Bleekselderij zaaien

 • 23-03-2023

Ga snel naar...

  Hoe zaai je bleekselderij? Wanneer kan je het beste bleekselderij zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je bleekselderij het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk de video en doorloop de stappen daaronder om zelf bleekselderij te zaaien.

  Bleekselderij zaaien stappenplan

  In de onderstaande video laat Eloy stap voor stap zien hoe wij bleekselderij zaaien. Zelf aan de slag? Onder de video doorloop je alle stappen om direct zelf te beginnen met zaaien.

  Je hoeft bleekselderij niet voor te zaaien in een kweekpotje, maar het kan ook direct buiten in de vollegrond. Voorzaaien is wel makkelijk omdat je dan altijd weet hoeveel planten je hebt vóór je de moestuin ermee gaat vullen. Ook hoef je voor bleekselderij geen propagator of kweekkasje te gebruiken. Enkel een paar kweekpotjes is voldoende.

  1. Vul wat kweekpotjes met biologische zaaigrond.
   Gebruik bij voorkeur een biologische zaaigrond. Vul de kweekpotjes ermee en druk dit goed aan. Herhaal dit tot de kweekpotjes goed gevuld zijn met zaaigrond. Druk daarna in ieder potje met zaaigrond een gaatje van ongeveer een centimeter diep, dit moet genoeg zijn.

  2. Stop een aantal zaadjes in ieder kweekpotje.
   Je zaait altijd meerdere zaadjes per kweekpotje zodat je zeker weet dat er in ieder potje iets opkomt. Gewoon voor de zekerheid dus, voor het geval niet alle zaadjes willen ontkiemen. Je kunt bij de opkomst wat zaailingen wegknippen. Ook als je dat niet doet kan je bleekselderij kweken, maar je krijgt dan een bosje met hele lange en dunne steeltjes. Als je steeds één zaailing overhoudt dan groeit ieder plantje uit tot een mooie, grote bleekselderij met dikke stelen.

  3. Zet de potjes achter het raam of buiten neer.
   Bleekselderij kan je binnen voorzaaien, of buiten als het er niet te koud is. Ook bij lage temperaturen ontkiemt bleekselderij goed. Door de kweekpotjes op een onderbak of schotel te zetten, kan je de onderbak of schotel met water vullen en hiermee uitdroging voorkomen.

  4. Geef regelmatig water, juist na het ontkiemen.
   Zoals hierboven al genoemd kan je uitdroging voorkomen. Doe dat ook zeker, bleekselderij heeft voldoende vocht nodig om de bladstelen mee te vullen. Controleer regelmatig of de zaaigrond niet is opgedroogd.

  5. Vanaf eind mei in de vollegrond of pot planten.
   Als de bleekselderij uit het potje dreigt te groeien is deze groot genoeg om te worden uitgeplant. Je ziet dat aan de wortels die uit de onderkant van het potje komen, of als het plantje op zich al groter begint te worden. Zet bleekselderij dan in de vollegrond buiten of kweek bleekselderij in een grote pot of (balkon)bak.

  Bleekselderij zaaien, wanneer doe je dat?

  Bleekselderij kan je al zeer vroeg in het jaar voorzaaien. Vanaf eind maart kan dit ook direct buiten, want bleekselderij kan goed tegen lagere temperaturen. Vanaf ongeveer 10°C kunnen de zaden al prima ontkiemen.

  Bleekselderij zaden kopen

  We breiden continu het biologische assortiment zaden uit. Zo heeft Keukenplanten.nl inmiddels ook biologische zaden van bleekselderij. Deze bestel je eenvoudig hieronder, met gratis verzending vanaf € 10,- voor zakjes zaden.

  Bleekselderij zelf kweken

  Alles leren over het kweken van bleekselderij? Op de zaaikalenderpagina van bleekselderij vind je alles wat bleekselderij nodig heeft. Kies de juiste grondsoort, geef genoeg water, zet op een plek met genoeg zon en lees alle bleekselderij kweektips.  • Eloy M. Gotjé
  • 23-03-2023

  Meer lezen?

  Aubergine zaaien

  Hoe zaai je aubergine? Wanneer kan je het beste aubergine zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je aubergines het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet do..

  Pepino zaaien

  Hoe zaai je pepino? Wanneer kan je het beste pepino zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepino het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk..

  Venkel zaaien

  Hoe zaai je doorlevende venkel? Wanneer kan je het beste venkel zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je doorlevende venkel het beste kunt zaaien, en wanneer je d..

  Artisjok zaaien

  Hoe zaai je artisjokken? Wanneer kan je het beste artisjokken zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je artisjokken het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan mo..

  Spinazie zaaien

  Hoe zaai je spinazie en wanneer kan je het beste spinazie zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je spinazie het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen..

  Pompoen zaaien

  Pompoen zaaien, wanneer en hoe? In een korte video laten we alles zien wat je moet weten om pompoenen te zaaien. We laten zien hoe je pompoenen zaait, wat je ervoor nodig hebt en meer. Bekijk de v..

  Prei zaaien

  Zelf prei zaaien, wanneer en hoe doe je dat? Met een korte video laten we zien hoe wij prei zaaien. Volg ook het eenvoudige prei zaaien stappenplan, dat te lezen is onder de video. Je kunt direct ..