plant banner

Venkel zaaien met video

Ga snel naar...

  Hoe zaai je venkel? Wanneer kan je het beste venkel zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je doorlevende venkel het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk de video en doorloop de stappen daaronder om venkel te zaaien.

  Doorlevende venkel zaaien stappenplan

  In de onderstaande video laat Eloy stap voor stap zien hoe wij doorlevende venkel zaaien. Het gaat hier dus om het kruid en niet om knolvenkel! Zelf aan de slag? Onder de video doorloop je alle stappen om direct zelf te beginnen met zaaien.

  Voor het zaaien van doorlevende venkel heb je geen mini kweekkasje (propagator) nodig. Je kunt de kweekpotjes met aarde gewoon in de vensterbank zetten. De zaden ontkiemen meestal binnen een week, al kan dit soms iets langer duren. Het zaaien van doorlevende venkel is erg makkelijk!

  1. Vul een aantal kweekpotjes met zaai- en stekgrond.
   Gebruik biologische zaaigrond als je volledig biologisch wilt kweken. Belangrijk is dat deze een fijne structuur heeft. Hier kunnen de jonge plantjes makkelijk in wortelen. Druk de zaaigrond in de kweekpotjes goed aan en vul steeds een beetje bij. Herhaal dit tot je merkt dat het potje goed gevuld is. Druk daarna een gaatje in de aarde van een 0,5 tot 1,0 centimeter diep.

  2. Doe per potje een aantal zaden in het gaatje.
   Je zaait altijd meerdere zaden in een potje. Stel dat niet alle zaadjes ontkiemen, dan komt er altijd wel iets op in elk kweekpotje. Je kunt later het beste plantje uitzoeken als er meerdere zaden ontkiemen in een potje. Nadat je de zaden in het gaatje hebt gedaan, kan je het gaatje dicht maken met nog een laagje zaaigrond.

  3. Zet de potjes in de vensterbank of eventueel buiten.
   Als het buiten warm genoeg is kan je de potjes buiten laten kiemen. Bij lagere temperaturen duurt dit vaak iets langer. Bij kamertemperatuur in de vensterbank gaat dit iets sneller. Je hoeft de potjes met venkel zaadjes niet in een propagator of mini kasje te zetten. Zonder kweekkasje kiemen de zaden prima in een vensterbank bij genoeg licht.

  4. Geef regelmatig water, ook direct na het ontkiemen.
   Venkel zaadjes hebben genoeg water nodig om te ontkiemen. Zorg dus dat de zaaigrond in de potjes nooit helemaal opdroogt. Geef met enige regelmaat water. Staan de potjes in een vensterbank dan kan je een onderbak of een schotel gebruiken. Daar zet je de potjes in zodat het water in de onderbak terecht komt en niet op de vensterbank zelf.

  5. Zet venkel op een zonnig plekje in de moestuin.
   Als je aan de onderkant van het potje, in de gaatjes, veel worteltjes ziet zitten dan kan je het plantje gaan uitplanten. Kies hiervoor een zonnig plekje uit en geef je venkelplantje voldoende afstand tot andere planten, muurtjes, hekken en dergelijke. Kies de plek zorgvuldig uit want doorlevende venkel is meerjarig.

  Venkel zaaien, wanneer doe je dat?

  Doorlevende venkel zaai je het beste van eind maart tot begin mei direct buiten. Je kunt ook vanaf begin maart (binnenshuis) voorzaaien. Als je doorlevende venkel vroeg in het jaar zaait groeit het plantje dit jaar nog mooi groot uit. Ieder jaar komt doorlevende venkel opnieuw op en kan je er weer van oogsten, of natuurlijk genieten van het mooie fijne blad met een hoge sierwaarde.

  Venkel zaden kopen

  We hebben sinds kort zaden van doorlevende venkel in het assortiment. Je kunt zo wel groenbladige als bronsbladige venkel zaaien.

  Doorlevende venkel zelf kweken

  Alles weten over hoe je doorlevende venkel kunt kweken? Doorlevende venkel is een best makkelijk plantje dat weinig verzorging nodig heeft. Je kunt doorlevende venkel beter niet op een grondsoort kweken die erg lang nat blijft. Meer over venkel lees je in de zaaikalender:  • Gemaakt: 22-03-2023
  • Bijgewerkt: 04-02-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Paprika's zaaien met video

  Hoe zaai je paprika? Wanneer kan je het beste paprika's zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je paprika's het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen...

  Aubergine zaaien met video

  Hoe zaai je aubergine? Wanneer kan je het beste aubergine zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je aubergines het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet do..

  Pepino zaaien met video

  Hoe zaai je pepino? Wanneer kan je het beste pepino zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepino het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk..

  Bleekselderij zaaien met video

  Hoe zaai je bleekselderij? Wanneer kan je het beste bleekselderij zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je bleekselderij het beste kunt zaaien, en wanneer je dat ..

  Artisjok zaaien met video

  Hoe zaai je artisjokken? Wanneer kan je het beste artisjokken zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je artisjokken het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan mo..

  Pompoen zaaien met video

  Pompoen zaaien, wanneer en hoe? In een korte video laten we alles zien wat je moet weten om pompoenen te zaaien. We laten zien hoe je pompoenen zaait, wat je ervoor nodig hebt en meer. Bekijk de v..

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Per stuk. Stevig, herbruikbaar. Erg geschikt voor het kweken van middelgrot..

  € 2,99 - € 4,99