plant banner

Aubergine zaaien met video

Ga snel naar...

  Hoe zaai je aubergine? Wanneer kan je het beste aubergine zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je aubergines het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk de video en doorloop de stappen daaronder om aubergine te zaaien.

  Aubergine zaaien stappenplan

  In de onderstaande video laat Eloy stap voor stap zien hoe wij aubergine zaaien. Zelf aan de slag? Onder de video doorloop je alle stappen om direct zelf te beginnen met zaaien.

  In de video gebruiken we een verwarmde kweekbak. Het is niet nodig om een verwarmde kweekbak te gebruiken, dit zorgt alleen dat de zaden sneller kiemen door de warmte. Wel moet het minimaal 20°C zijn om auberginezaden te ontkiemen. Gebruik een mini kweekkasje en zet deze in een warme en zonnige vensterbank, bijvoorbeeld achter een raam op het zuiden.

  1. Vul een aantal kweekpotjes met zaai- en stekgrond.
   Gebruik bij voorkeur een biologische zaaigrond met een fijne structuur. Hier kunnen de jonge plantjes makkelijk in wortelen. Druk de zaaigrond in de kweekpotjes goed aan en vul steeds een beetje bij. Herhaal dit tot je merkt dat het potje goed gevuld is. Druk daarna een gaatje in de aarde van ongeveer een centimeter diep.

  2. Doe per potje twee of drie auberginezaden in het gaatje.
   Je zaait altijd meerdere zaden in een potje. Stel dat niet alle zaadjes ontkiemen, dan komt er altijd wel iets op in elk kweekpotje. Je kunt later het beste plantje uitzoeken als er meerdere zaden ontkiemen in een potje. Nadat je de zaden in het gaatje hebt gedaan, kan je het gaatje dicht maken met nog een laagje zaaigrond.

  3. Zet de potjes in een mini kasje, warm en zonnig.
   Het beste kan je aubergine zaaien en opkweken in een mini kasje. De zaden ontkiemen pas bij minimaal 20°C maar liever nog warmer. Ook de groei van de plantjes staat stil als het kouder is. Zorg daarnaast ook voor voldoende zonlicht. Dit hebben de jonge plantjes hard nodig om goed te groeien en aan te sterken.

  4. Geef regelmatig water, zeker direct na het ontkiemen.
   Vergeet niet om regelmatig water te geven, direct na het zaaien maar ook na het ontkiemen. Geef water wanneer je merkt dat de aarde in de potjes erg droog begint te worden. Geef natuurlijk ook niet te veel water waardoor je plantjes verdrinken. Bij een mini kasje kan je water in de zaaibak gieten, waar de potjes in staan.

  5. Half mei: zet de plantjes in een grote pot op het terras.
   Aubergines hebben veel warmte en zonlicht nodig. Om die reden zaai je aubergines ook binnen voor, in een mini kasje of verwarmde propagator. Rond half mei kan je aubergines in een kweekkas of -als het niet anders kan- op een goed verwarmde plek buiten uitplanten. Bijvoorbeeld tegen een muur aan het zuiden. Steen houdt veel warmte vast als de zon erop schijnt.

  Aubergine zaaien, wanneer doe je dat?

  Aubergine zaai je het beste van begin februari tot begin maart. Aubergines hebben een lang en warm maar ook zonnig seizoen nodig om goed te groeien. De vruchten rijpen traag en onder invloed van temperaturen. Aubergines oogst je wanneer ze een mooie kleur hebben en licht meegeven als je ze indrukt. De kleur verschilt per soort maar de meeste zijn donkerpaars. Zaai aubergines niet veel later want dan rijpen ze dit jaar niet meer goed na. Als je eerder zaait, doe dit dan in kweekpotten die iets groter zijn. Je plant aubergines pas half mei buiten, of nog beter in een kweekkas.

  Aubergine zaden kopen

  Het overgrote deel van de zaden in ons assortiment is 100% biologisch. Zo hebben we ook biologische aubergine zaden.

  Aubergine kweken in kas of buiten

  Alles weten over hoe je aubergines kunt kweken? Aubergines kunnen het beste in een kweekkas worden gekweekt. Onze ervaring is dat dit in een grote pot beter gaat. Omdat we op kleigrond kweken wordt deze erg nat, ook in de kas. De fundering stopt het water niet.  • Gemaakt: 01-02-2023
  • Bijgewerkt: 21-03-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Moestuin zaden ontkiemen

  Wat is de beste manier om zaden te ontkiemen? Peper zaden ontkiemen vereist een hogere temperatuur, broccoli zaden voorzaaien doe je liever in een grote kweekpot. Planten die een penwortel maken k..

  Paprika's zaaien met video

  Hoe zaai je paprika? Wanneer kan je het beste paprika's zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je paprika's het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen...

  Pepers zaaien met video

  Hoe zaai je pepers? Wanneer kan je het beste pepers zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepers het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk..

  Pepino zaaien met video

  Hoe zaai je pepino? Wanneer kan je het beste pepino zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepino het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk..

  Kapucijners zaaien met video

  Hoe zaai je kapucijners? Wanneer kan je het beste kapucijners zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je kapucijners het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan mo..

  Venkel zaaien met video

  Hoe zaai je doorlevende venkel? Wanneer kan je het beste venkel zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je doorlevende venkel het beste kunt zaaien, en wanneer je d..

  Bleekselderij zaaien met video

  Hoe zaai je bleekselderij? Wanneer kan je het beste bleekselderij zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je bleekselderij het beste kunt zaaien, en wanneer je dat ..

  Een tuinkas kopen

  Overweeg je een tuinkas aan te schaffen? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Een tuinkas kan heel veel voordelen hebben voor je moestuin, je planten en zelfs voor jou. Alleen kan een tuinkas ook..

  Spinazie zaaien met video

  Hoe zaai je spinazie en wanneer kan je het beste spinazie zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je spinazie het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen..

  Tropisch fruit: 7 leuke experimentjes!

  Eet jij straks zelf gekweekte bananen, je eigen mango of een andere bijzondere exoot? Wie weet! Toegegeven, de kans is heel, heel, heel klein dat je vruchten krijgt. Mij is het in elk geval nog no..

  Bonen zaaien met video

  Hoe zaai je zelf bonen? Wanneer kan je het beste bonen zaaien? We laten je met een video zien hoe wij dat doen. Daarna kan je het stappenplan onder de video volgen om direct zelf aan de slag te ga..

  Zaden herkennen: van welk plantje zijn deze zaden?

  Heb je zaadjes liggen maar weet je niet waarvan ze zijn? Dan kom je er waarschijnlijk alleen achter wat het is door ze te zaaien. Toch kan je meestal goed aan de zaden zien, wat voor soort plantje..

  Zelf saffraan planten

  Hoe kan je zelf thuis saffraan planten? Saffraan komt van de saffraankrokus en die bloeit in de herfst. Het kweken van saffraan is ontzettend makkelijk, maar de oogst is arbeidsintensief en het zo..

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Middelgrote zaailingen. Stevige zaaitray met 40 grote, ronde vakken. Uitste..

  € 1,79 Excl. BTW: € 1,48

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69