plant banner

Verpotten en verplanten

Ga snel naar...

  Moet je plant ergens anders heen, of heeft deze een grotere pot nodig? Het gebeurt mij soms nog steeds. Achteraf blijkt die ene bessenstruik toch niet zo gelukkig te staan en dan graaf ik deze toch weer uit. Op naar een andere plek om het daar te proberen. Gelukkig kan de natuur zich erg goed aanpassen, zo lang je niet te veel schade maakt aan de plant zelf.

  Wat is verspenen?

  Wanneer je meerdere zaadjes in een zaaibak hebt gezaaid en ze komen uit, dan geef je iedere zaailing een eigen of een groter kweekpotje. Dit heet verspenen, en het is vooral nodig als je alles in één zaaibak zaait. Om die reden zaai ik eigenlijk liever niet alles in één grote zaaibak, maar in trays met vakken of in losse kweekpotjes. Zou je niet verspenen, dan groeien de worteltjes van al jouw zaailingen door elkaar heen. Je krijgt ze dan nog maar moeilijk uit elkaar zonder de wortels stuk te trekken.

  Lees meer over verspenen als je meer wilt weten.

  Wat is verpotten?

  Staat je plant in een te klein potje, of wil je je plant opnieuw planten met verse aarde, dan moet je deze verpotten. Verpotten is dus, heel logisch, het verplaatsen van jouw plantje naar een andere (meestal grotere) pot of kweekpot. Je plantje krijgt dan meer ruimte en verse grond om in te groeien. Hierdoor kan je je plant groter laten worden, wordt je plant gezonder, of herstel je je plant van ziektes met betrekking tot de grond waar deze in staat.

  Wat is verplanten?

  Verplanten wordt vaak gebruikt voor het verplaatsen van grotere planten, meestal bomen en struiken, maar eigenlijk is verplanten ook al het bovenstaande. Je verplaatst een plant. Verspenen is dus ook verplanten, en verpotten is ook verplanten. Niets bijzonders, gewoon weer een woord dat wel eens voorbij komt.

  Wat is aanplanten?

  Aanplanten, nog zo'n woord dat opeens opduikt als je met planten aan de slag gaat. Bijna iedereen weet wel ongeveer wat aanplanten is, maar voor wie het niet weet: Aanplanten is simpelweg het planten van een nieuwe boom, struik of in ons geval een gewas in de moestuin. Niets meer dan je nieuwe plantenvriend een plekje geven in de tuin.

  Wat is uitplanten?

  Uitplanten doe je na het voorzaaien. Als je zaailingen zijn opgekomen kan je ze buiten in de vollegrond zetten, in een kweekkas of in een moestuinbak. Je zet de plantjes bij het uitplanten dus op hun definitieve plek, waar ze verder kunnen groeien. Het is belangrijk om je plantjes goed af te harden voor je ze gaat uitplanten. Zo voorkom je groeistilstand of zonnebrand. Lees meer over afharden

  Waar let je op?

  Belangrijk bij het verspenen, verpotten of verplanten is dat je de wortels niet stuk trekt of beschadigd. Grote planten en struiken kunnen vaak wel wat hebben, maar probeer de schade ook daar zo veel mogelijk te beperken. Bij het uitgraven van een struik, graaf je zo ruim mogelijk uit rondom je struik. Je komt gegarandeerd wat dikkere wortels tegen. Probeer deze mee uit te graven en niet stuk te hakken met de schep.

  Let ook bij het verspenen van jonge, kleine zaailingen goed op dat je de wortels niet stuk trekt. Zij kunnen namelijk veel minder hebben en een klein stukje wortel kan al betekenen dat het plantje dood gaat. Wederom is dit de reden dat ik niet graag van alles in één grote zaaibak zaai. Dan liever in afzonderlijke kweekpotjes of zaaitrays met vakken, zodat ik de zaailingen per stuk kan uitplanten.

  • Gemaakt: 24-02-2022
  • Bijgewerkt: 28-04-2023
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Welke grond voor de moestuin?

  Welke grond gebruik je voor een moestuin? Biologische moestuinaarde uit zakken werkt meestal wel goed. Wil je het echt geweldig doen, stel dan zelf je grond samen. Dit doe je aan de hand van de pl..

  Moestuin op zandgrond

  Wat groeit goed op zandgrond in de moestuin? Zand is een schrale, droge en vaak arme grondsoort. Het is ook een losse grond met een fijne structuur, waar wortels van planten makkelijk in groeien. ..

  Moestuin op kleigrond

  Wat groeit goed op kleigrond in de moestuin? Klei is een lastige, dikke grondsoort die lang nat blijft na een bui. Het is ook een voedzame en goed vochthoudende grond, waar sommige planten graag o..

  Betere drainage moestuin

  Wil je de drainage verbeteren in je moestuin? Door overtollig water gaat veel oogst verloren. Planten die onder water komen te staan nemen geen voeding meer op of gaan dood in het ergste geval. Oo..

  Wat is verspenen en waar let je op?

  Je hoort het wel vaker, maar wat betekent verspenen? Verspenen is niets meer dan het verplaatsen van een zaailing naar een eigen potje, meestal wanneer je veel zaadjes hebt gezaaid in één grote za..

  Uienvlieg en wortelvlieg bestrijden

  Een van de eerste combinaties die je leert in de moestuin is meestal die van de wortel en de ui. Twee planten die elkaar waanzinnig goed versterken in de moestuin. Beiden hebben weinig ruimte nodi..

  Beendermeel meststof 1500g Culvita BIO

  Beendermeel meststof 1500g Culvita BIO

  Fosfaat mestkorrel (NP 7-15). Beendermeel van Culvita is een organische mes..

  € 8,49 Excl. BTW: € 7,02

  Lavameel meststof 1500g Culvita BIO

  Lavameel meststof 1500g Culvita BIO

  Kaliumrijke meststof (NPK 6-5-10). Lavameel van Culvita is een fijngemalen ..

  € 8,49 Excl. BTW: € 7,02

  Moes- en kruidentuin meststof 1500g Culvita BIO

  Moes- en kruidentuin meststof 1500g Culvita BIO

  Organische mestkorrel (NPK 6-5-7 +3). Moestuin en kruidentuin mest van Culv..

  € 8,49 Excl. BTW: € 7,02

  Bloedmeel meststof 1500g Culvita BIO

  Bloedmeel meststof 1500g Culvita BIO

  Stikstof mestkorrel (N 12). Bloedmeel van Culvita is een organische meststo..

  € 9,49 Excl. BTW: € 7,84

  Hydrokorrels 5L Culvita

  Hydrokorrels 5L Culvita

  Hydrokorrels zijn absorberend: water en voedingsstoffen worden opgenomen en..

  € 3,79 Excl. BTW: € 3,13

  Hydrokorrels 10L Culvita

  Hydrokorrels 10L Culvita

  Hydrokorrels absorberen water en voedingsstoffen. Ze laten dit gedurende ee..

  € 6,49 Excl. BTW: € 5,36

  Koemestkorrels 10KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Koemestkorrels 10KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Grote zak van 10 kilo. Koemestkorrels bevorderen de werking van micro-organ..

  € 10,99 Excl. BTW: € 9,08

  Koemestkorrels 5KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Koemestkorrels 5KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Middelmaat zak van 5 kilo. Koemestkorrels bevorderen de werking van micro-o..

  € 6,99 Excl. BTW: € 5,78

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Per stuk. Stevig, herbruikbaar. Erg geschikt voor het kweken van middelgrot..

  € 2,99 - € 4,99