Gedroogde koemestkorrels

 • Eloy M. Gotjé
 • 04 November, 2022

Ga snel naar...

  Wat zijn koemestkorrels? (Gedroogde) koemest is eigenlijk meer een bodemverbeteraar dan een meststof. Je maakt er de bodem natuurlijk iets voedzamer mee, maar ze activeren ook het bodemleven en werken bindend. Voedingsstoffen spoelen hierdoor minder snel uit. Door de grote hoeveelheid organische stof in koemest, wordt de bodem luchtiger en beter doorlaatbaar. Koemestkorrels hebben veel voordelen.

  Wat zijn gedroogde koemestkorrels?

  Anders dan de naam doet vermoeden, worden koemestkorrels (meestal) juist niet verkocht als meststof. Op de verpakking zie je dan vaak geen NPK-waarden staan, al zijn er enkele uitzonderingen. Koemestkorrels worden namelijk vooral gebruikt als bodemverbeteraar. Ze bestaan voor een heel groot deel uit organische stof. Vaak zelfs voor meer dan de helft.

  Ondanks dat er zelden NPK-waarden op de verpakking staan zijn koemestkorrels wel degelijk een meststof, dan wel een lichte. Koemestkorrels bevatten meestal veel stikstof. Compost bevat ook veel voedingsstoffen voor je planten, maar niet voldoende om de reguliere bemesting te vervangen. Beschouw koemestkorrels op dezelfde manier. Ze bevatten veel voedingsstoffen maar dienen niet als vervanging. Ze zijn vooral goede een bodemverbeteraar.

  Waarvoor gebruik je koemestkorrels?

  Koemestkorrels (her)activeren het bodemleven en werken bindend. Hierdoor spoelen voedingsstoffen niet zo snel uit. Door de grote hoeveelheid organische stof zorgen koemestkorrels voor een luchtigere, beter doorlaatbare bodem met een fijne structuur voor planten. De kleine korrels hark je licht in en spoelen met de regen nog iets verder de grond in. Vervolgens zetten ze uit en gaat het organische materiaal z'n werk doen.

  Met name op kleigrond zijn koemestkorrels uitstekend te gebruiken. Vooral koolsoorten en ook vruchtgewassen hebben veel baat bij koemestkorrels, als je ze strooit voor de aanplant. Toch groeien vrijwel alle planten stukken beter nadat koemestkorrels zijn toegepast.

  Wanneer strooi je koemestkorrels?

  Koemestkorrels worden vaak in de herfst gestrooid. Het beste moment is echter in het (vroege) voorjaar. Strooi koemestkorrels vlak voor je de eerste zaailingen gaat uitplanten of zaden gaat zaaien. Het beste strooi je koemestkorrels vlak voor een regenbui of voor je water gaat geven. Direct na het strooien kan je de korrels het beste licht inharken. Hiermee mengen de korrels zich makkelijk met de grond en dit geeft het beste resultaat.

  Wat zijn de beste koemestkorrels?

  Je weet natuurlijk nooit van welke koe de korrels afkomstig zijn en wat deze koe te eten heeft gekregen. Over het algemeen hebben de meeste koemestkorrels gelijke NPK-waardes. Koemestkorrels zijn meestal verkrijgbaar in grote zakken van 5 à 10 kilo. Vergis je niet want je bent snel door zo'n zak heen als je koemestkorrels overal gebruikt. Het is het waard, dat zeker! Maar heb je een erg groot stuk grond dan heb je er veel van nodig. Vierkante meter moestuintjes hebben aan een kleine zak genoeg voor het hele jaar.

  • Eloy M. Gotjé
  • 04 November, 2022

  Meer lezen?

  Wat is combinatieteelt?

  Combinatieteelt is een teeltwijze waarbij je sommige planten bewust bij elkaar zet en anderen juist niet. Het doel is om je planten elkaar te laten versterken. Dat doe je bijvoorbeeld doordat de e..

  Wat is NPK mest?

  Waarom zou je je planten bemesten en welke meststoffen heb je nodig? Planten hebben energie nodig om te groeien. Voor een deel halen zij deze energie uit het licht dat op de blaadjes valt. Een and..

  Stikstof voor planten

  Stikstof bevordert de aanmaak en ontwikkeling van het blad van planten. Veel stikstof zorgt voor bossige planten met veel blad en grotere bladstelen en stengels. Te weinig stikstof zorgt voor een ..

  Wat is afharden?

  Wat is afharden en waarom doe je het? Afharden is het langzaam laten wennen van je planten aan hun nieuwe omgeving, buiten of in een kweekkas. Afharden doe je wanneer je plantjes gaat uitplanten. ..

  Moestuin op zandgrond

  Wat groeit goed op zandgrond in de moestuin? Zand is een schrale, droge en vaak arme grondsoort. Het is ook een losse grond met een fijne structuur, waar wortels van planten makkelijk in groeien. ..

  Moestuin op kleigrond

  Wat groeit goed op kleigrond in de moestuin? Klei is een lastige, dikke grondsoort die lang nat blijft na een bui. Het is ook een voedzame en goed vochthoudende grond, waar sommige planten graag o..

  Betere drainage moestuin

  Wil je de drainage verbeteren in je moestuin? Door overtollig water gaat veel oogst verloren. Planten die onder water komen te staan nemen geen voeding meer op of gaan dood in het ergste geval. Oo..

  Moestuin planten halfschaduw

  Wat kan je planten in de halfschaduw? Ondanks dat je hier niet de hele dag zonlicht krijgt, kan je er toch erg veel keukenplanten kweken. Sommige planten groeien zelfs beter in de halfschaduw dan ..

  Mijn eerste moestuintje

  Dit is hoe het eruit zag, mijn eerste moestuintje. Een balkonmoestuin van plastic potten en bakken, gevuld met moestuinaarde uit het tuincentrum. Ik stopte voor de lol wat zaadjes in potten en bak..

  Wat is mulchen?

  Wat gebruik je om te mulchen? Waarom zou je mulchen, en wat is mulchen precies? Mulch is een laag organisch materiaal afkomstig van planten, op de grond in je (moes)tuin. Mulchen is het toevoegen ..

  Lavameel meststof 1500g Culvita BIO

  Lavameel meststof 1500g Culvita BIO

  Organische meststof (NPK 6-5-10). Lavameel van Culvita is een fijngemalen v..

  € 6,99 € 5,78

  Moes- en kruidentuin meststof 1500g Culvita BIO

  Moes- en kruidentuin meststof 1500g Culvita BIO

  Organische mestkorrel (NPK 6-5-7 +3). Moestuin en kruidentuin mest van Culv..

  € 6,99 € 5,78

  Koemestkorrels 10KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Koemestkorrels 10KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Culvita koemest bevordert de werking van micro-organismen in de bodem. De k..

  € 9,99 € 8,26

  Koemestkorrels 5KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Koemestkorrels 5KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Culvita koemest bevordert de werking van micro-organismen in de bodem. De k..

  € 6,39 € 5,28

  footer wave afbeelding