn ze erg lekker. De laatste paprika's van het jaar kleuren vaak toch niet meer. Zeker niet bij gebrek aan zon. Toch kan je ook de..

  Ananaskers Buzzy Seeds

  Ananaskers Buzzy Seeds

  Lampionplant met eetbare bessen. De ananaskers is een lampionplant welke ee..

  € 2,29 Excl. BTW: € 2,10

  Aardbei Grandian F1 Buzzy Seeds

  Aardbei Grandian F1 Buzzy Seeds

  Groot en zeer productief. Dit aardbeienras maakt grote, heerlijk zoete vruc..

  € 5,19 Excl. BTW: € 4,76

  Aardbeispinazie Chenopodium capitatum Horti Tops

  Aardbeispinazie Chenopodium capitatum Horti Tops

  Blad en bloem zijn eetbaar. Ongeveer 10 tot 12 weken na het zaaien kan het ..

  € 1,79 Excl. BTW: € 1,64

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Per stuk. Stevig, herbruikbaar. Erg geschikt voor het kweken van middelgrot..

  € 2,99 - € 4,99