Lijst met wortelgewassen moestuin

 • 23-03-2020

Ga snel naar...

  Welke vruchtgewassen zijn er? Wortelgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor knol- en wortelgewassen kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Dit helpt onder andere bij de ontwikkeling van wortels. De meeste wortelgewassen groeien graag op een losse grondsoort, zodat de wortel goed kan groeien. Dit is extra belangrijk als de wortel van de plant juist het deel is dat je wilt oogsten.

  Lijst met wortelgewassen moestuin

  Hieronder een volledige knol- en wortelgewassen lijst met alle namen van wortel- en knolgewassen in de moestuin, en die dus meedraaien in de wisselteelt.

  Wat hebben wortelgewassen nodig?

  Heb je wortelgewassen in de moestuin, dan is een doosje kaliumrijke mestkorrels zeker niet overbodig. Kalium bevordert niet alleen de weerstand van planten, maar helpt ook enorm bij de aanmaak en ontwikkeling van sterke wortels. Veel wortel- en knolgewassen groeien het beste (of alleen maar) op een losse grond. Zou je bijvoorbeeld wortelen in kleigrond kweken dan krijg je onderontwikkelde, kleine en kronkelende wortelen met veel vertakkingen.

  Eigenlijk zijn knoflook en uien ook een soort wortel- en knolgewassen. Ze zouden goed groeien in hetzelfde vak maar omdat je uiensoorten eens in de zes jaar kweekt, schuif je ze vaak ergens tussen in de wisselteelt. Bijna alle wortelgroenten maken een penwortel. Wortelgewassen zijn dus slecht te verspenen omdat je de penwortel makkelijk beschadigd, kronkelt of in de war brengt en de wortel of knol dan niet meer zo goed groeit.

  Welke wortelgewassen zijn er?

  • Eloy M. Gotjé
  • 23-03-2020

  Meer lezen?

  Wat is wisselteelt?

  Wisselteelt is een teeltwijze waarbij je ieder jaar de gewassoorten doorschuift naar het volgende vak. Zo komt niet ieder jaar hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond te staan. Hiermee wordt onder..

  Lijst met koolsoorten moestuin

  Koolgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor koolgewassen of koolsoorten kenmerkend dat ze nogal kolossaal kunnen groeien. Hierdoor hebben koolsoorten in d..

  Lijst met bladgewassen moestuin

  Bladgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor bladgewassen of bladgroenten kenmerkend dat ze veel stikstof nodig hebben. Stikstof bevordert namelijk de aanm..

  Lijst met vruchtgewassen moestuin

  Vruchtgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor vruchtgewassen of vruchtgroenten kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Veel vruchtgewassen moe..

  Lijst met aardappelen moestuin

  Aardappelen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor aardappelen kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Eigenlijk zijn aardappelen ook gewoon wortel- e..

  Lijst met peulgewassen moestuin

  Peulgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor peulgewassen kenmerkend dat ze peulvruchten maken en goed op een arme grond kunnen groeien. Niet alle planten ..

  Knollen en bollen planten

  Hoe plant je bollen in de moestuin? Sommige planten vermeerderen zich niet door middel van zaden maar via de knollen die zij maken. Het kan ook zijn dat het planten van bollen meer zekerheid geeft..

  Lijst met uiensoorten moestuin

  Uiensoorten zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor uiensoorten of koolsoorten kenmerkend dat ze vatbaar zijn voor aaltjes. Om die reden wordt het aangeraden om ui..

  Wat is afharden?

  Wat is afharden en waarom doe je het? Afharden is het langzaam laten wennen van je planten aan hun nieuwe omgeving, buiten of in een kweekkas. Afharden doe je wanneer je plantjes gaat uitplanten. ..

  Knolselderie Buzzy Seeds

  Knolselderie Buzzy Seeds

  Grote, stevige knol. Knolselderie is een plant die net boven de grond een k..

  € 1,49 € 1,37

  Wortelpeterselie Halflange Horti Tops

  Wortelpeterselie Halflange Horti Tops

  Pikante groente. Wortelpeterselie wordt gebruikt voor het op smaak brengen ..

  € 1,79 € 1,64

  Haverwortel Scorzobianca Franchi Sementi

  Haverwortel Scorzobianca Franchi Sementi

  Wortelgroente met zoete smaak. De haverwortel staat ook wel bekend als de (..

  € 2,19 € 2,01

  Rode biet Egyptische Platronde BIO Buzzy Organic Seeds

  Rode biet Egyptische Platronde BIO Buzzy Organic Seeds

  Grote en platronde bieten. Egyptische Platronde zijn grote, platronde rode ..

  € 2,79 € 2,56

  Wortel Nantes 2 Zomerwortel BIO Buzzy Organic Seeds

  Wortel Nantes 2 Zomerwortel BIO Buzzy Organic Seeds

  Bijzonder zoete zomerpeen . Nantes 2 is een typische zomerwortel. De w..

  € 2,19 € 2,01

  Radijs Sparkler 2 BIO Buzzy Organic Seeds

  Radijs Sparkler 2 BIO Buzzy Organic Seeds

  Klassieke witte met rode. Sparkler 2 zijn klassieke witte met rode en mooi ..

  € 2,19 € 2,01

  Pastinaak Guernsey BIO Buzzy Organic Seeds

  Pastinaak Guernsey BIO Buzzy Organic Seeds

  Oude vergeten volksgroente. Pastinaak is een oude volksgroente en een verge..

  € 2,19 € 3,49 € 2,01

  Rammenas Ronde Zwarte Rettich BIO Buzzy Organic Seeds

  Rammenas Ronde Zwarte Rettich BIO Buzzy Organic Seeds

  Grote ronde knollen. Rammenas is een oude en vergeten groente. Ronde Zwarte..

  € 1,89 € 1,73