Zongedroogde tomaat uit eigen tuin

 • 11-07-2021

Ga snel naar...

  Wil je zongedroogde tomaten maken met zelf gekweekte ingrediënten? Tomaatjes drogen in de zon is misschien wel het makkelijkste dat er is. Meestal gebruik je hiervoor kerstomaatjes, simpelweg omdat ze snel klaar zijn. Vleestomaten komen meestal later en de tomaten moeten even kunnen drogen in de zon, tijdens de zomer. Ook drogen kerstomaatjes sneller omdat ze kleiner zijn.

  Zongedroogde tomaat, wat heb je nodig?

  Om tomaatjes te drogen in de zon heb je maar een paar ingrediënten nodig. Je kunt al deze ingrediënten ook nog eens zelf kweken. Kies ingrediënten naar smaak uit, of gebruik wat je nog hebt staan van de vorige teelt. Voor zongedroogde tomaten heb je in de basis nodig: tomaatjes, (grof) zeezout en kruiden. Als kruiden kan je bijvoorbeeld basilicum gebruiken, maar ook rozemarijn, oregano en tijm zijn erg geschikt. Je kunt de kruiden naar smaak combineren. Ook kan je fijn geraspte knoflook gebruiken.

  Met een scherp groentemes kan je de tomaatjes snijden. Verder heb je iets nodig om de tomaatjes op te leggen (om te drogen) zoals een schone snijplank, grote schaal of een schoteltje. Het laatste wat je nodig hebt is een klein beetje geluk, want de zon moet wel schijnen om tomaatjes in de zon te kunnen laten drogen.

  Zongedroogde tomaat voorbereiden

  Snijd alle tomaatjes in stukjes. Kerstomaatjes snijd je gewoon door de helft. Grotere tomaten snijd je in kwartjes en vleestomaten snijd je in nog kleinere stukjes. Zo zorg je dat ze snel genoeg drogen. Het moet natuurlijk wel lekker blijven om te eten, snijd ze ook weer niet te klein. Probeer alle stukjes ongeveer even groot te maken, zo drogen ze allemaal tegelijk.

  Verspreid alle gesneden stukjes tomaat over een (snij)plank, grote schaal of een schoteltje. Houd de open kant van de tomaatjes naar boven, dit is vochtig en hier blijven de kruiden makkelijk aan plakken. Strooi vervolgens de kruiden die je wilt gebruiken gelijkmatig over alle tomaatjes. Is dit gedaan, dan kan je kiezen hoe je ze wilt drogen. In de zon is natuurlijk het lekkerste!

  Zongedroogde tomaat maken

  Als je alles hebt voorbereid heb je het meeste wel gehad. Nu is het enige wat je nog hoeft te doen de tomaatjes in de zon leggen. Haal ze 's avonds of als je regen verwacht wel weer even naar binnen. Als je de tomaatjes enkele dagen in de zon laat drogen heb je halfgedroogde tomaatjes. Het sap is niet helemaal verdampt maar de buitenkant van de tomaatjes is wel goed opgedroogd. Ze zijn dan al erg lekker! Laat je de tomaatjes tot een week in de zon liggen, dan heb je volledig zongedroogde tomaatjes. En alles met ingrediënten uit eigen tuin!

  zongedroogde tomaatjes

  Niet genoeg zon meer? Probeer dit!

  Je kunt tomaatjes ook in de oven drogen. Dat is natuurlijk niet vergelijkbaar, maar je kunt het proberen als er niet genoeg zon meer schijnt of het weer tegenzit. Verwarm de oven voor op ~100 graden. Sprenkel wat olijfolie over de gesneden tomaatjes en doe de tomaatjes in de oven. Na ongeveer 3-5 uur zijn de tomaatjes klaar. Hoe lang je ze in de oven laat zitten is aan jou. Vijf uur voor volledig gedroogde tomaatjes, of drie uur voor halfgedroogde tomaatjes. Laat de tomaatjes afkoelen als je ze uit de oven hebt gehaald.

  • Eloy M. Gotjé
  • 11-07-2021

  Meer lezen?

  Zuurkool maken uit eigen tuin

  Wil je zuurkool maken met zelf gekweekte ingrediënten? Zuurkool is gefermenteerde (meestal witte) kool. Het duurt enkele weken voor de zuurkool klaar is om te worden gegeten. Je kunt ook spitskool..

  Vlierbessensap maken uit eigen tuin

  Wil je vlierbessensap of siroop maken met zelf gekweekte vlierbessen? Of je nu wild plukt of zelf een vlier hebt staan, het voorbereiden van vlierbessensiroop of sap is een flinke klus. Dit is het..

  Wortel zaaien

  Hoe zaai je worteltjes en wanneer doe je dat het beste? Met een korte video en een handig stappenplan laten we zien hoe je worteltjes zelf kunt zaaien. Je hebt er een losse grond voor nodig en wat..

  Makkelijk graan dorsen en meel of bloem maken

  Niet iedereen kweekt zelf graan, want is dat niet veel gedoe? Neemt dat niet veel ruimte in? En hoe krijg je die korrels uit de aren, met de hand? Nee joh, daar zijn hele makkelijke trucjes voor! ..

  Paprika sneller laten rijpen?

  Tuurlijk, paprika's kan je ook groen oogsten (en eten). Ook dan zijn ze erg lekker. De laatste paprika's van het jaar kleuren vaak toch niet meer. Zeker niet bij gebrek aan zon. Toch kan je ook de..

  Zaden herkennen: van welk plantje zijn deze zaden?

  Heb je zaadjes liggen maar weet je niet waarvan ze zijn? Dan kom je er waarschijnlijk alleen achter wat het is door ze te zaaien. Toch kan je meestal goed aan de zaden zien, wat voor soort plantje..

  Tomaat Cerise Rode Kerstomaat BIO Buzzy Organic Seeds

  Tomaat Cerise Rode Kerstomaat BIO Buzzy Organic Seeds

  Kleine en rode trostomaatjes. Cerise is een klassieke, rode kerstomaat en g..

  € 2,79 € 2,56

  Tomaat Roma VF Romatomaat BIO Buzzy Organic Seeds

  Tomaat Roma VF Romatomaat BIO Buzzy Organic Seeds

  Ovaal gevormde Roma. De bekende Roma-tomaat is een zeer smaakvolle tomatens..

  € 2,19 € 2,01