plant banner

Tomaten dieven: Betere oogst!

Ga snel naar...

  Wat is dieven?

  Dieven (werkwoord) is het verwijderen van zijtakken en -scheuten bij planten. Dieven wordt bij veel keukenplanten gedaan, maar het meeste bij tomatenplanten. Tomaten dieven we voor een betere oogst. Vanuit de bladoksels groeien nieuwe scheuten. Daar komen ook weer bloemetjes met tomaten aan.

  De scheuten die we verwijderen worden ook "dieven" genoemd omdat ze vocht, voeding en energie "stelen". In het Engels worden dieven "suckers" genoemd. Ze zuigen energie uit je tomatenplant. Natuurlijk vraag je je nu het volgende af. Er groeien tomaten aan. Waarom zou je de scheuten dan verwijderen?

  Hele goede vraag! Dat werkt zo:

  Waarom tomaten dieven?

  Tomaten dieven we om verschillende redenen. Een van de redenen waarom we tomaten dieven, is een betere oogst. Ook blijft je tomatenplant mooi recht en in vorm. Daarnaast maakt tomaten dieven het makkelijker om ze te kweken. Dit is een lijstje met redenen waarom we tomaten dieven:

  • Minder kwetsbaar: De belangrijkste reden dat we tomaten dieven, is omdat ook aan de zijtakken tomaten groeien. Deze worden zwaarder. Dan breken de zijtakken heel vaak af. Dit kan door de wind, omdat je er per ongeluk tegenaan loopt of omdat de tomaten te zwaar worden. Zonde. Dat kost de plant energie en levert niets op!
  • Grotere tomaten: Hoe meer tomaten je plant maakt, hoe meer je plant de energie moet verdelen. Zonder zijscheuten kan je tomatenplant alle energie rechtstreeks naar de tomaten laten gaan. De tomaten groeien direct aan de hoofdstam. Vocht en voeding worden niet meer verdeeld over verschillende takken maar komen rechtstreeks van de bron.
   voorbeeld tomatenplant dieven grotere tomaten grote tomaat
  • Tomaten stekken: Dit is niet waarom we tomaten dieven maar wel leuk om te doen. Zeker als je per ongeluk toch een paar dieven over het hoofd hebt gezien. Zet de (grotere) dieven van je tomatenplant in een glas water. Ze maken dan heel snel wortels. Zo krijg je heel makkelijk nog meer tomatenplantjes. Bijvoorbeeld om weg te geven, of voor dat ene lege plekje dat je nog over hebt in je moestuin!
   voorbeeld tomatenplant dieven stekken maken
  • Makkelijk opbinden: Een tomatenplant zonder zijtakken is makkelijk op te binden langs stokken of draden. De plant groeit mooi recht omhoog. Omdat je tomatenplant minder in de breedte groeit hebben de keukenplanten die er omheen staan ook genoeg ruimte. Jouw rechtop groeiende tomatenplant is zo veel makkelijker te onderhouden.
   voorbeeld tomatenplant dieven opbinden

  Van oorsprong zijn tomatenplanten kruipende planten. De mens heeft ze ooit gecultiveerd om rechtop te groeien. Daar is de tomatenplant nooit helemaal goed in geworden.

  De meeste tomatensoorten zijn niet sterk genoeg om zelfstandig rechtop te blijven staan. De stam en scheuten breken heel makkelijk af, omdat ze van oorsprong niet sterk hoefden te zijn. Ze groeiden over de grond. Van nature wil de tomatenplant nog steeds liever kruipen. De takken zijn niet gemaakt om veel gewicht te dragen.

  Om die reden heeft de mens allerlei trucjes verzonnen om tomaten efficiënt te kunnen kweken. Bijvoorbeeld het opbinden langs stokken, het dieven om ze in vorm te houden, maar ook het op z'n kop kweken. Dat is raar he? En toch wordt het wel eens gedaan. Meer over tomaten op z'n kop kweken, lees je op de tomaat zaaikalender pagina.

  voorbeeld tomatenplant dieven zware tomaten

  Hoe tomaten dieven?

  Tomaten dieven is makkelijk maar je mag het niet vergeten. Dieven groeien heel snel. Als je er een niet hebt gezien, kan het binnen een week een grote tak worden. Dieven herken je makkelijk, omdat ze in de bladoksel van je tomatenplant groeien. Toch is door al dat groen, een dief makkelijk over het hoofd te zien.

  Dieven groeien vanuit de hoofdstam, direct boven de steel van een blad. Dit heet de "oksel" van het blad. Zo zien tomaten dieven eruit:

  voorbeeld tomaten dieven zijscheuten bladoksel

  Als ze nog klein zijn, kan je ze makkelijk tussen twee vingers pakken. Je trekt ze dan van je tomatenplant af. Grotere tomaten dieven kan je beter wegknippen. Als je de grotere met de hand lostrekt, trek je vaak ook de stam of bast erop stuk. Wees voorzichtig, zodat je niet ook het blad afknipt.

  De dieven die je op de foto ziet, verwijder je dus steeds als je ze ziet. Dieven blijven terugkomen. Gedurende de hele teelt blijf je dieven verwijderen.

  Moet je tomaten dieven?

  De meeste tomaten dieven we, maar je hoeft niet alle tomaten te dieven. Grotere soorten tomaten dieven we in elk geval altijd. Kleinere soorten zoals kerstomaatjes/struiktomaatjes in pot, blijven laag. Deze soorten worden vaak mooie, kleine bosjes. Daar kunnen dieven geen kwaad. De vruchten worden ook niet zwaar. Kleine soorten tomaten dieven we dus in principe niet.

  • Gemaakt: 30-04-2024
  • Bijgewerkt: 14-05-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Nieuwe planten...