Ga snel naar...
Moet je plant ergens anders heen, of heeft deze een grotere pot nodig? Het gebeurt mij soms nog steeds. Achteraf blijkt die ene bessenstruik toch niet zo gelukkig te staan en dan graaf ik deze toch weer uit. Op naar een andere plek om het daar te proberen. Gelukkig kan de natuur zich erg goed aanpassen, zo lang je niet te veel schade maakt aan de plant zelf.
Wat is verspenen?
Wanneer je meerdere zaadjes in een zaaibak hebt gezaaid en ze komen uit, dan geef je iedere zaailing een eigen of een groter kweekpotje. Dit heet verspenen, en het is vooral nodig als je alles in één zaaibak zaait. Om die reden zaai ik eigenlijk liever niet alles in één grote zaaibak, maar in trays met vakken of in losse kweekpotjes. Zou je niet verspenen, dan groeien de worteltjes van al jouw zaailingen door elkaar heen. Je krijgt ze dan nog maar moeilijk uit elkaar zonder de wortels stuk te trekken.
Lees meer over verspenen als je meer wilt weten.
Wat is verpotten?
Staat je plant in een te klein potje, of wil je je plant opnieuw planten met verse aarde, dan moet je deze verpotten. Verpotten is dus, heel logisch, het verplaatsen van jouw plantje naar een andere (meestal grotere) pot of kweekpot. Je plantje krijgt dan meer ruimte en verse grond om in te groeien. Hierdoor kan je je plant groter laten worden, wordt je plant gezonder, of herstel je je plant van ziektes met betrekking tot de grond waar deze in staat.
Wat is verplanten?
Verplanten wordt vaak gebruikt voor het verplaatsen van grotere planten, meestal bomen en struiken, maar eigenlijk is verplanten ook al het bovenstaande. Je verplaatst een plant. Verspenen is dus ook verplanten, en verpotten is ook verplanten. Niets bijzonders, gewoon weer een woord dat wel eens voorbij komt.
Wat is aanplanten?
Aanplanten, nog zo'n woord dat opeens opduikt als je met planten aan de slag gaat. Bijna iedereen weet wel ongeveer wat aanplanten is, maar voor wie het niet weet: Aanplanten is simpelweg het planten van een nieuwe boom, struik of in ons geval een gewas in de moestuin. Niets meer dan je nieuwe plantenvriend een plekje geven in de tuin.
Wat is uitplanten?
Uitplanten doe je na het voorzaaien. Als je zaailingen zijn opgekomen kan je ze buiten in de vollegrond zetten, in een kweekkas of in een moestuinbak. Je zet de plantjes bij het uitplanten dus op hun definitieve plek, waar ze verder kunnen groeien. Het is belangrijk om je plantjes goed af te harden voor je ze gaat uitplanten. Zo voorkom je groeistilstand of zonnebrand. Lees meer over afharden
Waar let je op?
Belangrijk bij het verspenen, verpotten of verplanten is dat je de wortels niet stuk trekt of beschadigd. Grote planten en struiken kunnen vaak wel wat hebben, maar probeer de schade ook daar zo veel mogelijk te beperken. Bij het uitgraven van een struik, graaf je zo ruim mogelijk uit rondom je struik. Je komt gegarandeerd wat dikkere wortels tegen. Probeer deze mee uit te graven en niet stuk te hakken met de schep.
Let ook bij het verspenen van jonge, kleine zaailingen goed op dat je de wortels niet stuk trekt. Zij kunnen namelijk veel minder hebben en een klein stukje wortel kan al betekenen dat het plantje dood gaat. Wederom is dit de reden dat ik niet graag van alles in één grote zaaibak zaai. Dan liever in afzonderlijke kweekpotjes of zaaitrays met vakken, zodat ik de zaailingen per stuk kan uitplanten.
- Gemaakt: 24-02-2022
- Bijgewerkt: 09-05-2024
- Eloy M. Gotjé
Meer lezen?
Welke grond voor de moestuin?
Welke grond gebruik je voor een moestuin? Biologische moestuinaarde uit zakken werkt meestal wel goed. Wil je het echt geweldig doen, stel dan zelf je grond samen. Dit doe je aan de hand van de pl..
Moestuin op zandgrond
Wat groeit goed op zandgrond in de moestuin? Zand is een schrale, droge en vaak arme grondsoort. Het is ook een losse grond met een fijne structuur, waar wortels van planten makkelijk in groeien. ..
Moestuin op kleigrond
Wat groeit goed op kleigrond in de moestuin? Klei is een lastige, dikke grondsoort die lang nat blijft na een bui. Het is ook een voedzame en goed vochthoudende grond, waar sommige planten graag o..
Betere drainage moestuin
Wil je de drainage verbeteren in je moestuin? Door overtollig water gaat veel oogst verloren. Planten die onder water komen te staan nemen geen voeding meer op of gaan dood in het ergste geval. Oo..
Wat is verspenen en waar let je op?
Je hoort het wel vaker, maar wat betekent verspenen? Verspenen is niets meer dan het verplaatsen van een zaailing naar een eigen potje, meestal wanneer je veel zaadjes hebt gezaaid in één grote za..
Uienvlieg en wortelvlieg bestrijden
Een van de eerste combinaties die je leert in de moestuin is meestal die van de wortel en de ui. Twee planten die elkaar waanzinnig goed versterken in de moestuin. Beiden hebben weinig ruimte nodi..