Ga snel naar...
Wat is combinatieteelt? Combinatieteelt is een teeltwijze waarbij je sommige planten bewust bij elkaar zet en anderen juist niet. Het doel is om je planten elkaar te laten versterken. Dat doe je bijvoorbeeld doordat de ene plant plaagdieren verjaagt die normaal op de andere plant af zouden komen. Deze combinaties worden ook wel goede en slechte buren genoemd.
Wat is combinatieteelt?
Combinatieteelt gaat over het combineren van planten die elkaar versterken. Je zet dus planten naast elkaar die een goede invloed op elkaar hebben. Sommige planten kunnen niet goed naast elkaar staan. Zij hebben een negatieve invloed op elkaar. Ook daar houd je rekening mee bij het gebruiken van combinatieteelt. Het grootste doel van combinatieteelt is het kweken van gezonde planten. Combinatieteelt gaat over goede buren in de moestuin, maar ook over slechte buren in de moestuin. Combinatieteelt werkt het beste als de planten in dezelfde grond staan.
Wat zijn goede en slechte buren?
Goede en slechte buren zijn planten die elkaar versterken of juist verzwakken. Het symbool van wisselteelt is de wortel en de ui. Dit is het meest bekende voorbeeld van planten die elkaar versterken. De wortel verjaagt namelijk de uienvlieg, want deze houdt absoluut niet van wortelen. De ui verjaagt dan weer de wortelvlieg, want die houdt dan weer niet van (de geur van) uien. Zet de wortel en de ui bij elkaar en je hebt een ijzersterke relatie tussen de twee.
Net als de wortel en de ui, zijn er nog veel meer voorbeelden te vinden van planten die elkaar versterken. Je kunt alle goede en slechte buren per plant bekijken in onze handige zaaikalender.
Waarom combinatieteelt gebruiken?
Combinatieteelt heeft nog veel meer voordelen. Je creëert namelijk meer biodiversiteit door meer verschillende planten bij elkaar te zetten. En meer verschillende planten betekend ook meer verschillende diertjes, waaronder natuurlijke vijanden van bijvoorbeeld bladluizen. Met combinatieteelt verklein je de kans op ziektes en plagen bij je planten. Bovendien lok je met meer verschillende (bloeiende) planten ook insecten naar de moestuin die je planten bestuiven. Handig als je planten hebt staan die bestoven moeten worden.
Met combinatieteelt kweek je dus blije en gezonde planten, die je vervolgens meer te oogsten geven. Samenwerken met de natuur heeft z'n voordelen, natuurlijk!
Welke planten zet je wel bij elkaar?
Wil je weten welke planten allemaal goede buren zijn? Bekijk de onderstaande lijst eens! Deze lijst is niet compleet, maar je kunt alle goede buren bekijken in onze zaaikalender. De lijst geeft je wel een aardig idee van wat er mogelijk is. Al deze planten hebben voordelen voor elkaar.
Welke planten zet je niet bij elkaar?
Wie goede buren bij elkaar zet, moet natuurlijk ook weten welke planten je juist niet bij elkaar moet zetten. Deze zogenoemde slechte buren verzwakken elkaar juist. Het zijn slechte combinaties die bijvoorbeeld zorgen voor meer plaagdieren. Ook hiervan is de volledige lijst in de zaaikalender te bekijken. Toch geeft ook deze lijst je een aardig idee. Zet deze planten dus zeker niet bij elkaar!
- Gemaakt: 07-09-2019
- Bijgewerkt: 08-05-2024
- Eloy M. Gotjé
Meer lezen?
Wat is wisselteelt?
Wisselteelt is een teeltwijze waarbij je ieder jaar de gewassoorten doorschuift naar het volgende vak. Zo komt niet ieder jaar hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond te staan. Hiermee wordt onder..
Lijst met koolsoorten moestuin
Koolgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor koolgewassen of koolsoorten kenmerkend dat ze nogal kolossaal kunnen groeien. Hierdoor hebben koolsoorten in d..
Lijst met bladgewassen moestuin
Bladgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor bladgewassen of bladgroenten kenmerkend dat ze veel stikstof nodig hebben. Stikstof bevordert namelijk de aanm..
Lijst met vruchtgewassen moestuin
Vruchtgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor vruchtgewassen of vruchtgroenten kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Veel vruchtgewassen moe..
Stekken maken van wortels
Hoe maak je stekken van wortels? Sommige planten vermeerderen het makkelijkste via de wortels. De wortels groeien ondergronds verder en komen elders weer boven als een "nieuwe" plant. Zo is het ma..
Lijst met uiensoorten moestuin
Uiensoorten zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor uiensoorten of koolsoorten kenmerkend dat ze vatbaar zijn voor aaltjes. Om die reden wordt het aangeraden om ui..
Wat is doorschieten?
Wat is doorschieten? Doorschieten is het ongewenst bloeien van een plant. Bij sommige planten gaat het blad verwelken als ze in de bloei schieten. Bij andere planten krijgt de knol een harde kern,..
Planten afharden? Dit is waarom!
Wat is afharden en waarom is planten afharden zo belangrijk? Binnen voorgezaaide keukenplanten laat je langzaam wennen als je ze buiten zet. Meestal is dit rond de maand mei. Het afharden van een ..
Koemestkorrels voor je moestuin
Het gebruiken van (gedroogde) koemestkorrels voor je moestuin kan veel voordelen hebben. Ze worden vaak gestrooid op gazons maar zijn ook heel geschikt voor de grond waar je groenten en fruit op k..