plant banner

Kapucijners zaaien met video

Ga snel naar...

  Hoe zaai je kapucijners? Wanneer kan je het beste kapucijners zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je kapucijners het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk de video en doorloop de stappen daaronder om kapucijners te zaaien.

  Kapucijners zaaien stappenplan

  In de onderstaande video laat Eloy stap voor stap zien hoe wij kapucijners zaaien. Zelf aan de slag? Onder de video doorloop je alle stappen om direct zelf te beginnen met zaaien.

  In de video gebruiken we een zaaitray met vakken van c.a. 5 cm diep en een diameter van 5 cm. Gebruik liever geen kleinere vakken. Kapucijners maken in korte tijd een groot wortelstelsel. Bij kleinere vakken wordt het moeilijk voor de jonge plantjes om zich goed te ontwikkelen vóór het uitplanten.

  1. Vul een zaaitray met (biologische) zaai- en stekgrond.
   Gebruik bij voorkeur een biologische zaaigrond met een fijne structuur. Hier kunnen de jonge plantjes makkelijk in wortelen. Je kunt een tweede zaaitray gebruiken om de grond in de vakken met de onderkant van de tray goed aan te drukken. Je kunt dit ook met de hand doen, maar dan ben je iets langer bezig.

  2. Zaai per vakje ongeveer twee kapucijnerzaadjes.
   Mochten niet alle zaadjes willen ontkiemen, dan komt er bijna altijd iets op in alle vakken waarin je hebt gezaaid. Je weet dan precies hoeveel plantjes je hebt. Je hebt van kapucijners veel planten nodig voor een maaltijd. Één of twee planten is in ieder geval niet genoeg. Om die reden gebruiken we dan ook een zaaitray.

  3. Plaats de zaaitray op een plek waar het warm genoeg is.
   Kapucijners kunnen goed tegen kou, maar ze ontkiemen niet als het vriest. Overdags moet het 6 graden zijn, maar liever nog iets warmer. Je kunt de tray in een kweekkas plaatsen, binnen in de vensterbank op een onderbak, of gewoon buiten maar dan duurt het kiemen waarschijnlijk iets langer.

  4. Geef regelmatig water, vooral direct na het ontkiemen.
   De jonge plantjes mogen niet helemaal droog komen te staan. Geef daarom regelmatig water na het ontkiemen van de zaden. Je kunt de plantjes enige tijd in de zaaitray laten staan, maar wacht niet te lang met het uitplanten. Wanneer de zaden zijn opgekomen willen de wortels graag verder groeien.

  5. Plant de kapucijners in een veldje (m²) of in rijen (m).
   Kapucijners kan je best wat dichter op elkaar planten. Het is makkelijk om ze in rijen te planten, langs lange stokken. Zo kan je tussen de planten door lopen en krijgen alle planten voldoende licht van de zon. Zet kapucijners bijvoorbeeld in een vierkante meter moestuinbak of in de vollegrond.

  Kapucijners zaaien, wanneer doe je dat?

  Kapucijners kan je van begin maart tot eind april zaaien. Eventueel kan je kapucijners nog een tweede keer zaaien in juli of in augustus voor een late teelt vlak voor de herfst. Als er vorst wordt verwacht kan je de tray met zaden in een kas of binnen in de vensterbank zetten (op een onderbak), maar kapucijners zijn over het algemeen goed bestand tegen kou. Je kunt kapucijners ook direct in de vollegrond zaaien. Het ontkiemen gaat wel een stuk sneller als het 's nachts niet meer vriest.

  Wacht tot de kapucijners een paar echte blaadjes hebben gemaakt voor je ze gaat uitplanten. Wacht daarna ook weer niet te lang, want door het snelgroeiende wortelstelsel groeien ze snel uit de vakken van de zaaitray. Controleer regelmatig of de wortels aan de onderkant uit de zaaitray komen. Zijn daar inmiddels erg veel worteltjes te zien, dan zijn de plantjes goed geworteld en kan je de kapucijners gerust uitplanten. Als je dit te vroeg doet valt het kluitje uit elkaar en beschadig je misschien de wortels.

  Kapucijner zaden kopen

  Bestel kapucijner zaadjes en oogst dit jaar zelf je eigen, verse blauwschokkers uit eigen tuin!

  Kapucijners kweken, meer weten?

  Alles weten over hoe je zelf kapucijners kunt kweken? Kapucijners behoren tot de makkelijkere planten om zelf te kweken. Ze zijn in dus ook geschikt voor beginners. Onze ervaring is dat de teelt in het vroege voorjaar het beste werkt en de hoogste opbrengst geeft. Je kunt kapucijners ook in het najaar kweken en oogsten. De oogstperiode is dan iets korter en de opbrengst mogelijk wat minder.  • Gemaakt: 01-03-2023
  • Bijgewerkt: 04-02-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Paprika's zaaien met video

  Hoe zaai je paprika? Wanneer kan je het beste paprika's zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je paprika's het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen...

  Aubergine zaaien met video

  Hoe zaai je aubergine? Wanneer kan je het beste aubergine zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je aubergines het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet do..

  Pepers zaaien met video

  Hoe zaai je pepers? Wanneer kan je het beste pepers zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepers het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk..

  Pepino zaaien met video

  Hoe zaai je pepino? Wanneer kan je het beste pepino zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepino het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk..

  Pompoen zaaien met video

  Pompoen zaaien, wanneer en hoe? In een korte video laten we alles zien wat je moet weten om pompoenen te zaaien. We laten zien hoe je pompoenen zaait, wat je ervoor nodig hebt en meer. Bekijk de v..

  Prei zaaien met video

  Zelf prei zaaien, wanneer en hoe doe je dat? Met een korte video laten we zien hoe wij prei zaaien. Volg ook het eenvoudige prei zaaien stappenplan, dat te lezen is onder de video. Je kunt direct ..

  Tropisch fruit: 7 leuke experimentjes!

  Eet jij straks zelf gekweekte bananen, je eigen mango of een andere bijzondere exoot? Wie weet! Toegegeven, de kans is heel, heel, heel klein dat je vruchten krijgt. Mij is het in elk geval nog no..

  Nieuwe planten...