plant banner

Koemestkorrels voor je moestuin

Ga snel naar...

  Het gebruiken van (gedroogde) koemestkorrels voor je moestuin kan veel voordelen hebben. Ze worden vaak gestrooid op gazons maar zijn ook heel geschikt voor de grond waar je groenten en fruit op kweekt. Koemestkorrels zijn namelijk veel meer dan alleen een meststof.

  Hoe gebruik je koemestkorrels?

  Koemestkorrels bevatten natuurlijk wat voedingsstoffen, maar worden eerder voor andere dingen gebruikt dan bemesten. Vaak staan er geen NPK-waarden op de verpakking (maar soms wel). Koemestkorrels worden vaak gebruikt als bodemverbeteraar of in combinatie met andere meststoffen.

  Hoewel koemestkorrels bekend zijn bij mensen met een gazon, zijn ze ook uitstekend voor je moestuin. Je strooit ze over de grond in je moestuin en harkt ze eventueel licht in. Dit doe je dan zo'n twee à drie keer per jaar. Ook in jouw moestuinbak met potgrond kan je koemestkorrels strooien.

  Wat zijn de voordelen?

  Koemestkorrels verbeteren de bodem voor de eerstvolgende groenten, fruit en kruidenplantjes die je gaat kweken. Koemestkorrels (her)activeren het bodemleven en werken bindend, waardoor de bodem voedzamer zal worden voor je planten. Dus je kweekt blije planten waar je meer van kunt oogsten.

  Het bodemleven, denk aan bijvoorbeeld wormen, produceren ook weer voedingsstoffen. Door de bindende werking worden de voedingsstoffen die aanwezig zijn ook vastgelegd. Ze spoelen dus minder snel uit bij regen en de bodem blijft zo veel langer voedzaam. Je kunt koemestkorrels daarom ook goed combineren met andere bemesting.

  Koemestkorrels bestaan voor een heel groot deel organisch materiaal. Zie het als een soort compost. Je kunt ze strooien om de structuur van de grond te verbeteren. En wanneer gedroogde koemestkorrels vochtig worden zetten ze uit, wat ook weer voor een luchtige grond zorgt.

  Je kunt koemestkorrels op elke grondsoort gebruiken. Op zandgrond zorgen ze voor meer organische stof in de bodem. Op kleigrond maken ze de grond extra luchtig en doorlaatbaar. Koemestkorrels bevatten ook veel stikstof, wat dan weer uitstekend is voor bladgewassen zoals kropsla, andijvie en andere bladgroenten.

  Wat zijn de nadelen?

  De nadelen van koemestkorrels, dat zijn er maar heel weinig. Als je veeleisende planten wilt bemesten, kan je dat niet met alléén koemestkorrels doen. Daar heb je dan ook andere meststoffen bij nodig. Koemestkorrels bevatten van zichzelf geen grote hoeveelheden aan voedingsstoffen. Wel bevatten ze veel stikstof, in verhouding tot andere voedingsstoffen.

  Dat koemestkorrels stikstof bevatten is geen nadeel op zich. Strooi alleen iets minder als je op de grond vruchtgewassen wilt gaan kweken. Bij heel veel stikstof in de grond, maken planten meer en groter blad en juist minder of kleinere vruchten. Eigenlijk is dit niet echt een nadeel maar iets om rekening mee te houden.

  Wanneer strooi je koemestkorrels?

  Je kunt koemestkorrels het hele jaar door gebruiken. In de winter is het misschien lastig inharken op een bevroren grond. De korrels kunnen dan ook niet direct inwerken. In dat geval wacht je liever tot het voorjaar. Meestal worden koemestkorrels in het vroege voorjaar en in de herfst, tot ongeveer november, gestrooid. Soms strooien we koemestkorrels ook in een keer in de zomer.

  Het ideale moment om koemestkorrels te strooien is vóór het water geven of vóór een regenbui. De gedroogde korrels kunnen dan direct vocht opnemen en komen sneller tot werking. De droge, organische stof zuigt zich vol met vocht en zet uit, waardoor de grond per direct luchtiger wordt.

  • Gemaakt: 04-11-2022
  • Bijgewerkt: 18-01-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Wat is combinatieteelt?

  Combinatieteelt is een teeltwijze waarbij je sommige planten bewust bij elkaar zet en anderen juist niet. Het doel is om je planten elkaar te laten versterken. Dat doe je bijvoorbeeld doordat de e..

  Wat is NPK mest?

  Een moestuin kan niet zonder mest. Je gaat op zoek en komt veel meststoffen tegen. Op de verpakking staat "NPK" maar wat is NPK mest eigenlijk? En wat is de beste mest voor je moestuin? Je planten..

  Stikstof voor planten

  Stikstof bevordert de aanmaak en ontwikkeling van het blad van planten. Veel stikstof zorgt voor bossige planten met veel blad en grotere bladstelen en stengels. Te weinig stikstof zorgt voor een ..

  Wat is afharden?

  Wat is afharden en waarom doe je het? Afharden is het langzaam laten wennen van je planten aan hun nieuwe omgeving, buiten of in een kweekkas. Afharden doe je wanneer je plantjes gaat uitplanten. ..

  Moestuin op zandgrond

  Wat groeit goed op zandgrond in de moestuin? Zand is een schrale, droge en vaak arme grondsoort. Het is ook een losse grond met een fijne structuur, waar wortels van planten makkelijk in groeien. ..

  Moestuin op kleigrond

  Wat groeit goed op kleigrond in de moestuin? Klei is een lastige, dikke grondsoort die lang nat blijft na een bui. Het is ook een voedzame en goed vochthoudende grond, waar sommige planten graag o..

  Betere drainage moestuin

  Wil je de drainage verbeteren in je moestuin? Door overtollig water gaat veel oogst verloren. Planten die onder water komen te staan nemen geen voeding meer op of gaan dood in het ergste geval. Oo..

  Halfschaduw als standplaats

  De halfschaduw is een matig plekje in je moestuin. Je plant staat hier soms in de schaduw maar krijgt ook wat zon. De grond op dit plekje droogt snel op als er zon staat. Je kunt last krijgen van ..

  Wat is mulchen?

  Wat gebruik je om te mulchen? Waarom zou je mulchen, en wat is mulchen precies? Mulch is een laag organisch materiaal afkomstig van planten, op de grond in je (moes)tuin. Mulchen is het toevoegen ..

  Lavameel meststof 1500g Culvita BIO

  Lavameel meststof 1500g Culvita BIO

  Kaliumrijke meststof (NPK 6-5-10). Lavameel van Culvita is een fijngemalen ..

  € 8,49 Excl. BTW: € 7,02

  Moes- en kruidentuin meststof 1500g Culvita BIO

  Moes- en kruidentuin meststof 1500g Culvita BIO

  Organische mestkorrel (NPK 6-5-7 +3). Moestuin en kruidentuin mest van Culv..

  € 8,49 Excl. BTW: € 7,02

  Koemestkorrels 10KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Koemestkorrels 10KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Grote zak van 10 kilo. Koemestkorrels bevorderen de werking van micro-organ..

  € 10,99 Excl. BTW: € 9,08

  Koemestkorrels 5KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Koemestkorrels 5KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Middelmaat zak van 5 kilo. Koemestkorrels bevorderen de werking van micro-o..

  € 6,99 Excl. BTW: € 5,78

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Per stuk. Stevig, herbruikbaar. Erg geschikt voor het kweken van middelgrot..

  € 2,99 - € 4,99