plant banner

Okra zaaien met video

Ga snel naar...

  Hoe zaai je okra en wanneer kan je okra zaaien? Okra planten we in mei in een kweekkas of vanaf eind mei buiten. Zaaien doen we binnen. Met behulp van een korte video doorloop je alle stappen en kan je zelf okra zaaien voor je moestuin.

  Okra zaaien stappenplan

  De onderstaande video van Eloy laat stap voor stap zien hoe we okra zaaien. Dit doen we eerst in potjes, waarna we de okra in de vollegrond uitplanten. Bekijk de video en doorloop daarna alle stappen:

  Om okra te zaaien heb je een mini kweekkasje nodig. Althans, als je vroeg begint. Later in het jaar kan je ook in de kweekkas of buiten zaaien, zo lang het warm genoeg is! Zelf gebruiken we een verwarmde kweekbak. Dat is niet vereist maar de zaden kiemen zo veel sneller en makkelijker.

  1. Vul alle potjes met biologische zaaigrond.
   We vullen de kweekpotjes tot ongeveer een centimeter onder de rand, met fijne BIO-zaaigrond. De zaaigrond is licht bemest. Je kunt de zaaigrond in de potjes aandrukken met de bodem van een ander kweekpotje.

  2. Stop in elk potje ongeveer drie zaadjes.
   Om zeker te weten dat in ieder potje straks ook een plantje groeit, zaaien we drie okra zaden in ieder potje. Over de zaden strooien we nog een laag zaaigrond uit. Dit keer wel helemaal tot de rand van het kweekpotje.

  3. Plaats de potjes in het mini kweekkasje.
   Zet alle kweekpotjes in de onderbak van een mini kweekkasje, of in een verwarmde kweekbak met transparant deksel. Plaats de kweekbak op een warme en zonnige vensterbank, bijvoorbeeld een aan het zuiden.

  4. Geef direct na het zaaien veel water.
   Maak de zaaigrond goed nat, direct na het zaaien. Zo kunnen de zaden goed veel vocht opzuigen. Daarna blijf je regelmatig water geven, maar alleen pas weer als de zaaigrond bijna helemaal lijkt te zijn opgedroogd.

  5. Verwijder eventueel wat zaailingen.
   Na opkomst moet je mogelijk wat zaailingen verwijderen. Kies de mooiste, sterkste plantjes uit om te houden. Houd in ieder kweekpotje slechts één kiemplantje over. De rest kan je er vroeg met de hand uittrekken.

  6. Vanaf mei buiten of in een kas planten.
   In de maand mei kan je de jonge plantjes in de kweekkas uitplanten. Eind mei kan dit ook buiten. Wel onder de voorwaarde dat de plantjes groot genoeg zijn. Vanaf half mei kan je ook buiten of in de kas zaaien.

  Okra zaaien, wanneer doe je dat?

  De okra groeit vrij snel. Hoe eerder je zaait, hoe langer je kunt blijven oogsten. Vroeg zaaien, vanaf april binnenshuis, heeft dus altijd de voorkeur. Vanaf begin mei kan je okra zaaien in een kweekkas of okra planten op die plek. Vanaf eind mei kan je ook buiten okra zaaien en uitplanten. De oogst begint vanaf eind juni maar kan ook later vallen, als je later bent begonnen met zaaien. De oogst loopt in elk geval door tot de vroege herfst in september.

  Okra zaden kopen

  Zaden van de okra plant bestel je gewoon hieronder. We leveren de zaadjes altijd uit eigen voorraad en sturen het dezelfde werkdag naar je toe.

  Zelf okra kweken: Hoe moet ik verder?

  De teelt van okra is niet moeilijk. De plant wordt erg groot, tot twee meter hoog, en neemt dus wel wat ruimte in. Wil je alles nog even op je gemak bekijken? Alle details van de okra plant zie je op de zaaikalender pagina over okra:  • Gemaakt: 17-05-2024
  • Bijgewerkt: 17-05-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Nieuwe planten...