plant banner

Wat is doorschieten?

Ga snel naar...

  Wat is doorschieten?

  Doorschieten is eigenlijk een ander woord voor ongewenst bloeien. Van sommige planten wil je niet dat ze gaan bloeien. Bij paksoi gaat het blad achteruit en het wordt dan minder lekker of zelfs oneetbaar. Spinazie maakt meer nitraat aan tijdens de bloei. Ook andijvie wordt vies en bij knolvenkel gaat de knol open staan als de plant gaat bloeien. Doorschieten is dus een woord voor het bloeien van planten waarvan we niet willen dat ze gaan bloeien. Overigens kan je bij venkel ook de zaden oogsten na de bloei, maar dat is een ander verhaal.

  Doorschieten oorzaken

  De belangrijkste oorzaak voor doorschieten is het langer worden van de dagen. Meer lichturen zorgen dat sommige planten gaan bloeien. Voor de plant is dit heel normaal maar in de moestuin willen we dit vaak liever niet. Om die reden zaaien we deze planten vaak pas ná de langste dag van het jaar. Andere oorzaken van doorschieten zijn langdurige droogte of juist te veel water, wisselende temperaturen, te hoge temperaturen of juist te lage temperaturen. Dit verschilt sterk per soort plant.

  Doorschieten voorkomen

  Het vroegtijdig of gewoon ongewenst bloeien van planten, voorkom je vooral door zaailingen na het opkomen een stukje koeler te zetten. Veel warmte bevordert vaak het doorschieten. Zorg dat je planten niet te lang droog laat staan of te veel water geeft. Gebruik je kweeklampen? Geef dan niet meer licht aan je planten dan ze buiten zouden ontvangen als je ze zou uitplanten. Staan je planten binnen met 20 uur zonlicht, dan gaat dit gegarandeerd mis wanneer je ze na een tijdje buiten zet.

  Je kunt ook rassen kiezen die beter resistent zijn tegen doorschieten. Zogenoemde langedagplanten, planten die gaan bloeien als de dagen langer worden, kan je beter altijd na de langste dag zaaien. Zo weet je zeker dat de kans op doorschieten bijna niet meer aanwezig is.

  Planten die snel doorschieten

  Er zijn een aantal planten die snel doorschieten. De meeste planten die er gevoelig voor zijn, schieten door als je ze voor de langste dag van het jaar zaait. Paksoi doet dit, knolvenkel doet dit en andijvie doet het ook. Soms kan spinazie doorschieten. Dit is meestal niet zo'n ramp, maar spinazie gaat meer nitraat aanmaken wanneer het in de bloei schiet. Nitraat is in grote hoeveelheden niet zo goed voor ons lichaam. Verder kan je planten zoals kropsla beter bij koelere temperaturen opkweken, dus liever niet hartje zomer.

  • Gemaakt: 20-07-2022
  • Bijgewerkt: 23-01-2023
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Wat is wisselteelt?

  Wisselteelt is een teeltwijze waarbij je ieder jaar de gewassoorten doorschuift naar het volgende vak. Zo komt niet ieder jaar hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond te staan. Hiermee wordt onder..

  Wat is combinatieteelt?

  Combinatieteelt is een teeltwijze waarbij je sommige planten bewust bij elkaar zet en anderen juist niet. Het doel is om je planten elkaar te laten versterken. Dat doe je bijvoorbeeld doordat de e..

  Wat is afharden?

  Wat is afharden en waarom doe je het? Afharden is het langzaam laten wennen van je planten aan hun nieuwe omgeving, buiten of in een kweekkas. Afharden doe je wanneer je plantjes gaat uitplanten. ..

  Uien Noord-Hollandse Bloedrode Buzzy Seeds

  Uien Noord-Hollandse Bloedrode Buzzy Seeds

  Zeer scherpe, rode uien. Dit ras produceert de typische rode uien die doorg..

  € 2,29 Excl. BTW: € 2,10

  Paksoi Pekinensis Buzzy Xotica

  Paksoi Pekinensis Buzzy Xotica

  Exotische koolsoort. Paksoi is een koolsoort en gebruikt dus veel voeding. ..

  € 2,29 Excl. BTW: € 2,10

  Andijvie Nummer Vijf 2 BIO Buzzy Organic Seeds

  Andijvie Nummer Vijf 2 BIO Buzzy Organic Seeds

  Geschikt voor vroege teelt. Nummer Vijf 2 is een andijvie welke iets minder..

  € 2,29 Excl. BTW: € 2,10

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Per stuk. Stevig, herbruikbaar. Erg geschikt voor het kweken van middelgrot..

  € 2,99 - € 4,99