Ga snel naar...
Wat groeit goed op kleigrond in de moestuin? Klei is een lastige, dikke grondsoort die lang nat blijft na een bui. Het is ook een voedzame en goed vochthoudende grond, waar sommige planten graag op groeien. Natuurlijk houden niet alle planten van kleigrond, maar sommigen groeien er juist heel goed. Je kunt kleigrond verbeteren om het losser en beter doorlaatbaar te maken.
Voordelen kleigrond in de moestuin
Kleigrond is vochthoudend en absorbeert goed. Kleigrond houdt daarom ook voedingsstoffen goed vast. Meestal is kleigrond dus een goed vruchtbare grond. Voedingsstoffen blijven lang behouden en spoelen niet snel uit. Dat is ook de reden dat grootverbruikers zoals koolgewassen het goed doen op kleigrond. Ook planten die graag op een goed vochtige grond staan kan je vaak kweken op kleigrond. De grond droogt niet snel uit, zelfs niet als de zon er even op staat. Onder het oppervlak blijft bijna altijd wat vocht aanwezig.
Nadelen kleigrond in de moestuin
Kleigrond is vochthoudend en dat kan een groot nadeel zijn. Je kunt kleigrond verbeteren, maar planten die graag droog en zanderig staan zullen er nooit goed op groeien. Na een flinke bui ontstaan er grote plassen water, of de moestuin veranderd zelfs in een grote modderpoel. Kleigrond is dus erg slecht doorlatend en draineert bijna niet. Het bestaat bovendien uit grote brokken of klonten die moeilijk op te breken zijn. Dit maakt het erg lastig om er zaadjes in te zaaien.
De meeste vruchtgewassen groeien niet goed op klei. Dit omdat de ondergrondse wortels en knollen zich daar niet goed in kunnen ontwikkelen. Probeer maar eens met één vinger een gat te duwen in dichtgeslibde klei. Stel je dan eens voor wat zo'n plantje moet kunnen om een klein beetje te groeien. Hoewel klei vochthoudend is kàn het ook opdrogen. Kleigrond wordt -vooral oppervlakkig- zo hard als beton als het lang warm en droog is. Kleigrond verbeteren is zwaar en arbeidsintensief.
Hoe maak je kleigrond doorlatend?
Brekerzand
Je kunt kleigrond verbeteren door brekerzand te gebruiken. Na een flinke regenbui strooi je brekerzand makkelijk uit. Het mengt dan met de losgekomen klei, dus je hoeft het dan niet altijd onder te spitten (al mengt het dan wel beter). Als het niet heeft geregend moet je de grote klonten en brokken eerst goed opbreken. Vervolgens meng je de kleigrond met het brekerzand. Dit doe je met een spitvork of woeler.
Brekerzand werkt vaak maar tijdelijk. De fijne korrels spoelen na verloop van tijd de grond in en verdwijnen daar. Je moet dit dus vaak herhalen en de vraag is hoe goed dat is voor de bodem en het bodemleven. Een van nature vette klei neigt steeds terug te gaan naar de oorspronkelijke vorm. Je kunt brekerzand wel combineren of -nog beter- volledig vervangen met één van de volgende verbeteraars.
Rijpe compost
Klei is uitstekend te verbeteren met rijpe compost. Helemaal als je zelf een composthoop hebt en rijpe compost hiervan gebruikt. Compost bestaat uit verteerd (planten)materiaal zoals snoeiafval en andere plantenresten. Compost maakt de kleigrond niet alleen los, het maakt de grond ook veerkrachtig. Het houdt de bodem voedzaam en maakt deze luchtiger. Compost maakt de bodem beter doorlaatbaar, waardoor kleigrond beter draineert na een regenbui.
Compost werkt iets langer dan brekerzand. Het bestaat uit vaak iets grovere stukken die nog een lange tijd verder verteren. Het verdwijnt dus veel minder snel de grond in en houdt de kleigrond dus langer luchtig. Het toepassen blijft zwaar werk, want ook compost moet je goed onderspitten. Het bestaat niet uit fijne korrels dus je kunt het niet simpelweg rond strooien na een regenbui. Je hebt er wel langer profijt van en hoeft het dus minder vaak te herhalen.
Koemestkorrels
Gedroogde koemestkorrels zijn een uitstekende bodemverbeteraar. Ze bestaan vaak voor meer dan de helft uit organisch materiaal. Niet alleen maken ze de bodem iets voedzamer, ze maken deze ook zeer luchtig en veerkrachtig. Dat maakt koemestkorrels -absoluut in combinatie met compost- de beste verbeteraar voor vette klei. Ook koemestkorrels zijn langwerkend en hoef je ze minder vaak te gebruiken. Meestal is één keer per jaar voldoende.
Welke planten kweken op kleigrond?
Welke planten groeien goed op kleigrond? Sommige planten kan je goed op kleigrond kweken. Dit zijn meestal planten die veel voeding eisen, omdat kleigrond vaak voedzaam is en voedingsstoffen ook goed vast kan houden na het bemesten. Denk aan koolgewassen die op een voedzame bodem moeten staan. Snelgroeiende en grote planten zoals pompoenen doen het vaak ook goed op klei om die reden.
Planten die je liever niet op kleigrond kweekt zijn de meeste wortelgewassen. Dikke wortels en knollen kunnen niet goed uitbreiden in stevige kleigrond. Ook planten die van een zanderige grond houden of graag droog staan, zet je simpelweg nooit op kleigrond. Denk aan lavendel of salie, die beiden behoefte hebben aan een droge en zanderige grond. Kleigrond is veel te vochthoudend voor deze plantjes.
In onze handige zaaikalender zie je in één oogopslag alle planten die goed groeien op stevige grondsoorten.
- Gemaakt: 06-05-2022
- Bijgewerkt: 30-01-2023
- Eloy M. Gotjé
Meer lezen?
Stikstof voor planten
Stikstof bevordert de aanmaak en ontwikkeling van het blad van planten. Veel stikstof zorgt voor bossige planten met veel blad en grotere bladstelen en stengels. Te weinig stikstof zorgt voor een ..
Welke grond voor de moestuin?
Welke grond gebruik je voor een moestuin? Biologische moestuinaarde uit zakken werkt meestal wel goed. Wil je het echt geweldig doen, stel dan zelf je grond samen. Dit doe je aan de hand van de pl..
Koemestkorrels voor je moestuin
Het gebruiken van (gedroogde) koemestkorrels voor je moestuin kan veel voordelen hebben. Ze worden vaak gestrooid op gazons maar zijn ook heel geschikt voor de grond waar je groenten en fruit op k..
Moestuin op zandgrond
Wat groeit goed op zandgrond in de moestuin? Zand is een schrale, droge en vaak arme grondsoort. Het is ook een losse grond met een fijne structuur, waar wortels van planten makkelijk in groeien. ..
Betere drainage moestuin
Wil je de drainage verbeteren in je moestuin? Door overtollig water gaat veel oogst verloren. Planten die onder water komen te staan nemen geen voeding meer op of gaan dood in het ergste geval. Oo..
Zuurtegraad verbeteren
Hoe verbeter je de zuurtegraad? Meten is weten, je hebt een pH-meter nodig om de zuurtegraad van de bodem te achterhalen. Is de zuurtegraad niet goed voor je planten, dan groeien ze misschien niet..
Water geven moestuin
Hoeveel water heeft je moestuin nodig? Dat hangt heel erg af van een aantal dingen. Bijvoorbeeld of je zandgrond of kleigrond hebt en welke planten je hebt staan. Op zandgrond geef je vaker water ..
Halfschaduw als standplaats
De halfschaduw is een matig plekje in je moestuin. Je plant staat hier soms in de schaduw maar krijgt ook wat zon. De grond op dit plekje droogt snel op als er zon staat. Je kunt last krijgen van ..
Verpotten en verplanten
Moet je plant ergens anders heen, of heeft deze een grotere pot nodig? Het gebeurt mij soms nog steeds. Achteraf blijkt die ene bessenstruik toch niet zo gelukkig te staan en dan graaf ik deze toc..
Zelf compost maken
Wil je zelf compost maken voor je moestuin? Het zelf maken van compost is makkelijk, maar lang niet alles kan even goed composteren. Wat je gebruikt om compost te maken bepaalt ook waarvoor je het..