Het gebruiken van (gedroogde) koemestkorrels voor je moestuin kan veel voordelen hebben. Ze worden vaak gestrooid op gazons maar zijn ook heel geschikt voor de grond waar je groenten en fruit op kweekt. Koemestkorrels zijn namelijk veel meer dan alleen een meststof.
Hoe gebruik je koemestkorrels?
Koemestkorrels bevatten natuurlijk wat voedingsstoffen, maar worden eerder voor andere dingen gebruikt dan bemesten. Vaak staan er geen NPK-waarden op de verpakking (maar soms wel). Koemestkorrels worden vaak gebruikt als bodemverbeteraar of in combinatie met andere meststoffen.
Hoewel koemestkorrels bekend zijn bij mensen met een gazon, zijn ze ook uitstekend voor je moestuin. Je strooit ze over de grond in je moestuin en harkt ze eventueel licht in. Dit doe je dan zo'n twee à drie keer per jaar. Ook in jouw moestuinbak met potgrond kan je koemestkorrels strooien.
Wat zijn de voordelen?
Koemestkorrels verbeteren de bodem voor de eerstvolgende groenten, fruit en kruidenplantjes die je gaat kweken. Koemestkorrels (her)activeren het bodemleven en werken bindend, waardoor de bodem voedzamer zal worden voor je planten. Dus je kweekt blije planten waar je meer van kunt oogsten.
Het bodemleven, denk aan bijvoorbeeld wormen, produceren ook weer voedingsstoffen. Door de bindende werking worden de voedingsstoffen die aanwezig zijn ook vastgelegd. Ze spoelen dus minder snel uit bij regen en de bodem blijft zo veel langer voedzaam. Je kunt koemestkorrels daarom ook goed combineren met andere bemesting.
Koemestkorrels bestaan voor een heel groot deel organisch materiaal. Zie het als een soort compost. Je kunt ze strooien om de structuur van de grond te verbeteren. En wanneer gedroogde koemestkorrels vochtig worden zetten ze uit, wat ook weer voor een luchtige grond zorgt.
Je kunt koemestkorrels op elke grondsoort gebruiken. Op zandgrond zorgen ze voor meer organische stof in de bodem. Op kleigrond maken ze de grond extra luchtig en doorlaatbaar. Koemestkorrels bevatten ook veel stikstof, wat dan weer uitstekend is voor bladgewassen zoals kropsla, andijvie en andere bladgroenten.
Wat zijn de nadelen?
De nadelen van koemestkorrels, dat zijn er maar heel weinig. Als je veeleisende planten wilt bemesten, kan je dat niet met alléén koemestkorrels doen. Daar heb je dan ook andere meststoffen bij nodig. Koemestkorrels bevatten van zichzelf geen grote hoeveelheden aan voedingsstoffen. Wel bevatten ze veel stikstof, in verhouding tot andere voedingsstoffen.
Dat koemestkorrels stikstof bevatten is geen nadeel op zich. Strooi alleen iets minder als je op de grond vruchtgewassen wilt gaan kweken. Bij heel veel stikstof in de grond, maken planten meer en groter blad en juist minder of kleinere vruchten. Eigenlijk is dit niet echt een nadeel maar iets om rekening mee te houden.
Wel zou je groenbemesters kunnen planten die stikstof uit de lucht binden. Hierdoor hoef je in principe minder koemestkorrels te gebruiken. Je kunt het ook combineren voor een nog meer stikstofrijke bodem.
Wanneer strooi je koemestkorrels?
Je kunt koemestkorrels het hele jaar door gebruiken. In de winter is het misschien lastig inharken op een bevroren grond. De korrels kunnen dan ook niet direct inwerken. In dat geval wacht je liever tot het voorjaar. Meestal worden koemestkorrels in het vroege voorjaar en in de herfst, tot ongeveer november, gestrooid. Soms strooien we koemestkorrels ook in een keer in de zomer.
Het ideale moment om koemestkorrels te strooien is vóór het water geven of vóór een regenbui. De gedroogde korrels kunnen dan direct vocht opnemen en komen sneller tot werking. De droge, organische stof zuigt zich vol met vocht en zet uit, waardoor de grond per direct luchtiger wordt.
Reactie plaatsen
Inloggen of Account maken om te reageren op