Wortel zaaien met video

Ga snel naar...

  Hoe zaai je worteltjes en wanneer doe je dat het beste? Met een korte video en een handig stappenplan laten we zien hoe je worteltjes zelf kunt zaaien. Je hebt er een losse grond voor nodig en wat zaadjes van je favoriete wortelen, zoals Parijse worteltjes, gele worteltjes, zomerpeentjes of winterpenen.

  Wortel zaaien stappenplan

  In de onderstaande video laat Eloy stap voor stap zien hoe we zelf wortelt zaaien. Onder de video kan je direct zelf aan de slag met het stappenplan.

  Zelf zetten we worteltjes in een moestuinbak met losgemaakte aarde. We zitten namelijk op kleigrond. Daar kan je heel slecht worteltjes op kweken. Maak de grond dus goed los. Ook kan je worteltjes lastig verspenen dus zaai je ze liever direct op de bestemde plek.

  1. Maak altijd eerst de grond goed los voor het zaaien.
   Welke grond je ook hebt, belangrijk is dat je deze altijd eerst goed los hebt gemaakt. Worteltjes worden alleen mooi recht in losse aarde. Kweek je op kleigrond, overweeg dan een aparte bak te plaatsen met aarde erin. Op kleigrond krijg je namelijk kronkelende, veel te kleine worteltjes met ook veel vertakkingen.

  2. Maak een aantal geultjes en strooi de zaden daarin.
   Strooi wat zaden uit in de geultjes die je hebt gemaakt. Worteltjes voorzaaien? Liever niet. Bij het verspenen gaat het vaak mis, je krijgt de worteltjes nooit recht terug de grond in. Verspenen zorgt gegarandeerd voor kronkelende wortelen. De lange penwortel maakt het verspenen gewoon erg onhandig.

  3. Na het opkomen je zaailingen nog een beetje uitdunnen.
   Erg veel ruimte hebben worteltjes niet nodig. Gemiddeld zo'n 7 centimeter. Zomerpeentjes kunnen dichter op elkaar staan, ongeveer 5 centimeter. Winterpenen worden groter en hebben meer ruimte nodig. Trek zo vroeg mogelijk de opgekomen zaailingen weg tot je een rijtje hebt met zaailingen, met genoeg afstand van elkaar.

  4. Vergeet niet om regelmatig je plantjes water te geven.
   Ook de wortel groeit graag op een vochtige grond. Direct na het zaaien en zeker ook na het opkomen, mag je niet vergeten om genoeg water te geven. Tenzij het een drijfnat voorjaar is houd je dagelijks even een oogje in het zeil. Genoeg water zorgt voor een mooie, gezonde groei van de jonge plantjes.

  Wanneer wortel zaaien?

  Worteltjes kan je een hele lange periode zaaien, zelfs in de kweekkas voor een winterteelt. Doorgaans zaai je bospeentjes of zomerpeentjes rond april en mei. Je kunt winterpeen zaaien rond juni en juli. Voor de winterteelt of de vroege kasteelt zaai je worteltjes buiten deze maanden om.

  Wortel zaden kopen

  Natuurlijk zijn er 100% biologische zaden van worteltjes te vinden. Zo wel zomerpeen als winterpeen en zelfs de gele wortel is biologisch verkrijgbaar. Bekijk hieronder de biologische wortel zaden:

  Hoe kweek je zelf worteltjes?

  Wil je meer weten over het kweken van je eigen worteltjes? De zaaikalenderpagina over wortelen heeft alle informatie die je nodig hebt. Zelf wortelen kweken is redelijk eenvoudig, zo lang je de juiste grond ervoor hebt. Lees meer op de zaaikalender pagina over worteltjes:  • Gemaakt: 25-05-2023
  • Bijgewerkt: 04-02-2024

  Meer lezen?

  Zongedroogde tomaat uit eigen tuin

  Wil je zongedroogde tomaten maken met zelf gekweekte ingrediënten? Tomaatjes drogen in de zon is misschien wel het makkelijkste dat er is. Meestal gebruik je hiervoor kerstomaatjes, simpelweg omda..

  Biologisch slakken bestrijden

  Heb je slakken in de moestuin? Ze eten jonge zaailingen op en nemen hapjes uit de blaadjes van jouw keukenplanten. Zo komt het natuurlijk nooit van een moestuin vol eetbaar groen. Je wil van die s..

  Pepers zaaien met video

  Hoe zaai je pepers? Wanneer kan je het beste pepers zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepers het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk..

  Bladluis bestrijden met Oost-Indische kers

  Wist je dat Oost-Indische kers niet alleen eetbaar is, maar ook erg goed werkt tegen bladluis? Oost-Indische kers kan je dus zaaien om bladluis bij andere planten te voorkomen, of eigenlijk om ze ..

  Pompoen zaaien met video

  Pompoen zaaien, wanneer en hoe? In een korte video laten we alles zien wat je moet weten om pompoenen te zaaien. We laten zien hoe je pompoenen zaait, wat je ervoor nodig hebt en meer. Bekijk de v..

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Middelgrote zaailingen. Stevige zaaitray met 40 grote, ronde vakken. Uitste..

  € 1,79 Excl. BTW: € 1,48

  Kweekpot vierkant 12x12x20cm per 5 stuks

  Kweekpot vierkant 12x12x20cm per 5 stuks

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  Kweekpotten vierkant 9x9cm per 10 stuks

  Kweekpotten vierkant 9x9cm per 10 stuks

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69

  Kweekpotten vierkant 7x7cm per 10 stuks

  Kweekpotten vierkant 7x7cm per 10 stuks

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49