plant banner

Zelf saffraan planten

Ga snel naar...

  Hoe kan je zelf thuis saffraan planten? Saffraan komt van de saffraankrokus en die bloeit in de herfst. Het kweken van saffraan is ontzettend makkelijk, maar de oogst is arbeidsintensief en het zorgvuldig drogen is een uitdaging.

  Zelf saffraan planten in 6 stappen (met video)

  In de onderstaande video laat Eloy stap voor stap zien hoe we de bloembollen van saffraan planten. De bollen van de saffraankrokus zijn alleen leverbaar in het juiste seizoen, vanaf augustus. Zelf aan de slag? Onder de video doorloop je alle stappen om direct zelf te beginnen met het planten van saffraankrokussen.

  In de video planten we de bloembollen in een balkonbak. Dat is aan te raden. Saffraankrokussen moeten vorstvrij overwinteren omdat ze maar heel licht winterhard zijn. Daarnaast voorkom je verzakking van de bolletjes in de vollegrond. Daar komen de krokussen na een paar jaar misschien niet meer boven, omdat ze te diep in de grond zijn verzakt.

  Bij voorkeur zet je ze dus in een balkonbak, maar je kàn krokussen ook in de vollegrond zetten. Dan graaf je ze eens per jaar even op en plant je ze opnieuw, een stukje ondieper dan ze zaten.

  1. Vul een balkonbak met (biologische) tuin- of moestuinaarde.
   Als je de bolletjes in de vollegrond stopt kan je deze stap overslaan. Voor wie in balkonbakken kweekt: Vul de bakken tot de rand met biologische potgrond, tuinaarde of moestuinaarde.

  2. Maak gaten in de aarde in een plantenbak, of in de vollegrond.
   Je kunt de gaten waar de bloembolletjes straks in gaan, vrij dicht op elkaar maken. De bloemetjes hebben weinig ruimte nodig maar ze mogen ook niet helemaal tegen elkaar aan zitten.

  3. Stop de saffraan bloembollen in de gaten die je hebt gemaakt.
   Je kunt de bloembolletjes best diep in de grond drukken, zo'n 10 centimeter is heel normaal. Houd er wel rekening mee dat je ze eens per jaar uit de vollegrond haalt en opnieuw plant.

  4. Dek de gaten weer af met fijne aarde of grond van rondom.
   Als de bloembolletjes in de grond zitten kan je de gaten weer dichtgraven. Eventueel afdekken met een laag aarde of grond van rondom, is al meer dan voldoende voor de bloembolletjes.

  5. Geef af en toe water en geef bij droogte in de herfst extra water.
   De bloembolletjes hebben weinig nodig gedurende het jaar, maar vergeet niet om ze af en toe water te geven. Ze hebben een natte herfst nodig. Als de herfst erg droog is geef je extra.

  6. Na de oogst bolletjes weer uitgraven en ergens vorstvrij bewaren.
   Bij de teelt in balkonbakken kan je de bakken geheel in een garage of schuur zetten. Bij de teelt in de vollegrond kan je de bolletjes beter uitgraven en ze op een vorstvrije plek bewaren.

  Saffraan planten, wanneer doe je dat?

  De bloembolletjes van de saffraankrokus zijn meestal verkrijgbaar op het moment dat je ze kunt planten. Rond augustus kan je het beste saffraan planten, maar ook in november is het nog goed mogelijk en zelfs vroeg in oktober kan het nog. Al loop je dan meer risico dat de bloemetjes niet meer boven komen en dan moet je wachten tot volgend jaar. Dat komt vooral voor als bijvoorbeeld de herfst erg koud is.

  Saffraan bollen kopen

  Hoewel de saffraanbollen (nu nog) niet biologisch leverbaar zijn, kan je ze na een paar jaar biologisch kweken wel als zijnde beschouwen. De bloembolletjes van de saffraankrokus zijn beperkt leverbaar, alléén vanaf augustus tot en met de middelvroege herfst.

  Saffraan kweken in kas of buiten

  Alles weten over hoe je zelf saffraan kunt kweken? Saffraankrokussen kunnen óók in een kweekkas worden gezet. Ze beginnen dan eerder met bloeien. Daarnaast kan je er vaak langer van oogsten omdat het in een kweekkas langer warm blijft. De krokussen maken dan sneller meerdere bloemetjes per bloembol.  • Gemaakt: 26-10-2023
  • Bijgewerkt: 09-01-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Wat is wisselteelt?

  Wisselteelt is een teeltwijze waarbij je ieder jaar de gewassoorten doorschuift naar het volgende vak. Zo komt niet ieder jaar hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond te staan. Hiermee wordt onder..

  Lijst met koolsoorten moestuin

  Koolgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor koolgewassen of koolsoorten kenmerkend dat ze nogal kolossaal kunnen groeien. Hierdoor hebben koolsoorten in d..

  Aubergine zaaien met video

  Hoe zaai je aubergine? Wanneer kan je het beste aubergine zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je aubergines het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet do..

  Aardappelen poten met video

  Hoe plant je aardappelen? Wanneer kan je het beste aardappelen poten? Bekijk de onderstaande video waarin we stap voor stap uitleggen hoe je aardappelen het beste kunt poten. Onder de video doorlo..

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Middelgrote zaailingen. Stevige zaaitray met 40 grote, ronde vakken. Uitste..

  € 1,79 Excl. BTW: € 1,48

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69