Checklist zuurkool maken
Dit heb je nodig
Ingrediënten:
Wittekool
Zeezout
Venkelzaad (naar behoefte)
Karwijzaad (naar behoefte)
Dillezaad (naar behoefte)
Jeneverbessen (naar behoefte)
Zure appel (naar behoefte)
Krenten (naar behoefte)
Peperkorrels (naar behoeefte)
Rodekool (naar behoefte)
Spitskool (naar behoefte)
Benodigdheden:
Weckpotten
Soeplepel
Groentemes
Je kunt helemaal je eigen ingrediënten kiezen. Je hoeft dus niet alles te gebruiken. Het lijstje laat alleen de mogelijkheden zien. Je kunt in plaats van wittekool ook rodekool of spitskool gebruiken, of deze drie kolen combineren. Verder voeg je kruiden of zaden toe naar behoefte. Als laatste zijn weckpotten, een soeplepel en groentemes vereist.
Zuurkool voorbereiden
Het voorbereiden van de witte kool vóór het fermenteren is eigenlijk het meeste werk. Daarna is het vooral even geduld hebben tot de zuurkool klaar is om te worden gegeten. Om te beginnen met het fermenteren van je verse witte kool, doe je het volgende:
1. Verwijder de buitenste bladeren van de witte kool en bewaar deze voor later, je hebt deze bladeren als laatste nodig om de weckpot mee af te sluiten.
2. Snijd de witte kool door de helft en snijd de helften in flinterdunne reepjes. Je kunt de witte kool ook in blokjes snijden, maar dit is minder lekker. De stukken zijn steviger.
3. Doe een laagje witte koolreepjes onder in een weckpot en stamp deze fijn. Het is belangrijk dat er zo veel mogelijk vocht uit de kool komt.
4. Herhaal dit een paar keer en strooi dan een klein beetje zout in de weckpot. Voeg wat van de andere ingrediënten toe en leg daar weer een laagje witte kool bovenop.
Het is belangrijk dat je al het vocht uit de witte kool stampt. De witte kool moet uiteindelijk onder z'n eigen vocht komen te staan. Is de witte kool op, heb je dit goed aangestampt en staat de witte kool niet helemaal onder water? Voeg dan voorzichtig een heel klein beetje water toe, tot de witte kool onder staat. Gebruik de buitenste bladeren van de kool -die je apart hebt gelegd- om de witte kool aan te drukken. Het deksel van de weckpot duwt met deze bladeren de kool onder water.

Zuurkool fermenteren
Als je klaar bent met de voorbereiden heb je alleen nog wat geduld nodig. Laat het weckpotje (of de weckpotten) de eerste 3-5 dagen staan met het deksel op een kiertje. Je kunt het deksel wel dicht doen, maar open dit dan iedere dag even. Bij de fermentatie komt gas vrij en dit moet uit de pot ontsnappen. Na ongeveer vijf dagen kan je de weckpot gesloten houden. Laat deze minimaal vier weken staan!

Na het fermenteren kàn er een laagje schimmel ontstaan boven op het water in de weckpot. Meestal zijn dit de grote bladeren die boven het vocht uitkomen. Je kunt de schimmel gewoon weg scheppen, zo lang de witte kool onder water staat is er niets aan de hand. Na de genoemde (minimaal) vier weken kan je de witte kool gebruiken in de keuken.
Reactie plaatsen
Inloggen of Account maken om te reageren op