plant banner

Komkommer of augurk zaaien met video

Ga snel naar...

  De zeer productieve en lekkere snackkomkommer en de augurk, kan je iets later zaaien dan grotere komkommers. In het voorjaar kan je komkommer zaaien en vanaf half mei zet je deze buiten. Eerst langzaam laten wennen (afharden). Daarna definitief uitplanten, bij voorkeur in een kweekkas. Meloenen en watermeloenen kan je ook op dezelfde manier zaaien.

  Komkommer of augurk zaaien stappenplan

  De komkommer en augurk zijn dezelfde plant! Er zijn komkommer-rassen die meer geschikt zijn als augurk, of juist lekkerder om als komkommer te eten. Kies het juiste ras. Meloenen en watermeloenen kan je op dezelfde manier als de komkommer zaaien.

  In de onderstaande video stap voor stap uitleg over het zaaien van komkommer. Makkelijk en snel op de vensterbank zaaien. Uitplanten vanaf half mei. Komkommer zaaien is niet moeilijk. De teelt is wel uitdagend. Volg alle stappen in je eigen tempo onder de video.

  In de video gebruiken we P7 en P9 kweekpotjes. Als je eerder begint moeten de planten langer op de vensterbank blijven. Gebruik dan grotere potjes, zodat je planten langer kunnen blijven groeien in de potjes. Als je later begint met zaaien hoef je de planten minder lang binnen te houden. Je kunt dan kleinere potjes gebruiken.

  1. Vul wat potjes met zaaigrond en druk dit aan.
   Als je eerder begint met zaaien, gebruik dan grotere kweekpotjes. Je planten blijven langer binnen. Vul de potjes met zaaigrond en druk dit aan. Bijvoorbeeld met de hand of de bodem van een ander potje. Vul de potjes helemaal tot de rand met zaaigrond.

  2. Druk gaten in de zaaigrond en stop daar de zaden in.
   Druk met een vinger gaten in de zaaigrond, van ongeveer 1 tot maximaal 2 centimeter diep (een vingerkootje). In elk gaatje stop je ten minste twee zaadjes. Zo weet je zeker dat in elk potje iets opkomt. Bij F1-hybride rassen hoef je maar één zaadje te gebruiken. Dit zijn sterke rassen die nagenoeg altijd snel en goed kiemen.

  3. Druk de gaten dicht en zet op de vensterbank.
   Na het zaaien kan je de gaten weer dicht drukken. Vul eventueel aan met wat zaaigrond tot het kweekpotje weer tot de rand gevuld is. Druk het nog eenmaal goed aan. Je kunt de potjes met komkommerzaden het beste in een klein kweekkasje op een zonnige vensterbank (aan het zuiden) zetten. Zo worden de zaden goed warm.

  4. Geef eenmaal flink water en houd het vochtig.
   De eerste keer water geven kan je een flinke hoeveelheid geven. Zo wordt de zaaigrond goed verzadigd en kunnen de zaden zich volzuigen met vocht. Zorg natuurlijk niet dat de zaaigrond helemaal doordrenkt raakt. Dan kunnen de zaden namelijk ook gaan rotten. Blijf tijdens en na het kiemen water geven als je ziet dat de zaaigrond begint op te drogen.

  5. Vanaf half mei uitplanten na het afharden.
   Ongeveer vanaf halverwege de maand mei kan je de zaailingen buiten zetten. Laat ze langzaam wennen (afharden) en haal ze naar binnen als de zon veel schijnt. Laat ze steeds langer buiten staan tot ze kunnen blijven. Daarna op de bestemde plek planten. Doe dit bij voorkeur in een kweekkas voor het beste resultaat.

  Komkommer of augurk zaaien, wanneer doe je dat?

  Komkommer of augurk (zelfde plant) zaaien we vanaf maart op de vensterbank. Pas vanaf de mei kan je ze in een kweekkas of buiten planten. Snackkomkommers en augurken (kleine soorten) groeien sneller. Deze kan je eventueel ook nog iets later zaaien. De grotere komkommersoorten groeien langzamer en zaaien we eerder.

  Komkommer en augurk zaden kopen

  Het overgrote deel van de zaden in ons assortiment is 100% biologisch. Zo hebben we ook biologische komkommer zaden en augurk of zelfs snackkomkommer zaden.

  Komkommer of augurk kweken, hoe moet ik verder?

  Augurk en komkommer kweken we liever in een kas. Daar wordt het tropisch warm en groeien de planten het allerbeste. Je kunt komkommers zonder kweekkas het beste in een pot zetten. Potten en bakken warmen in de zon ook snel op. Hoewel niet zo warm als in een kweekkas, lukt het buiten vaak ook nog wel. Je hebt dan wat geluk nodig. Het weer moet meezitten.

  Geef af en toe water. Zet op een zonnige en warme plek in de tuin of (zoals genoemd) in een kweekkas. Eventueel zijscheuten verwijderen. Zorg dat de plant kan klimmen. Alle tips voor komkommer kweken of augurk kweken, lees je op de zaaikalender pagina over komkommer:  • Gemaakt: 21-03-2024
  • Bijgewerkt: 21-03-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Middelgrote zaailingen. Stevige zaaitray met 40 grote, ronde vakken. Uitste..

  € 1,79 Excl. BTW: € 1,48

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69