Paprika's zaaien

 • 01-02-2023

Ga snel naar...

  Hoe zaai je paprika? Wanneer kan je het beste paprika's zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je paprika's het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk de video en doorloop de stappen daaronder om paprika's te zaaien.

  Paprika zaaien stappenplan

  In de onderstaande video laat Eloy stap voor stap zien hoe wij paprika's zaaien. Zelf aan de slag? Onder de video doorloop je alle stappen om direct zelf te beginnen met zaaien.

  In de video gebruiken we een verwarmde kweekbak. Het is niet nodig om een verwarmde kweekbak te gebruiken, dit zorgt alleen dat de zaden sneller kiemen door de warmte. Wel moet het minimaal 20°C zijn om paprikazaden te ontkiemen. Gebruik een mini kweekkasje en zet deze in een warme en zonnige vensterbank, bijvoorbeeld achter een raam op het zuiden.

  1. Vul een aantal kweekpotjes met zaai- en stekgrond.
   Gebruik bij voorkeur een biologische zaaigrond met een fijne structuur. Hier kunnen de jonge plantjes makkelijk in wortelen. Druk de zaaigrond in de kweekpotjes goed aan en vul steeds een beetje bij. Herhaal dit tot je merkt dat het potje goed gevuld is. Druk daarna een gaatje in de aarde van ongeveer een centimeter diep.

  2. Doe per potje twee of drie paprikazaden in het gaatje.
   Je zaait altijd meerdere zaden in een potje. Stel dat niet alle zaadjes ontkiemen, dan komt er altijd wel iets op in elk kweekpotje. Je kunt later het beste plantje uitzoeken als er meerdere zaden ontkiemen in een potje. Nadat je de zaden in het gaatje hebt gedaan, kan je het gaatje dicht maken met nog een laagje zaaigrond.

  3. Zet de potjes in een mini kasje, warm en zonnig.
   Het beste kan je paprika's zaaien en opkweken in een mini kasje. De zaden ontkiemen niet onder de 20°C maar ook de groei van de jonge plantjes staat dan stil. Ook bij minder zonlicht groeien ze langzamer of zelfs helemaal niet. Genoeg warmte èn zonlicht is dus erg belangrijk voor het zaaien en opkweken van paprikaplantjes.

  4. Geef regelmatig water, zeker direct na het ontkiemen.
   Vergeet niet om de zaden -en jonge plantjes als ze zijn opgekomen- regelmatig water te geven. Je plantjes hoeven niet erg nat te staan, maar als de aarde in de potjes is opgedroogd dan is water geven weer hard nodig. De zaden en jonge plantjes mogen nooit helemaal droog komen te staan. Zeker niet voor een langere tijd.

  5. Half mei: zet de plantjes in een grote pot op het terras.
   Paprika's hebben veel warmte nodig om te groeien. Je kunt ze daarom pas buiten zetten rond half mei. Het beste kweek je paprika's in een kweekkas, maar als je een warm en zonnig balkon hebt kan dat daar ook. Zet de paprika's op een terras met tegels, tegen een muur aan het zuiden. Steen houdt veel warmte vast.

  Paprika zaaien, wanneer doe je dat?

  Je kunt paprika's het beste zaaien in februari of maart. Je kunt ze dan hetzelfde jaar nog oogsten. Paprika's hebben een lang seizoen nodig om te groeien, en de vruchten doen er lang over om rijp te worden. Natuurlijk kan je paprika's ook eten als ze groen zijn, maar als je rode paprika's kweekt wil je ze natuurlijk ook rood oogsten. In december is het eigenlijk nog veel te vroeg, dan moet je de planten erg lang binnen houden. Wel bestaat de kans dat je eerder kunt oogsten. Zorg dan wel voor kweekpotten die groot genoeg zijn.

  Paprika zaden kopen

  Het overgrote deel van de zaden in ons assortiment is 100% biologisch. Je kunt bij ons ook biologische paprika zaden kopen.

  Paprika kweken in kas of buiten

  Alles weten over hoe je paprika's kunt kweken? Nadat je paprika's hebt gezaaid kan je ze buiten of in een kweekkas verder kweken. Je oogst paprika's dan ergens tussen eind juli en eind oktober.  • Eloy M. Gotjé
  • 01-02-2023

  Meer lezen?

  Moestuin zaden ontkiemen

  Wat is de beste manier om zaden te ontkiemen? Peper zaden ontkiemen vereist een hogere temperatuur, broccoli zaden voorzaaien doe je liever in een grote kweekpot. Planten die een penwortel maken k..

  Aubergine zaaien

  Hoe zaai je aubergine? Wanneer kan je het beste aubergine zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je aubergines het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet do..

  Pepers zaaien

  Hoe zaai je pepers? Wanneer kan je het beste pepers zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepers het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk..

  Pepino zaaien

  Hoe zaai je pepino? Wanneer kan je het beste pepino zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepino het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk..

  Kapucijners zaaien

  Hoe zaai je kapucijners? Wanneer kan je het beste kapucijners zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je kapucijners het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan mo..

  Venkel zaaien

  Hoe zaai je doorlevende venkel? Wanneer kan je het beste venkel zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je doorlevende venkel het beste kunt zaaien, en wanneer je d..

  Een tuinkas kopen

  Overweeg je een tuinkas aan te schaffen? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Een tuinkas kan heel veel voordelen hebben voor je moestuin, je planten en zelfs voor jou. Alleen kan een tuinkas ook..

  Pompoen zaaien

  Pompoen zaaien, wanneer en hoe? In een korte video laten we alles zien wat je moet weten om pompoenen te zaaien. We laten zien hoe je pompoenen zaait, wat je ervoor nodig hebt en meer. Bekijk de v..