Pepino zaaien

 • 01-02-2023

Ga snel naar...

  Hoe zaai je pepino? Wanneer kan je het beste pepino zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepino het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk de video en doorloop de stappen daaronder om pepino te zaaien.

  Pepino zaaien stappenplan

  In de onderstaande video laat Eloy stap voor stap zien hoe wij pepino zaaien. Zelf aan de slag? Onder de video doorloop je alle stappen om direct zelf te beginnen met zaaien.

  In de video wordt gebruik gemaakt van een verwarmde kweekbak. Door de hogere temperatuur ontkiemen de zaden dan iets sneller, maar een verwarmde kweekbak is niet vereist. Wel moet het minimaal 18°C zijn voor de zaden kunnen ontkiemen. Ook de groei van de jonge plantjes staat stil als de temperatuur tot daaronder daalt. Gebruik een mini kweekkasje voor in de vensterbank en zet deze achter een licht raam aan het zuiden, waar veel zon schijnt.

  1. Vul een aantal kweekpotjes met zaai- en stekgrond.
   Gebruik bij voorkeur een biologische zaaigrond met een fijne structuur. Hier kunnen de jonge plantjes makkelijk in wortelen. Druk de zaaigrond in de kweekpotjes goed aan en vul steeds een beetje bij. Herhaal dit tot je merkt dat het potje goed gevuld is. Druk daarna een gaatje in de aarde van ongeveer een centimeter diep.

  2. Doe per potje twee of drie pepinozaden in het gaatje.
   Je zaait altijd meerdere zaden in een potje. Stel dat niet alle zaadjes ontkiemen, dan komt er altijd wel iets op in elk kweekpotje. Je kunt later het beste plantje uitzoeken als er meerdere zaden ontkiemen in een potje. Nadat je de zaden in het gaatje hebt gedaan, kan je het gaatje dicht maken met nog een laagje zaaigrond.

  3. Zet de potjes in een mini kasje, warm en zonnig.
   Het beste kan je pepino zaaien en opkweken in een mini kasje. De zaden ontkiemen pas bij minimaal 20°C maar liever nog warmer. Ook de groei van de plantjes staat stil als het kouder is. Zorg daarnaast ook voor voldoende zonlicht. Dit hebben de jonge plantjes hard nodig om goed te groeien en aan te sterken.

  4. Geef regelmatig water, zeker direct na het ontkiemen.
   Vergeet niet om regelmatig water te geven, direct na het zaaien maar ook na het ontkiemen. Geef water wanneer je merkt dat de aarde in de potjes erg droog begint te worden. Geef natuurlijk ook niet te veel water waardoor je plantjes verdrinken. Bij een mini kasje kan je water in de zaaibak gieten, waar de potjes in staan.

  5. Half mei: zet de plantjes in een grote pot op het terras.
   Pepino heeft veel warmte en zonlicht nodig. Om die reden zaai je pepino ook binnen voor, in een mini kasje of verwarmde propagator. Rond half mei kan je deze dan buiten of (nog liever) in een kweekkas uitplanten. Dit kan in de vollegrond of in een grote kweekpot van ongeveer acht tot tien liter.

  Pepino zaaien, wanneer doe je dat?

  Pepino is het beste in januari of februari binnen voor te zaaien, of uiterlijk tot begin april. Binnen voorzaaien is een vereiste, want als het rond half mei buiten warm genoeg is ben je eigenlijk te laat met zaaien. Wel is pepino meerjarig en zou je de plant vorstvrij kunnen overwinteren als je deze te laat hebt gezaaid. Je oogst dan in het volgende jaar pas. De vruchten hebben een lang seizoen nodig om goed af te rijpen. Om die reden zaai je liever zo vroeg mogelijk, zodat je hetzelfde jaar nog kunt plukken. Pepino plant je uit in een kweekkas of buiten in een grote pot.

  Pepino zaden kopen

  We hebben zaden van de bijzondere pepino in ons assortiment. Bestel ze direct in onze shop!

  Pepino kweken in kas of buiten

  Alles weten over hoe je pepino kunt kweken? Pepino wordt ook wel meloenpeer genoemd, en kan in een kweekkas of buiten in een grote pot worden gekweekt. Onze ervaring is dat de plant buiten beter groeit, maar in een kweekkas rijpen de vruchten beter af. Het zou te maken kunnen hebben met de luchtvochtigheid maar daar zijn we nog niet over uit. Wel zetten we pepino altijd in een grote pot van ongeveer tien liter.  • Eloy M. Gotjé
  • 01-02-2023

  Meer lezen?

  Moestuin zaden ontkiemen

  Wat is de beste manier om zaden te ontkiemen? Peper zaden ontkiemen vereist een hogere temperatuur, broccoli zaden voorzaaien doe je liever in een grote kweekpot. Planten die een penwortel maken k..

  Paprika's zaaien

  Hoe zaai je paprika? Wanneer kan je het beste paprika's zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je paprika's het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen...

  Aubergine zaaien

  Hoe zaai je aubergine? Wanneer kan je het beste aubergine zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je aubergines het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet do..

  Pepers zaaien

  Hoe zaai je pepers? Wanneer kan je het beste pepers zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepers het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk..

  Kapucijners zaaien

  Hoe zaai je kapucijners? Wanneer kan je het beste kapucijners zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je kapucijners het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan mo..

  Venkel zaaien

  Hoe zaai je doorlevende venkel? Wanneer kan je het beste venkel zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je doorlevende venkel het beste kunt zaaien, en wanneer je d..

  Bleekselderij zaaien

  Hoe zaai je bleekselderij? Wanneer kan je het beste bleekselderij zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je bleekselderij het beste kunt zaaien, en wanneer je dat ..

  Een tuinkas kopen

  Overweeg je een tuinkas aan te schaffen? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Een tuinkas kan heel veel voordelen hebben voor je moestuin, je planten en zelfs voor jou. Alleen kan een tuinkas ook..

  Pompoen zaaien

  Pompoen zaaien, wanneer en hoe? In een korte video laten we alles zien wat je moet weten om pompoenen te zaaien. We laten zien hoe je pompoenen zaait, wat je ervoor nodig hebt en meer. Bekijk de v..

  Tropisch fruit: 7 leuke experimentjes!

  Eet jij straks zelf gekweekte bananen, je eigen mango of een andere bijzondere exoot? Wie weet! Toegegeven, de kans is heel, heel, heel klein dat je vruchten krijgt. Mij is het in elk geval nog no..