Checklist zoete chili-saus maken
Dit heb je nodig
Ingrediënten:
Cayenne peper (5 stuks)
Water (150 mililiter)
Suiker (100 gram, of naar smaak)
Azijn (50 mililiter)
Zout (3 gram)
Knoflook (3 tenen, of naar smaak)
Teffmeel (1 eetlepel)
Gember (1 stuk)
Benodigdheden:
Steelpannetje
Houten lepel
Kleine rasp
Keukenmachine of groentemes
Sapflessen of weckpotten
Trechter (handig, niet vereist)
Je kunt knoflook en gember naar smaak toevoegen, iets meer of juist minder. We gebruiken teffmeel om de saus te binden in plaats van maïzena. Teffmeel is volgens ons een gezonder alternatief. Gebruik je liever maïzena, gebruik dan dezelfde hoeveelheid.
De knoflook, peper en gember kan je allemaal uit eigen moestuin halen. Zo doen wij dat zelf ook! Heb je andere pepers in plaats can cayenne's geoogst? Geen punt, ook die kan je gebruiken. Afhankelijk van het soort peper wordt de saus pittiger of juist milder.
Wees je ervan bewust dat sommige pepers superheet zijn en je daar echt tegen moet kunnen. Gebruik in elk geval géén pepers heter dan 400.000 SHU. Gebruik ook absoluut geen record-pepers zoals de Carolina Reaper, de saus wordt dan echt ondragelijk.
Ingrediënten voorbereiden
Heb je dat nog niet gedaan, rasp dan eerst de gember. Je kunt de pepers in stukjes snijden. Als je van een hele pittige saus houdt, laat je enkele of zelfs alle zaden zitten. Je krijgt dan harde stukjes (zaden) in de saus die zeer heet smaken. Wees extra voorzichtig als je hetere pepers gebruikt.
Na het snijden doe je de peper, gember en knoflook bij elkaar in een keukenmachine. Heb je die niet, snijd dan de peper, gember en knoflook in zeer fijne stukjes met een groentemes. In een keukenmachine kan je het geheel makkelijk en snel fijnmalen. Doe de ingrediënten na het vermalen in een steelpannetje.
Ondertussen kan je alvast wat weckpotten en/of sapflessen schoonmaken en uitkoken. Zorg dat deze goed schoon zijn. Hier doe je straks de chilisaus in.
Eigen zoete chili-saus koken
Doe de gemalen peper, knoflook en gember in een steelpannetje. Voeg daar alle water, suiker en azijn toe. Voeg ook het zout toe. Breng het mengsel vervolgens aan de kook. Laat het mengsel koken tot alle suiker is opgelost in de saus. Je kunt last krijgen van een branderig gevoel in de neusholtes en ogen, als je de peper aan het koken bent.
Roer het mengsel goed door, bijvoorbeeld met een (houten) lepel. Zo zorg je dat alle ingrediënten goed met elkaar mengen terwijl je het kookt.
Terwijl het mengsel kookt, voeg je een klein beetje water toe aan het teffmeel. Als je maïzena gebruikt doe je precies hetzelfde. Roer het door elkaar tot je een papje krijgt. Is het te stevig, voeg dan nog wat water toe. Voeg dit papje toe aan de kokende saus, wanneer de suiker volledig is opgelost. Laat het nog enkele minuten doorkoken.
Als laatste kan je het steelpannetje van het vuur halen. Laat de ergste hitte even ontsnappen. Daarna giet je de (nog goed warme) saus in de weckpotten of sapflessen. Het is handig om een trechter te gebruiken. Sluit de flessen of weckpotten direct af wanneer deze vol zijn.

Terwijl de saus afkoelt trekt het vacuüm, waardoor het (mits ongeopend) langer houdbaar blijft. Ook de suiker zorgt dat het langer houdbaar blijft. Nog minimaal een jaar lang in de koelkast! Zet de saus wel pas in de koelkast als het volledig is afgekoeld, in de weckpotten of sapflessen. Je kunt de saus ook direct gebruiken voor je favoriete recepten!
Reactie plaatsen
Inloggen of Account maken om te reageren op