plant banner

Zongedroogde tomaat uit eigen tuin

Pagina inhoud

3 min. Leestijd

  Reacties


0 reacties

Vragen en reacties

Reactie plaatsen

Inloggen of Account maken om te reageren op Zongedroogde tomaat uit eigen tuin

Zongedroogde tomaat uit eigen tuin

Checklist zongedroogde tomaatjes

Dit heb je nodig

Ingrediënten:
Tomaten (500 gram)
Zeezout (c.a. 10-20 gram)
Basilicum (naar behoefte)
Oregano (naar behoefte)
Rozemarijn (naar behoefte)
Tijm (naar behoefte)
Knoflook (naar behoefte)

Benodigdheden
Scherp groentemes
Plank of schaal
Minimaal 3 dagen zon
Oven (indien geen zon)

Gebruik het liefst pruimtomaten of kerstomaatjes. Deze zijn lekker en zoet van smaak, klein en drogen snel. Vleestomaten zijn minder geschikt om te drogen, al kan je dit natuurlijk ook proberen.

Zongedroogde tomaat voorbereiden

Snijd alle tomaatjes in stukjes. Kerstomaatjes snijd je gewoon door de helft. Grotere tomaten snijd je in kwartjes en vleestomaten snijd je in nog kleinere stukjes. Zo zorg je dat ze snel genoeg drogen. Het moet natuurlijk wel lekker blijven om te eten, snijd ze ook weer niet te klein. Probeer alle stukjes ongeveer even groot te maken, zo drogen ze allemaal tegelijk.

Verspreid alle gesneden stukjes tomaat over een (snij)plank, grote schaal of een schoteltje. Houd de open kant van de tomaatjes naar boven, dit is vochtig en hier blijven de kruiden makkelijk aan plakken. Strooi vervolgens de kruiden die je wilt gebruiken gelijkmatig over alle tomaatjes. Is dit gedaan, dan kan je kiezen hoe je ze wilt drogen. In de zon is natuurlijk het lekkerste!

Tomaten drogen in de zon

Als je alles hebt voorbereid heb je het meeste wel gehad. Nu is het enige wat je nog hoeft te doen de tomaatjes in de zon leggen. Haal ze 's avonds of als je regen verwacht wel weer even naar binnen. Als je de tomaatjes enkele dagen in de zon laat drogen heb je halfgedroogde tomaatjes. Het sap is niet helemaal verdampt maar de buitenkant van de tomaatjes is wel goed opgedroogd. Ze zijn dan al erg lekker! Laat je de tomaatjes tot een week in de zon liggen, dan heb je volledig zongedroogde tomaatjes. En alles met ingrediënten uit eigen tuin!

zongedroogde tomaten drogen in de zon moestuin tomaatjes kerstomaatjes drogen

Niet genoeg zon meer? Probeer dit!

Je kunt tomaatjes ook in de oven drogen. Dat is natuurlijk niet vergelijkbaar qua smaak, maar je kunt het proberen. Zeker als er niet genoeg zon meer schijnt of het weer enorm tegenzit. Verwarm de oven voor op ~100 graden. Sprenkel wat olijfolie over de gesneden tomaatjes en doe de tomaatjes in de oven.

Na ongeveer 3-5 uur zijn de tomaatjes klaar en volledig gedroogd. Hoe lang je ze exact in de oven laat zitten is aan jou. Vijf uur voor volledig gedroogde tomaatjes, of drie uur voor halfgedroogde tomaatjes. Laat de tomaatjes afkoelen als je ze uit de oven hebt gehaald. Daarna kan je ze direct opeten.

  • Gemaakt: 11-07-2021
  • Bijgewerkt: 15-09-2024
  • Eloy M. Gotjé

Reactie plaatsen

Inloggen of Account maken om te reageren op

Nieuwe planten...