Aardperen kiemen met video

Ga snel naar...

  Hoe kiem je aardperen voor? Bij kamertemperatuur lopen aardperen vroeg in het jaar sneller uit, dan buiten in de kou. Aardperen kiemen we daarom voor in kweekpotjes, maar eigenlijk kan je het hele jaar aardperen planten in de grond. Voorkiemen geeft je de zekerheid dat alle aardperen het goed doen.

  Aardperen kiemen en planten in 4 stappen

  Bekijk de video met uitleg over aardperen planten in potjes. Onder de video staat stap voor stap beschreven hoe je zelf thuis aan de slag kunt gaan.

  Net als bij aardappelen kan je aardperen planten op heuveltjes. Nog beter is om ze in een grote kuip of hele grote bloempot te kweken. Zo kunnen de aardperen niet door de tuin gaan woekeren. Aardperen worden ook erg hoog en de planten lijken een beetje op zonnebloemen. De aardpeer is ook familie van de zonnebloem.

  Het worden hoge planten die voor wat schaduw kunnen zorgen. Ze hebben niet heel veel zonlicht nodig. Zet ze bijvoorbeeld in een border of achter in de tuin, waar andere planten er geen last van hebben.

  Aardperen voorkiemen en planten

  Zelf je eigen aardperen planten is makkelijk. Je kunt aardperen uit de winkel gebruiken, maar uit verpakking weet je natuurlijk beter welk ras het is De knolletjes uit verpakking zijn soms kleiner en jonger. Dit kan ook voor een betere groei zorgen. Zo kiem je aardperen voor en plant je ze uit:

  1. Vul een aantal grotere kweekpotjes (P9) met grond.
   Druk de grond niet te stevig aan, je moet er nog grote knollen in kunnen stoppen. Je kunt grond uit de tuin gebruiken, maar ook zaaigrond of tuinaarde uit zak. Dit laatste is vaak schoner en raden we sterk aan. Maar in principe is grond uit de tuin natuurlijk ook geen probleem.

  2. Stop een aardpeerknolletje in ieder kweekpotje.
   In elk kweekpotje met aarde kan je een aardpeerknolletje stoppen. Begraaf het knolletje mooi onder nog een laag aarde of (zaai)grond. Daarna kan je het geheel een flinke scheut water geven. De aarde mag even goed nat worden gemaakt. Daarna laat je het een beetje drogen.

  3. Binnen enkele dagen jonge scheuten uit de aarde.
   Het kan even duren, maar vaak zie je binnen enkele dagen al de eerste jonge scheutjes uit de aarde komen. Deze zijn vaak paars, maar dit kan per ras verschillen. Vanuit deze scheutjes ontstaan mooie, lange stengels waaruit straks een hele hoge plant kan groeien.

  4. Uitplanten als de stengeltjes groot genoeg zijn.
   Wanneer de stengels uit de aardperen al wat groter zijn, of wanneer het kweekpotje te klein wordt, kan je de aardperen buiten uitplanten. Zet ze op een geschikt plekje. Graaf een gat waar het kluitje in past en zet de kluit van je aardpeer in het plantgat. Maak het gat ook weer dicht.

  Wanneer aardperen planten?

  In principe kan je aardperen het hele jaar door planten. Ze komen vanzelf op in het voorjaar. Wil je zeker weten dat alle knolletjes die je in de grond stopt uitkomen, dan kiem je ze voor in potjes. Aardperen planten we dan buiten tussen februari en uiterlijk in mei.

  Aardperen kopen om te planten

  Het aanbod aardperen is seizoensgebonden. In de late winter hebben we vaak knolletjes van aardperen op voorraad voor de verkoop. Indien beschikbaar zie hieronder:

  Meer over aardperen kweken

  De aardpeer heeft bij Keukenplanten een eigen zaaikalender pagina. Hier kan je alles lezen en bekijken over het kweken van aardperen. De pagina bevat alle tekst en foto's die je nodig hebt om aardperen te kweken:  • Gemaakt: 05-02-2024
  • Bijgewerkt: 05-02-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Aardpeer topinamboer Topstar 1KG

  Aardpeer topinamboer Topstar 1KG

  Pootaardperen, om te planten. Een kilo biologisch geteelde aardperen. De pl..

  € 6,95 Excl. BTW: € 6,38

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Middelgrote zaailingen. Stevige zaaitray met 40 grote, ronde vakken. Uitste..

  € 1,79 Excl. BTW: € 1,48

  Kweekpot vierkant 12x12x20cm per 5 stuks

  Kweekpot vierkant 12x12x20cm per 5 stuks

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  Kweekpotten vierkant 9x9cm per 10 stuks

  Kweekpotten vierkant 9x9cm per 10 stuks

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69

  Kweekpotten vierkant 7x7cm per 10 stuks

  Kweekpotten vierkant 7x7cm per 10 stuks

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49