plant banner

Pastinaak
Pastinaca sativa - Apiaceae
Zaaien kweken en oogsten

°C-12
°C10
CM20
CM5-6
CM1.0
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
voorzaaien
zomerteelt
herfstteelt
winterteelt
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Pastinaak kweken

Pastinaak draagt de (Latijnse) wetenschappelijke naam Pastinaca sativa en is een lid van de schermbloemenfamilie, ook wel apiaceae.

Pastinaak soorten

Welke soorten pastinaak zijn er? Pastinaak is een vergeten groente en wordt ook wel pinksternakel of witte wortel genoemd. Het is een plant uit de schermbloemenfamilie. De wortel wordt tot ongeveer 20 centimeter lang.

Vaak wordt pastinaak verward met wortelpeterselie. Dat is ook niet zo gek, want de wortels van beide planten hebben dezelfde kleur en ongeveer dezelfde lengte. Aan het loof is overigens duidelijk het verschil zichtbaar. De smaak verschilt ook en de twee planten kennen beiden verschillende toepassingen.

Pastinaak zaaien en planten

Wanneer kan je pastinaak zaaien? Pastinaak zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van februari tot mei en van juni tot juli. Pastinaak zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan onder glas van februari tot maart.
Wanneer kan je pastinaak planten? Pastinaak planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van maart tot mei en van juli tot augustus.
Lees de instructies hieronder voor meer informatie.

pastinaak zaden zaadjes zaad keukenplanten

Hoe zaai je pastinaken? Pastinaak zaai je liever direct ter plaatse. Verspenen is door de lange penwortel van dit plantje erg lastig. De wortel beschadigd, raakt verstrikt of komt in de knoop. Direct ter plekke zaaien is dan ook het makkelijkste.

Pastinaak kan je gedurende een langere tijd zaaien en dus ook meerdere keren in een jaar oogsten.

Per vierkante meter kan je ongeveer 14 tot 20 pastinaak planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 4 tot 6 pastinaak planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Pastinaak standplaats en verzorgen

Hoe kweek je pastinaak? Je kunt het beste pastinaak kweken op een plekje in de volle zon. Je kunt pastinaak in rijen op heuveltjes kweken voor een goede afwatering.

Pastinaak is een , niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan -12℃.

Pastinaak combinatieteelt en wisselteelt

Pastinaak wordt vaak in rijen op heuveltjes gekweekt.

Pastinaak
Voor het kweken van pastinaak zou je wisselteelt kunnen gebruiken. Pastinaak is een wortel- of knolgewas. De ideale voorteelt is een vruchtgewas en de ideale nateelt is een aardappelsoort of peulgewas volgens het wisselteelt schema.

Pastinaak goede buren
Pastinaak kweken kan goed samen met bloemkool, boerenkool, broccoli, doperwt knolraap, koolraap, koolrabi, palmkool, peul pronkboon, rode kool, slaboon, ui, witte kool, als je gebruik maakt van combinatieteelt.

Pastinaak slechte buren
Pastinaak heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Pastinaak water geven

Hoeveel water heeft pastinaak nodig? Pastinaak staat niet graag erg nat. Geef alleen water als de bodem wat droog aanvoelt. Zorg ook dat de bodem nooit helemaal kurkdroog wordt. Met name in de zomer is het verstandig om extra goed op te letten. Sla een waterbeurt over als de bodem nog vochtig is.

Pastinaak grondsoort en bodem

Welke grond heeft pastinaak nodig? Je kunt pastinaak kweken op bijna iedere grondsoort. Wel gaat de voorkeur uit naar een losse grond waarin de wortels makkelijk kunnen groeien.

Een bodem die licht vochthoudend is maar toch een goede afwatering heeft is ideaal. Voeg eventueel compost toe om de structuur te verbeteren. Bij de teelt op kleigrond is dit eigenlijk wel een vereiste om pastinaak te kweken.

pH

6.0
8.0

Pastinaak tolereert bodems waarbij de pH-waarde ergens tussen deze twee waarden in ligt. Hoe meer naar links, hoe zuurder de grond is. Rechts is dan natuurlijk meer basisch. Lees ook: Wat is pH?

Pastinaak bemesten

Moet je pastinaak bemesten? Pastinaak groeit beter door deze te bemesten. Kies dan voor een meststof met meer fosfor voor het bevorderen van de wortelgroei. Probeer terughoudend te zijn met het geven van stikstof om een bossige plant met een kleine wortel te voorkomen.

N7
P10
K8

Voor het bemesten van pastinaak adviseren we bij benadering de samenstelling stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) 7-10-8 of 3-6-4 . De exacte verhouding is mogelijk nergens te koop. Je hoeft je daar natuurlijk ook niet strict aan te houden. Meng bijvoorbeeld zelf een stikstofrijke mest met een fosfaatrijke mest en een kaliumrijke mest. Zo maak je zelf een vergelijkbare mest. Lees ook Wat is NPK mest?

Pastinaak bloei en bestuiven

Wanneer bloeit pastinaak? Pastinaak bloeit doorgaans van juni tot september.

Moet je pastinaak bestuiven? Nee, voor de teelt is bestuiven niet nodig. Pastinaak laat je ook liever niet bloeien, daarom oogst je deze binnen één jaar. Deze tweejarige plant bloeit meestal pas in het tweede jaar en maakt dan lange bloeistengels.

Voor de zaadteelt kan je pastinaak laten staan tot het tweede jaar. De lange bloeistengels met grote bloemschermen zijn aantrekkelijk voor insecten. Pastinaak wordt dan ook door deze insecten bestoven. Pastinaak is zelfbestuivend en maakt tweeslachtige bloemtjes.

Wanneer pastinaak oogsten

Wanneer kan je pastinaak oogsten? Doorgaans doe je dit van juni tot maart.

Hoe oogst je pastinaak? In een dikke grondsoort zoals klei kan je een spitvork naast de planten in de grond steken. Vervolgens kan je de pastinaak uit de grond wiepen of de grond een beetje los trekken, waarna je de pastinaak makkelijk met de hand uit de grond kunt trekken.

In een losse grondsoort kan je de pastinaak zonder moeite uit de grond trekken met de hand. Pak hiervoor de pastinaak zo dicht mogelijk bij de grond vast.

Pastinaak gebruiken en bewaren

Waarvoor gebruik je pastinaak? Hoewel je pastinaak ook heel goed rauw kunt eten, wordt pastinaak meestal verwerkt in warme gerechten. De smaak van pastinaak wordt vaak vergeleken met die van wortel of knolselderie.

Pastinaak wordt vaak geschild voor gebruik, de schil kan wat hard zijn om te eten. Je kunt de wortel eventueel ook in plakjes of blokjes snijden voor gebruik. Pastinaak is een van de meest calorierijke groenten.

Pastinaak houdbaarheid

Hoelang kan je pastinaak bewaren? Pastinaak blijft het langste goed op een koele plaats. Je kunt de pastinaak in de koelkast tot maximaal 2 weken bewaren. Na kort blancheren kan pastinaak ook worden ingevroren. Gebruik de pastinaak dan wel direct uit de vriezer.

Pastinaak ziektes en plagen

Welke ziektes en plagen zijn er bij pastinaak? Pastinaak is weinig vatbaar voor ziektes, schimmels of plagen. Het meest voorkomende probleem is vraat door beestjes in de bodem. Er worden dan hapjes uit de wortel genomen. Dit is meestal te voorkomen door pastinaak in een verhoogde kweekbak of diepe kweektafel te kweken.

Pastinaak kweken informatie

Naam en familie
Naam Pastinaak
Familie Schermbloemenfamilie
Wetenschappelijke naam Pastinaca sativa
Familie (wetenschappelijk) Apiaceae
Zaai- en oogsttijden
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien februari - mei
juni - juli
Buiten (uit)planten maart - mei
juli - augustus
Oogsten juni - maart
Bloeitijd juni - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 20CM
Regelafstand 30CM
Per strekkende meter (M) 4-6 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 14-20 planten (veld)
Voorzaaien potmaat 5-6CM
Kiemtemperatuur 10 +
Gemiddelde kiemtijd -
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Af en toe water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 7-10-8
Zuurtegraad bodem pH 6.0-8.0
Teeltwijze
Wisselteelt wortel- of knolgewas
Combinatieteelt
Goede buren
bloemkool, boerenkool, broccoli, doperwt knolraap, koolraap, koolrabi, palmkool, peul pronkboon, rode kool, slaboon, ui, witte kool,
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Groenten
Winterhard tot -12
Wintergroen Niet groenblijvend
Gemiddelde hoogte -
Worteldiepte 30CM
Levensverwachting -
Soort -

Nieuwe planten...