plant banner

Peterselie zaaien met video

Ga snel naar...

  Hoe zaai je peterselie? Wanneer kan je het beste peterselie zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je zelf peterselie kunt zaaien in kweekpotjes. Peterselie is een makkelijk te zaaien en makkelijk te kweken plantje. Je zaait er altijd meerdere in elk potje. Bekijk de video en doorloop de stappen daaronder om aan de slag te gaan.

  Peterselie zaaien stappenplan met video

  In de onderstaande video zaait Eloy peterselie voor in kweekpotjes. Je zaait peterselie met meerdere in één potje en laat ook na opkomst alle zaailingen staan.

  In de video gebruiken we de onderbak van een mini kweekkasje om de potjes in te zetten. Op die manier kan je van onderen water geven, zodat je niet de zaadjes wegspoelt met een straal water uit de gieter. Wij vinden het op deze manier het handigste om te doen. De doorzichtige kap zet je er dan niet op, want dat wordt te warm.

  1. Vul een aantal kweekpotjes met zaai- en stekgrond.
   Gebruik bij voorkeur een licht bemeste, biologische zaaigrond met een fijne structuur. Hier kunnen de jonge plantjes makkelijk in wortelen. Druk de zaaigrond in de kweekpotjes aan, bijvoorbeeld met de bodem van een ander kweekpotje of met een paar vingers.

  2. Zaai per P7-formaat kweekpotje een tiental zaadjes.
   In de video gebruiken we kweekpotjes van P7-formaat en zaaien hierin ongeveer 10 zaadjes. Je kunt natuurlijk ook direct in een grotere bloempot zaaien, maar dit neemt op de vensterbank veel ruimte in. Bij grotere bloempotten of kweekpotjes kan je natuurlijk ook iets meer zaaien, maar zaai niet te veel.

  3. Geef een scheut water, bij voorkeur van onder.
   Giet water in de onderbak waarin de kweekpotjes staan. Door de gaten onderin de kweekpotjes wordt het vocht, door de aarde, geabsorbeerd. Als je van boven water geeft met een gieter, gebruik dan een zo klein mogelijk gietertje en een zachte straal water. Anders spoel je mogelijk de zaden uit het potje.

  4. Na het ontkiemen van de zaden vooral niet uitdunnen!
   Het kan een paar weken duren voor de zaadjes kiemen. Peterselie is niet de snelste. Als de kiemplantjes opkomen, hoef je niet uit te dunnen. Door alle (ongeveer) 10 zaailingen te laten staan, krijg je straks een mooi en vol bosje peterselie. Je zet het hele kluitje straks in een bloempot.

  5. Uitplanten wanneer worteltjes uit de potjes komen.
   Wanneer de worteltjes van jouw zaailingen door de gaten onderin de potjes naar buiten komen, kan je peterselie verpotten. Je zet het hele kluitje dan in een grotere bloembak, bloempot of gewoon in de vollegrond. Wij geven altijd de voorkeur aan bloempotten.

  Peterselie zaaien, wanneer doe je dat?

  Peterselie kan je vroeg in het voorjaar zaaien. Als je voor wilt zaaien kan dit op de vensterbank. Je kunt voorzaaien vanaf februari of buiten zaaien vanaf eind maart of begin april. Daarnaast kan je peterselie ook zaaien voor een winterteelt in de kweekkas of zelfs op de vensterbank binnenshuis. In dit geval zaai je ergens rond augustus of september, in de late zomer.

  Peterselie zaden kopen

  Het overgrote deel van de zaden in ons assortiment is 100% biologisch. Zo hebben we natuurlijk ook biologische peterselie zaden, zo wel gladbladige peterselie als krulpeterselie.

  Zelf peterselie kweken, hoe moet ik verder?

  Alles weten over hoe je zelf peterselie kunt kweken? Peterselie is heel makkelijk te kweken en heeft niet veel zonlicht nodig. Je leest er alles over op de zaaikalender pagina over peterselie:  • Gemaakt: 23-02-2024
  • Bijgewerkt: 23-02-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Peterselie Gigante d'Italia Gladbladige BIO Buzzy Organic Seeds

  Peterselie Gigante d'Italia Gladbladige BIO Buzzy Organic Seeds

  Gladbladig en zeer aromatisch. Gigante d'Italia is een gladbladige petersel..

  € 2,29 Excl. BTW: € 2,10

  Peterselie Gekrulde Donkergroene BIO Buzzy Organic Seeds

  Peterselie Gekrulde Donkergroene BIO Buzzy Organic Seeds

  Zeer fijne krulpeterselie. Gekrulde donkergroene peterselie is een zeer fij..

  € 2,29 Excl. BTW: € 2,10

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Middelgrote zaailingen. Stevige zaaitray met 40 grote, ronde vakken. Uitste..

  € 1,79 Excl. BTW: € 1,48

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69