plant banner

Pepers zaaien met video

Ga snel naar...

  Hoe zaai je pepers? Wanneer kan je het beste pepers zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepers het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk de video en doorloop de stappen daaronder om pepers te zaaien.

  Pepers zaaien stappenplan

  In de onderstaande video laat Eloy stap voor stap zien hoe wij pepers zaaien. Zelf aan de slag? Onder de video doorloop je alle stappen om direct zelf te beginnen met zaaien.

  In deze video wordt gebruik gemaakt van een verwarmde kweekbak, maar vereist is dat niet. Wel hebben pepers een minimale temperatuur van 20°C nodig om te ontkiemen en om te groeien. Hiervoor raden we sterk aan om een mini kweekkasje te gebruiken. Zet het kasje achter een zonnig raam -zoals een raam op het zuiden- om het er warm en licht genoeg te houden.

  1. Vul een aantal kweekpotjes met zaai- en stekgrond.
   Gebruik bij voorkeur een biologische zaaigrond met een fijne structuur. Hier kunnen de jonge plantjes makkelijk in wortelen. Druk de zaaigrond in de kweekpotjes goed aan en vul steeds een beetje bij. Herhaal dit tot je merkt dat het potje goed gevuld is. Druk daarna een gaatje in de aarde van ongeveer een centimeter diep.

  2. Doe per potje twee of drie peperzaden in het gaatje.
   Zaai per kweekpotje meerdere peperzaden. Als niet alle zaden ontkiemen, komt er toch in elk potje iets op. Je kunt later de beste plantjes selecteren en de rest voorzichtig wegknippen. Nadat je de zaden in het gaatje hebt gestopt kan je het gaatje weer dichtmaken, bijvoorbeeld met nog een laagje biologische zaaigrond.

  3. Zet de potjes in een mini kasje, warm en zonnig.
   Het beste kan je pepers zaaien en opkweken in een mini kweekkasje voor in de vensterbank. De zaden ontkiemen niet onder de 20°C en de groei van de zaailingen staat dan ook stil. Zo wel de temperatuur als het krijgen van genoeg zonlicht zijn erg belangrijk bij het zaaien van peperzaden en het opkweken van de jonge plantjes.

  4. Geef regelmatig water, zeker direct na het ontkiemen.
   Vergeet niet om de zaden -en jonge plantjes als ze zijn opgekomen- regelmatig water te geven. Je plantjes hoeven niet erg nat te staan, maar als de aarde in de potjes is opgedroogd dan is water geven weer hard nodig. De zaden en jonge plantjes mogen nooit helemaal droog komen te staan. Zeker niet voor een langere tijd.

  5. Half mei: zet de plantjes in een grote pot op het terras.
   Peperplanten hebben veel warmte nodig om te groeien. Je kunt ze daarom pas buiten zetten rond half mei. Het beste kweek je pepers in een kweekkas maar vereist is dat niet. Buiten kan je peperplantjes voor een stenen muur in de zon zetten. Steen houdt zeker in de zomer veel warmte vast, zelfs tot ver na zonsondergang.

  Pepers zaaien, wanneer doe je dat?

  Je kunt pepers zaaien in februari of maart. Pepers hebben een lang seizoen nodig om te groeien. Zaai je eerder, doe dit dan in grote kweekpotjes. De planten moeten tot half mei binnen blijven. In december kan je ook pepers zaaien, maar het kan zelfs in november al. Doe dit alleen als je genoeg ruimte en een goede omgeving hebt (met verlichting) om de planten binnen te houden. Anders is dit sterk af te raden. Je kunt peperplanten ook overwinteren waardoor je volgend jaar niet hoeft te zaaien.

  Peper zaden kopen

  Het overgrote deel van de zaden in ons assortiment is 100% biologisch. Je kunt biologische peper zaden kopen bij ons.

  Peper kweken in kas of buiten

  Alles weten over hoe je peperplantjes kunt kweken? Nadat je pepers hebt gezaaid kan je ze buiten of in een kweekkas verder kweken. Je oogst pepers dan ergens tussen eind juli en eind oktober. Je kunt peperplanten naar binnen halen om te overwinteren. Dan rijpen de pepers nog na terwijl deze aan de plant zitten in de vensterbank.  • Gemaakt: 01-02-2023
  • Bijgewerkt: 04-02-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Moestuin zaden ontkiemen

  Wat is de beste manier om zaden te ontkiemen? Peper zaden ontkiemen vereist een hogere temperatuur, broccoli zaden voorzaaien doe je liever in een grote kweekpot. Planten die een penwortel maken k..

  Paprika's zaaien met video

  Hoe zaai je paprika? Wanneer kan je het beste paprika's zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je paprika's het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen...

  Aubergine zaaien met video

  Hoe zaai je aubergine? Wanneer kan je het beste aubergine zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je aubergines het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet do..

  Pepino zaaien met video

  Hoe zaai je pepino? Wanneer kan je het beste pepino zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepino het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk..

  Kapucijners zaaien met video

  Hoe zaai je kapucijners? Wanneer kan je het beste kapucijners zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je kapucijners het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan mo..

  Artisjok zaaien met video

  Hoe zaai je artisjokken? Wanneer kan je het beste artisjokken zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je artisjokken het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan mo..

  Spinazie zaaien met video

  Hoe zaai je spinazie en wanneer kan je het beste spinazie zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je spinazie het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen..

  Pompoen zaaien met video

  Pompoen zaaien, wanneer en hoe? In een korte video laten we alles zien wat je moet weten om pompoenen te zaaien. We laten zien hoe je pompoenen zaait, wat je ervoor nodig hebt en meer. Bekijk de v..

  Wortel zaaien met video

  Hoe zaai je worteltjes en wanneer doe je dat het beste? Met een korte video en een handig stappenplan laten we zien hoe je worteltjes zelf kunt zaaien. Je hebt er een losse grond voor nodig en wat..

  Bonen zaaien met video

  Hoe zaai je zelf bonen? Wanneer kan je het beste bonen zaaien? We laten je met een video zien hoe wij dat doen. Daarna kan je het stappenplan onder de video volgen om direct zelf aan de slag te ga..

  Zaden herkennen: van welk plantje zijn deze zaden?

  Heb je zaadjes liggen maar weet je niet waarvan ze zijn? Dan kom je er waarschijnlijk alleen achter wat het is door ze te zaaien. Toch kan je meestal goed aan de zaden zien, wat voor soort plantje..

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Per stuk. Stevig, herbruikbaar. Erg geschikt voor het kweken van middelgrot..

  € 2,99 - € 4,99