plant banner

Kaasjeskruid
voorzaaien kweken en oogsten

Malva
Malvaceae (kaasjeskruidfamilie)

°C-7
°C13
CM20
P7
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
vroeg
middelvroeg
laat
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Kaasjeskruid kweken

Kaasjeskruid draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Malva en is een lid van de kaasjeskruidfamilie, ook wel malvaceae.

Pagina inhoud

Kaasjeskruid soorten

Wat is kaasjeskruid en welke soorten zijn er? Kaasjeskruid is een grote familie van planten die de Latijnse voornaam Malva dragen. Veel (kleinere) soorten kaasjeskruid zoals Klein Kaasjeskruid zijn slechts éénjarig. Groot kaasjeskruid is een meerjarige plant die ieder jaar terug komt. Alle soorten kaasjeskruid zijn eetbaar en kaasjeskruid komt wereldwijd voor.

Kaasjeskruid heeft de naam te danken aan de vorm van de vruchtjes. Na de bloei verschijnen er kleine, platronde vruchtjes waarvan de vorm erg doet denken aan een klein kaasje.

Kaasjeskruid zaaien en planten

Wanneer kan je kaasjeskruid zaaien?
Kaasjeskruid zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van mei tot augustus.
Wanneer kan je kaasjeskruid planten?
Kaasjeskruid planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van mei tot augustus.

kaasjeskruid zaden zaadjes zaad keukenplanten

Kaasjeskruid kan je voorzaaien in kweekpotjes of direct in de vollegrond. Binnen voorzaaien is niet nodig. Kaasjeskruid ontkiemt in het middelvroege voorjaar vrij makkelijk, zo lang het niet meer erg koud is buiten. Binnen anderhalf tot twee maanden staat kaasjeskruid dan al vol in de bloei.

Per vierkante meter kan je ongeveer 14 tot 20 kaasjeskruid planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 kaasjeskruid planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Kaasjeskruid standplaats en verzorgen

Hoe kweek je kaasjeskruid? Kaasjeskruid kweken is ontzettend makkelijk, want dit plantje groeit bijna als onkruid. Vaak wordt het ook als onkruid gezien terwijl dit helemaal niet nodig is. Dit plantje maakt prachtige bloemen die aantrekkelijk zijn voor bestuivende insecten zoals bijtjes en hommeltjes.

Omdat kaasjeskruid zo makkelijk groeit heeft het bijna geen verzorging nodig. Het liefst groeit kaasjeskruid op een plek in de volle zon, maar de halfschaduw is ook niet zo'n probleem.

Kaasjeskruid is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -7℃.

Kaasjeskruid combinatieteelt en wisselteelt

Kaasjeskruid
Voor het kweken van kaasjeskruid hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Kaasjeskruid goede buren
Kaasjeskruid heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Kaasjeskruid slechte buren
Kaasjeskruid heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Kaasjeskruid water geven

Hoeveel water heeft kaasjeskruid nodig? Kaasjeskruid heeft niet veel water nodig. Op een zanderige grond is het wel verstandig om water te geven tijdens de zomer. Verder kan je kaasjeskruid gewoon laten groeien zonder al te veel water te hoeven geven.

Kaasjeskruid grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft kaasjeskruid nodig? Kaasjeskruid groeit op voedzame stukken grond zoals bijvoorbeeld langs akkers en in bermen. Het is dus een uitstekende plant om aan de randen van je moestuin te zetten.

pH

6.0
8.0

Kaasjeskruid tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Kaasjeskruid bemesten

Moet je kaasjeskruid bemesten? Als je kaasjeskruid in de border langs een moestuin kweekt, profiteert het vaak van de bemesting van andere planten in je moestuin. Groeit dit plantje op zichzelf dan kan je beter extra voeding geven, want kaasjeskruid groeit wel graag op een voedzame bodem.

Als bemesting voor kaasjeskruid kan je denken aan een neutrale tot fosfaatrijke voeding. Dit omdat fosfaat bijdraagt aan het vormen en ontwikkelen van de bloemknoppen. Geef dit soort bemesting vooral als de plant nog jong is.

N4
P8
K6

Voor het bemesten van kaasjeskruid adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 4-8-6 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Kaasjeskruid bloei en bestuiven

Wanneer bloeit kaasjeskruid? Kaasjeskruid bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je kaasjeskruid bestuiven? Je oogst kaasjeskruid meestal voor de zaadvorming. Je hoeft kaasjeskruid voor de zaadteelt niet zelf te bestuiven, dit wordt namelijk gedaan door bestuivende insecten zoals bijtjes en zweefvliegen. Kaasjeskruid maakt tweeslachtige bloemen en is hierdoor een goed zelfbestuivende plant.

Voor de zaadteelt: De vruchtjes die na de bloei verschijnen zijn splitvruchten, bestaande uit dopvruchtjes. Als de vruchtjes rijp zijn vallen ze van de plant in stukken en kan je hieruit de zaden oogsten.

Wanneer kaasjeskruid oogsten

Wanneer kan je kaasjeskruid oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot oktober.

Hoe oogst je kaasjeskruid? Gedurende de hele groei kan je blaadjes plukken van kaasjeskruid. Tijdens de bloei pluk je bloemen om te gebruiken in de keuken. Ook tijdens de bloei kan je blaadjes blijven plukken zonder dat er veel van de kwaliteit verloren gaat. Na de bloei kan je de kleine, kaasjesvormige vruchtjes ook plukken. Doe dit als de vruchtjes nog jong zijn en groen van kleur.

Kaasjeskruid gebruiken en bewaren

Hoe gebruik je kaasjeskruid? Kaasjeskruid wordt het vaakst gebruikt als garnering, omdat het plantje van zichzelf niet zo'n sterke smaak heeft. Wel staan de bloemetjes mooi op een salade en kan je het blad als een soort bladgroente gebruiken door (vooral koude) gerechten.

Thee van kaasjeskruid heeft een verzachtende werking op de keel. Het helpt tegen hoesten, een zere keel en andere klachten bij de keel. De kleine vruchtjes waaraan kaasjeskruid de naam te danken heeft, zijn ook eetbaar. Gebruik ze dan wel als ze jong en nog groen zijn.

Kaasjeskruid houdbaarheid

Hoelang blijft kaasjeskruid vers? De bloemen gebruik je het liefst direct na het oogsten en zijn niet langer dan een dag vers te houden. Je kunt het blad eventueel een dag bewaren in de koelkast, maar dit moet daarna echt op worden gemaakt. Kaasjeskruid oogst je over het algemeen pas vlak voor gebruik.

Kaasjeskruid ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij kaasjeskruid? Omdat kaasjeskruid veel bestuivende insecten aantrekt, waaronder natuurlijke vijanden van sommige plaagdieren, kan het goed worden aangeplant om combinatieteelt toe te passen in de moestuin. Kaasjeskruid kent weinig ziektes en plagen en is ook niet zo gevoelig voor schimmels.

Kaasjeskruid kweken informatie

Naam en familie
Naam Kaasjeskruid
Familie Kaasjeskruidfamilie
Wetenschappelijke naam Malva
Familie (wetenschappelijk) Malvaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (voor)zaaien mei - augustus
Buiten (uit)planten mei - augustus
Oogsten juni - oktober
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 20CM
Regelafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 14-20 planten (veld)
Voorzaaien potmaat P7CM
Kiemtemperatuur 13 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Zwaar/Vochthoudend/Klei
Bemesting NPK 4-8-6
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Anders/onbekend
Winterhard tot -7
Wintergroen -
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 15CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort -