plant banner

Peperplant overwinteren

Ga snel naar...

  Wil je een peperplant overwinteren? Sommige pepersoorten zijn erg bijzonder. De zaden zijn moeilijk te krijgen, je plant is bijzonder productief of je wilt gewoon niet ieder jaar opnieuw zaaien. Gelukkig zijn pepers meerjarige planten. Je kunt ze vorstvrij overwinteren en het kost maar weinig moeite. Ieder voorjaar komen ze opnieuw op. Zo blijft je favoriete peperplant nog jaren in leven!

  Peperplant voorbereiden op de winter

  In september beginnen de temperaturen weer te dalen. Eind september of begin oktober is een mooi moment om je peperplant naar binnen te halen. Daarna zal deze niet meteen dood gaan, maar neem het zekere voor het onzekere. Het heeft voordelen om je plant rond die tijd alvast binnen te zetten. Als er nog groene, onrijpe pepers aan hangen, dan kunnen deze binnenshuis afrijpen. Zet de pot op een schotel of schaal en geef bij voorkeur van onderen water.

  Aan het einde van de herfst worden de blaadjes geel of bruin en vallen ze zelfs af. Te korte dagen en weinig zonlicht. Gelukkig maakt dat helemaal niets uit. Je mag de peperplant echt helemaal kaal snoeien. De plant geeft al aan dat het blad voorlopig niet meer nodig is. Naderhand lijkt je plant dood te zijn, maar deze is nog springlevend. Verwijder eventueel kruisende takken, zo voorkom je dat ze langs elkaar gaan schuren. Ook parallel lopende takken mogen weg, zo groeit je plant straks weer mooi en in evenwicht. Bestaande takken mogen worden ingekort.

  Peperplant verzorgen in de winter

  Als je plant kaal is hoef je deze ook niet meer per se in een vensterbank te zetten. De plant heeft immers geen blad meer om licht op te vangen. Gedurende de hele winter mag deze bijvoorbeeld in een garage staan, in een schuur of in de gang, zo lang het daar vorstvrij blijft. Het is niet zo'n ramp als het er wat kouder wordt, maar bij voorkeur blijft de temperatuur wel altijd boven de 10 graden celcius.

  Tijdens de winter geef je de peperplant veel minder water. Je plant heeft simpelweg bijna geen water meer nodig als het blad eraf is. Het kan toch niet meer verdampen via het blad. Het is wel verstandig om je plant rond eind januari weer in de vensterbank te zetten. In de vensterbank moet het dan wel iets warmer zijn, een graad of 18 tot 20 celcius. Bij de eerste zonnestralen kan je plant dan weer nieuw blad gaan maken.

  Twijfel je of je peperplant nog leeft? Schraap dan heel voorzichtig een klein beetje van de bast af. Dit kan met je nagel of een mesje. Doe dit niet te vaak! Gebruik het alleen als je echt niet meer zeker weet of je plant nog leeft. Enkele millimeters bast is voldoende om het te kunnen zien. Is het groen onder de bast, dan weet je zeker dat je plant nog in leven is.

  Geef alléén water als de grond erg droog aanvoelt. Je plant heeft namelijk niet echt water nodig op dit moment, maar als de wortels compleet uitdrogen kan dit fataal zijn. Het is levend materiaal en moet beschikking hebben over vocht uit de bodem. Geef zeker niet te veel water, hierdoor gaan de wortels juist rotten. Ook dat is natuurlijk fataal voor je overwinterde peperplant.

  Toegegeven, het ziet er een beetje zielig uit. Je favoriete peperplantje is helemaal kaal. Na het snoeien blijft er nog maar een klein rechtopstaand stammetje over met vaak nog maar weinig takjes. Soms sterven een aantal van deze takjes af. Dan is er geen man over boord, zo lang de hoofdstam maar in leven blijft. Vanuit de hoofdstam maakt de plant straks nieuwe vertakkingen.

  Met een klein beetje liefde en aandacht groeit je peperplant straks weer vrolijk verder. Na de winter is het nodig om extra voorzichtig te werk te gaan. Het naderende voorjaar brengt de nodige uitdagingen met zich mee, dus er komt nog het een en ander bij kijken voor je de plant weer buiten of in een kweekkas kunt zetten.

  Peperplant verzorgen na de winter

  Aan het einde van de winter, of beter gezegd het vroege voorjaar, loopt je peperplant opnieuw uit. De eerste kleine groene knopjes gaan open staan. Er verschijnen kleine, verse blaadjes. Een prachtig moment, want dan krijg je definitief de bevestiging: Je plant leeft nog! Maar dit is tevens het moment waarop je extra zorg aan je plant moet geven.

  Zorg ervoor dat je de opnieuw uitgelopen peperplant genoeg water geeft. De grond mag nu niet meer helemaal uitdrogen. Je verwacht het niet, maar bladluizen zijn er vaak als eerste bij. Juist bij je plant in een warme vensterbank! Let dus extra goed op bladluis. De kleine beestjes overleven temperaturen tot -7 graden celcius, maar de eitjes kunnen nog meer vorst verdragen. Ze waaien met tocht mee naar binnen, zitten op planten die je naar binnen haalt en wie weet hoe ze nog meer binnenshuis terecht komen.

  Het beste bestrijd je de bladluizen met Adalia-larven, de larven van lieveheersbeestjes. Toch zal je vaak merken dat de larven veel kunnen eten, maar niet zijn opgewassen tegen een grote plaag. Je kunt je peperplant ook buiten onder een stevige straal water afspoelen. Dit zal je regelmatig moeten herhalen. Wees daarbij wel voorzichtig. Sproei het jonge blad van je peperplant niet stuk. Het afspoelen werkt erg goed, maar werkt ook slechts tijdelijk.

  Wanneer je de overwinterde peperplant rond half mei weer buiten zet, dan lost het probleem zichzelf vaak op. Buiten verdwijnt de bladluizenplaag meestal vanzelf. Daar zijn natuurlijke vijanden en weersinvloeden zoals harde wind. Dit verjaagt bladluizen meestal. Ze zitten vooral op beschutte plekjes.

  Extra tips peperplant overwinteren

  Bij iedere waterbeurt spoelen er voedingsstoffen uit de pot van je peperplant, zeker als je water van bovenaf in de pot giet. Vergeet niet om je peperplant in het vroege voorjaar nieuwe voeding te geven. Het beste is om je peperplant ieder voorjaar -het liefst vóór deze uitloopt- uit de pot te halen. Schud de kluit voorzichtig los en geef je plant verse aarde, eventueel een nieuwe en grotere pot. Enkele weken hierna kan je de plant bemesten.

  Welke plantenvoeding je overwinterde peperplant nodig heeft lees je in onze handige zaaikalender.

  Bekijk ook hoe we zelf peper zaaien, planten en onze eigen peper kweken:  • Gemaakt: 18-10-2021
  • Bijgewerkt: 28-01-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Lijst met vruchtgewassen moestuin

  Vruchtgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor vruchtgewassen of vruchtgroenten kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Veel vruchtgewassen moe..

  Spinazie zaaien met video

  Hoe zaai je spinazie en wanneer kan je het beste spinazie zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je spinazie het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen..

  Bonen zaaien met video

  Hoe zaai je zelf bonen? Wanneer kan je het beste bonen zaaien? We laten je met een video zien hoe wij dat doen. Daarna kan je het stappenplan onder de video volgen om direct zelf aan de slag te ga..

  Peper Habanero

  Peper Habanero

  Zeer hete pepersoort. Plant peper bij voorkeur op een zo warm en zonnig mog..

  € 2,89 Excl. BTW: € 2,65

  Peper Jalapeño M BIO

  Peper Jalapeño M BIO

  Milde Mexicaanse peper. Een milde peper afkomstig uit Mexico. Wordt vaak gr..

  € 2,89 Excl. BTW: € 2,65

  Peper Cayenne Long Slim BIO

  Peper Cayenne Long Slim BIO

  Slanke en pittige Spaanse. Cayenne is een goed pittige rode peper. Komt van..

  € 2,89 Excl. BTW: € 2,65

  Nieuwe planten...