plant banner

Stekken maken van wortels

Ga snel naar...

  Hoe maak je stekken van wortels? Sommige planten vermeerderen het makkelijkste via de wortels. De wortels groeien ondergronds verder en komen elders weer boven als een "nieuwe" plant. Zo is het maken van wortelstekken vooral bij bramen en frambozen erg makkelijk. Het maken van wortelstekken kost weinig moeite, als de plant er maar geschikt voor is.

  Hoe maak je stekken van wortels?

  Voor het maken van wortelstekken heb je behalve een schep niet erg veel nodig. Je hoeft enkel wat wortels van een plant uit te graven. De uitgegraven wortels plant je vervolgens ergens anders, waar de plant opnieuw op zal komen. Sommige planten laten zich makkelijker via de wortels stekken dan anderen.

  Wanneer maak je wortelstekken?

  Het maken van wortelstekken werkt vooral erg goed bij planten die snel woekeren via de wortels. Je herkent deze planten makkelijk, want zelfs als je ze hebt uitgegraven komen ze toch nog opnieuw op omdat ergens een stukje wortel is achtergebleven. Ook zie je vaak dat een plant op meerdere plekken in de tuin opkomt zonder dat deze zich heeft uitgezaaid, of dat jij deze daar hebt neergezet. De kans is dan groot dat deze plant zich vermeerdert via de wortels.

  Waarom maak je stekjes van wortels?

  Je kunt een plant stekken als deze bijvoorbeeld erg productief is, of heerlijk zoete vruchtjes maakt. Zo krijgt je stek dezelfde eigenschappen als de plant waar de stek vandaan komt. Het maakt dan niet uit of je wortelstekken neemt of een stuk tak gebruikt als stek. De eigenschappen worden in alle gevallen overgebracht en dat is niet altijd het geval bij zaden.

  Welke planten stekken via wortels?

  Sommige planten stekken erg makkelijk via de wortels. Enkele voorbeelden van planten die zich makkelijk via de wortels vermeerderen zijn citroenmelisse en munt. Maar eigenlijk misschien nog beter bekend zijn bramen en frambozen. Wie deze heeft staan weet het als geen ander. De planten komen ieder jaar op andere plekken op, ergens in de buurt van waar de moederplant stond.

  • Gemaakt: 04-02-2021
  • Bijgewerkt: 25-01-2023
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Wat is combinatieteelt?

  Combinatieteelt is een teeltwijze waarbij je sommige planten bewust bij elkaar zet en anderen juist niet. Het doel is om je planten elkaar te laten versterken. Dat doe je bijvoorbeeld doordat de e..

  Planten vermeerderen

  Hoe vermeerder je planten? Misschien heb je een bessenstruik die wel hele lekkere bessen geeft. Soms zie je een plant in het wild die je graag mee naar huis zou nemen. Wat de reden ook is, je kunt..

  Moestuin zaden ontkiemen

  Wat is de beste manier om zaden te ontkiemen? Peper zaden ontkiemen vereist een hogere temperatuur, broccoli zaden voorzaaien doe je liever in een grote kweekpot. Planten die een penwortel maken k..

  Knollen en bollen planten

  Hoe plant je bollen in de moestuin? Sommige planten vermeerderen zich niet door middel van zaden maar via de knollen die zij maken. Het kan ook zijn dat het planten van bollen meer zekerheid geeft..

  Munt Kruizemunt

  Munt Kruizemunt

  Sterk geurend en aromatisch. Kruizemunt is één van de meest bekende en vaak..

  € 2,29 € 2,10

  Citroenmelisse BIO

  Citroenmelisse BIO

  Melissethee en kruid. Citroenmelisse is als natuurgeneesmiddel vooral beken..

  € 2,29 € 2,10

  Nieuwe planten...