plant banner

Sint-Janskruid
Hypericum perforatum - Hypericaceae
Voorzaaien kweken en oogsten

°C2
°C15
CM20
CM3-6
CM0.3
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
buiten zaaien
jaarlijks
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Sint-Janskruid kweken

Sint-janskruid draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Hypericum perforatum en is een lid van de hertshooifamilie, ook wel hypericaceae.

Sint-Janskruid soorten

Wat is Sint-Janskruid en welke soorten zijn er? Sint-Janskruid is een lid van de hertshooifamilie. De naam heeft dit plantje te danken aan de tijd vanaf wanneer deze bloeit, zo rond de langste dag van het jaar. Dat is op 24 juni, waarop het Christelijke Sint-Jansfeest wordt gevierd om de geboorte van Johannes de Doper te herdenken.

Sint-Janskruid komt in Europa overal voor, maar groeit inmiddels wereldwijd op veel verschillende plekken en is zo enorm verspreid. De Latijnse naam 'perforatum' van Hypericum perforatum is ontstaan door naar het blad te kijken. Als je dit tegen het licht in houdt dan zie je hele kleine puntjes, het lijkt of er gaatjes in het blad zitten.

Sint-Janskruid zaaien en planten

Wanneer kan je sint-janskruid zaaien?
Sint-Janskruid zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot juni. Sint-Janskruid zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van maart tot april.
Wanneer kan je sint-janskruid planten?
Sint-Janskruid planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot juli.

sint-janskruid zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je Sint-Janskruid? Dit plantje heeft hele kleine zaadjes. Over het algemeen betekend een kleiner zaadje dat je minder diep hoeft te zaaien. Je kunt de zaden uitstrooien en eventueel iets uitdunnen of voorzaaien in kweekpotjes of een zaaitray, bij kamertemperatuur.

Sint-Janskruid is een meerjarige plant. Houd er dus rekening mee dat je deze op een geschikte plek zet. Het plantje blijft daar nog jaren staan. Sint-Janskruid kan hoog worden maar blijft vaak wel smal.

Per vierkante meter kan je ongeveer 14 tot 20 sint-janskruid planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 sint-janskruid planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Sint-Janskruid standplaats en verzorgen

Zelf Sint-Janskruid kweken is vrij makkelijk, want dit plantje heeft niet veel nodig. Zorg wel voor een plekje in de volle zon of minimaal in de halfschaduw. Sint-Janskruid is een meerjarige plant. In het najaar sterven bovengrondse delen vaak af, maar in het voorjaar komt Sint-Janskruid steeds opnieuw op.

Sint-Janskruid is een meerjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 2℃.

Sint-Janskruid combinatieteelt en wisselteelt

Sint-janskruid
Voor het kweken van sint-janskruid hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Sint-janskruid goede buren
Sint-Janskruid heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Sint-janskruid slechte buren
Sint-Janskruid heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Sint-Janskruid water geven

Hoeveel water heeft Sint-Janskruid nodig? Sint-Janskruid groeit goed op een droge tot licht vochtige grond. Je hoeft eigenlijk alleen water te geven tijdens de warme en droge zomermaanden. Verder groeit Sint-Janskruid vrijwel vanzelf op het aanwezige regenwater en het vocht in de grond.

Kweek je Sint-Janskruid in potten of bakken dan is het wel verstandig om vaker water te geven. Dit omdat vocht in potten en bakken sneller uitspoelt en verdampt. Zeker in de zon drogen potten en bakken sneller uit.

Sint-Janskruid grondsoort en bodem

Welke grondsoort heeft Sint-Janskruid nodig? Sint-Janskruid kweken doe je bij voorkeur op een lichte grondsoort. Deze mag best een beetje zanderig zijn. De grond hoeft niet heel vochthoudend te zijn en overtollig water moet ook makkelijk weg kunnen stromen. Belangrijk is wel dat de grond een beetje voedzaam is.

pH

5.5
7.5

Sint-Janskruid tolereert bodems waarvan de pH-waarde tussen deze twee waarden in ligt. Links is zuur en rechts is basisch. Lees ook: Wat is pH?

Sint-Janskruid bemesten

Moet je Sint-Janskruid bemesten? Je hoeft Sint-Janskruid in principe maar weinig te bemesten. Staat dit plantje meerdere jaren op hetzelfde stuk grond, dan is het verstandig om toch te bemesten. In dit geval gebruik je een lichte voeding met een groter aandeel fosfor.

N3
P6
K4

Voor het bemesten van sint-janskruid adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 3-6-4 . Dit is ons advies en geen vereiste. Je kunt zelf mest mengen naar verhouding. Lees ook: Wat is NPK mest?

Sint-Janskruid bloei en bestuiven

Wanneer bloeit sint-janskruid? Sint-Janskruid bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je Sint-Janskruid bestuiven? Voor de teelt hoef je Sint-Janskruid niet te bestuiven. Bovendien wordt de bestuiving vooral door insecten gedaan. Sint-Janskruid is tijdens de bloei erg aantrekkelijk voor bijtjes, hommels en andere insecten zoals zweefvliegen die de plant komen bestuiven.

Sint-Janskruid maakt tweeslachtige bloemen en is dus goed zelfbestuivend. Als je Sint-Janskruid niet kweekt als keukenplant kan deze toch waardevol zijn in de moestuin. Sint-Janskruid dient dan als lokplant om bestuivende insecten voor andere planten te lokken.

Wanneer sint-janskruid oogsten

Wanneer kan je sint-janskruid oogsten? Doorgaans doe je dit van juli tot oktober.

Hoe oogst je Sint-Janskruid? Je kunt de bladeren en bloemknoppen oogsten van Sint-Janskruid. De bloemen en bloemknoppen oogst je doorgaans vanaf (rond) de langste dag van het jaar omdat de plant dan gaat bloeien. Het blad kan je gedurende de hele groei blijven oogsten, ook als de plant al bloeit.

Sint-Janskruid gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je Sint-Janskruid? Sint-Janskruid wordt gebruikt om thee van te zetten. Er wordt ook olie van gemaakt. Voor thee met Sint-Janskruid worden de bladeren en bloemknoppen eerst goed gedroogd. Daarna kan je deze laten trekken om er thee van te zetten, eventueel in combinatie met andere kruiden zoals lavendel en citroenmelisse.

Sint-Janskruid staat bekend als een giftige plant, maar kleine hoeveelheden zijn veilig voor thee. Gebruik het dus altijd met mate. Sint-Janskruid zou een antidepressieve werking hebben. Het extract van de plant zou ontstekingsremmend werken in ons lichaam.

Sint-Janskruid houdbaarheid

Hoelang kan je Sint-Janskruid bewaren? Gedroogde blaadjes en bloemknoppen zijn lang houdbaar. In een gesloten verpakking kan je dit tot minimaal een jaar bewaren. Meestal blijft Sint-Janskruid gedroogd veel langer goed. Vers wordt dit kruid niet gebruikt.

Sint-janskruid snoeien

Wanneer kan je sint-janskruid snoeien? Doorgaans doe je dit van maart tot mei.

Moet je Sint-Janskruid snoeien? Het is niet vereist om Sint-Janskruid te snoeien. Wel kan je de oude delen van de plant ergens tussen de twintig en dertig centimeter boven de grond afknippen. Dit doe je doorgaans in het (vroege) voorjaar voor de plant opnieuw gaat uitlopen.

Wees extra voorzichtig als je Sint-Janskruid gaat snoeien. Sappen uit de plant kunnen huidirritatie veroorzaken bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Het beste is om beschermende handschoenen te dragen ter preventie.

Sint-Janskruid kweken informatie

Naam en familie
Naam Sint-janskruid
Familie Hertshooifamilie
Wetenschappelijke naam Hypericum perforatum
Familie (wetenschappelijk) Hypericaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien maart - april
Buiten (voor)zaaien april - juni
Buiten (uit)planten maart - juli
Oogsten juli - oktober
Snoeien maart - mei
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 20CM
Regelafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 14-20 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 3-6CM
Kiemtemperatuur 15 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Halfschaduw
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 3-6-4
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.5
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Kruiden
Winterhard tot 2
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 20CM
Levensverwachting Meerjarige
Soort -