plant banner

Artisjok zaaien met video

Ga snel naar...

  Hoe zaai je artisjokken? Wanneer kan je het beste artisjokken zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je artisjokken het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk de video en doorloop de stappen daaronder om zelf artisjokken te zaaien.

  Artisjokken zaaien stappenplan

  In de onderstaande video laat Eloy stap voor stap zien hoe wij artisjokken zaaien. Zelf aan de slag? Onder de video doorloop je alle stappen om direct zelf te beginnen met zaaien.

  Om artisjokken te zaaien heb je geen propagator of mini kweekkasje nodig. Je kunt artisjokken vroeg binnen voorzaaien of later direct buiten. Als je vroeg zaait is de kans groter dat je dit jaar nog kunt oogsten. Artisjokken zijn meerjarige planten die erg groot kunnen worden.

  1. Vul kweekpotjes met biologische zaaigrond.
   Neem één of meerdere kweekpotjes en vul deze met zaaigrond. Druk de zaaigrond aan en vul nog wat bij. Herhaal dit tot de kweekpotjes goed gevuld zijn met zaaigrond. Maak in ieder potje met zaaigrond een gaatje waar je straks de zaadjes in kunt doen.

  2. Stop twee of drie zaadjes in ieder kweekpotje.
   Zaai in ieder gaatje twee of drie zaadjes, zodat er altijd iets opkomt. Ook als niet alle zaden ontkiemen. Je kunt eventueel wat zaailingen wegknippen en de sterkste overhouden om op te kweken tot een grote plant. De rest kan dan bij het compost.

  3. Zet de potjes achter het raam of buiten.
   Artisjokken ontkiemen makkelijk bij temperaturen van ongeveer 16°C en kan je dus het beste binnen zetten als je vroeg zaait. Later kan je artisjokken ook buiten zetten om te ontkiemen. Zet de potjes bijvoorbeeld binnen achter het raam in een vensterbank.

  4. Geef regelmatig water, vooral na het ontkiemen.
   Zorg dat de zaaigrond niet helemaal opdroogt en geef regelmatig water. Ook als de zaadjes al zijn uitgekomen is het belangrijk om regelmatig water te geven. Ook omdat kweekpotjes snel kunnen uitdrogen in een vensterbank als de zon erop schijnt.

  5. Rond mei de zaailingen in de vollegrond planten.
   Artisjokken worden erg groot. Rond mei kan je de zaailingen in de vollegrond planten. Kijk dan goed of het kluitje een beetje vast is zodat je geen wortels stukmaakt omdat het uit elkaar valt. Je zaailingen zijn goed geworteld als je uit de potjes aan de onderkant wortels ziet zitten door de gaatjes in het potje.

  Artisjokken zaaien, wanneer doe je dat?

  Vanaf februari kan je artisjokken binnen voorzaaien en vanaf april kan dit buiten. Artisjokken groeien in het begin erg traag. Daar komt later snel verandering in, maar in het begin kan je ze dus al vroeg zaaien. Ze groeien meestal niet uit het kweekpotje vóór mei wanneer je ze kunt uitplanten.

  Artisjokken zaden kopen

  Zaden van meerjarige artisjokken bestel je eenvoudig hieronder. We leveren de zaadjes altijd uit eigen voorraad.

  Artisjokken zelf kweken

  Weten hoe je artisjokken, welke grond ze nodig hebben of hoeveel water je geeft, en nog veel meer? Bekijk alle kweektips op de zaaikalenderpagina van de artisjok.  • Gemaakt: 23-03-2023
  • Bijgewerkt: 04-02-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Pepers zaaien met video

  Hoe zaai je pepers? Wanneer kan je het beste pepers zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepers het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk..

  Venkel zaaien met video

  Hoe zaai je doorlevende venkel? Wanneer kan je het beste venkel zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je doorlevende venkel het beste kunt zaaien, en wanneer je d..

  Bleekselderij zaaien met video

  Hoe zaai je bleekselderij? Wanneer kan je het beste bleekselderij zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je bleekselderij het beste kunt zaaien, en wanneer je dat ..

  Bonen zaaien met video

  Hoe zaai je zelf bonen? Wanneer kan je het beste bonen zaaien? We laten je met een video zien hoe wij dat doen. Daarna kan je het stappenplan onder de video volgen om direct zelf aan de slag te ga..

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Middelgrote zaailingen. Stevige zaaitray met 40 grote, ronde vakken. Uitste..

  € 1,79 Excl. BTW: € 1,48

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69