plant banner

Veldkers
Cardamine

plant icon
Veldkers
Cardamine
light icon
water icon
soil icon
winter icon

5

-10

5CM

5CM
pH
6.5 - 7.5
 
JAN
FEB
MAA
APR
MEI
JUN
JUL
AUG
SEP
OKT
NOV
DEC

Veldkers kweken

Veldkers verzorgen

Veldkers is niet bepaald een veeleisend plantje. Het wordt immers vaak gezien als onkruid omdat dit tussen de tegels groeit en in grote getalen voorkomt in het wild. Veldkers is één van de kleinere en zeker een van de makkelijkste plantjes om zelf te kweken. Ook op plekken in de halfschaduw groeit het plantje goed. Op erg schaduwrijke plekken groeit veldkers minder goed.

Veldkers zaaien en planten

Wanneer kan je veldkers zaaien? Veldkers kan je direct buiten zaaien van maart tot oktober. Veldkers kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart.

Na de bloei kan je de zaadjes van veldkers oogsten om het zelf te zaaien, of je koopt de zaden. Deze ontkiemen gemakkelijk bij kamertemperatuur of bij lagere temperaturen. Zaai het bij voorkeur direct in de volle grond, verspenen is niet gemakkelijk bij dit kleine en kwetsbare plantje. Het plantje zaait zichzelf uit na de bloei. Als je veldkers zelf zaait kan je er beter meerdere plantjes van zaaien, want één plantje is erg klein en geeft niet zo veel dat je er een maaltijd van kunt maken.

Per vierkante meter kan je ongeveer 340 tot 460 veldkers planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 23 veldkers planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Veldkers grondsoort

Veldkers groeit in het wild voornamelijk op kalkrijke en zanderige grondsoorten, en kan tevens goed tegen korte periodes van droogte. Laat de bodem niet compleet uitdrogen. Veldkers stelt verder weinig eisen aan de bodem. Óók op minder zanderige grondsoorten en zelfs op lichte kleigrond lukt het om veldkers te kweken.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Wanneer veldkers oogsten

Wanneer kan je veldkers oogsten? Veldkers oogst je doorgaans van augustus tot april.

Zo wel de blaadjes als de bloemen van veldkers zijn eetbaar en kan je dus plukken, maar één plantje is wel erg klein. Gedurende de hele groei kan je blaadjes oogsten en na de bloei kan je de bloemetjes afknippen. Als je er een aantal uit laat bloeien heb je tevens zaadjes voor de volgende keer dat je veldkers wilt zaaien.

Veldkers gebruiken en bewaren

Veldkers smaakt zoet-pittig en is qua smaak erg vergelijkbaar met tuinkers. De smaak heeft ook ergens iets weg van mosterd en peper, wederom net als tuinkers. Veldkers geeft hierdoor vooral een salade of broodje gezond een beetje extra "bite".

Veldkers oogst je bij voorkeur zo kort mogelijk voor je het gaat gebruiken, je kunt het namelijk niet heel lang bewaren. Mocht je het toch willen bewaren, dan blijft veldkers het lekkerste in de groentelade van de koelkast.

Veldkers soorten

Veldkers wordt vaak gezien als onkruid en groeit heel vaak tussen tegels. Je kunt het zelf kweken of -als het aan is komen waaien- tussen de tegels vandaan plukken. De kleine veldkers is het meest voorkomende plantje, maar er zijn ruim 150 soorten veldkers die in het wild voorkomen. De meeste soorten veldkers zijn slechts éénjarig, maar er zijn ook een aantal meerjarige soorten.

Veldkers ziektes en plagen

Veldkers is een klein plantje dat vrijwel overal groeit, zelfs tussen tegels of straatstenen en aan stoepranden. Het plantje wordt hierdoor vaak (onterecht) aangezien voor onkruid. Na de bloei kan het plantje zichzelf weer uitzaaien waardoor het in veelvoud opnieuw opkomt, het zelfde of anders het volgende jaar. Veldkers heeft weinig last van ongedierte vanwege de voor hen onaangename smaak van het plantje. Slakken vormen een mogelijke bedreiging.

Veldkers teeltwijzen

Voor het kweken van veldkers hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Veldkers heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Veldkers heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Veldkers plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - oktober
Buiten (uit)planten maart - november
Oogsten augustus - april
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 5 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 17 - 23 planten
Per m² / veld 340 - 460 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 5 ℃
Min. veilige temperatuur -10 ℃

Deel deze pagina

Win een kweekkas!

Schrijf je in en maak iedere maand kans op één van de twee kweekkasjes!

kweekkas winactie

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Bruine boon plant icon
Phaseolus vulgaris

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je bruine bonen? De bruine boon is een soort slaboon en heeft ongeveer dezelfde verzorging nodig. Een plekje in de volle zon en licht vochtige grond. Bruine bonen zijn bijna altijd lage slabonen (stambonen) en klimmen dus niet. Het grote verschil tussen bruine bonen en andere soorten slabonen is het moment waarop je oogst. Dit is bij bruine bonen een stuk later.

Lees meer...

plant thumbnail

Hysop plant icon
Hyssopus officinalis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je hysop? Hysop staat graag op een zonnig en warm plekje. Ook in de winter kan je hysop overhouden en zelfs (beperkt) plukken. Hysop is namelijk winterhard en zelfs groenblijvend tijdens de meeste lichte tot gematigde winters. Het is dus tevens een mooie plant om over te houden. Hysop is een aantrekkelijke plant voor bijtjes, hommels en vlinders.

Lees meer...

plant thumbnail

Dropplant plant icon
Agastache

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je dropplanten? Dropplant of agastache kweken kan in de halfschaduw of volle zon. Op een licht vochtige tot zelfs wat droge bodem groeit dropplant uistekend. Geef water als de grond is opgedroogd. Dropplant is vrij makkelijk te kweken.

Lees meer...

plant thumbnail

Stevia plant icon
Stevia rebaudiana

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe verzorg je stevia? Stevia is een niet-winterharde, meerjarige plant. Van oorsprong komt deze uit een subtropisch klimaat. Toch kweek je stevia het beste in de halfschaduw en niet in de volle zon. Het plantje kan niet goed groeien als de grond snel opdroogt en deze in de brandende zon staat. Kies daarom een mooi beschut plekje uit.

Stevia kweken in een pot of bak heeft een heel groot voordeel. Je kunt de plant dan binnenshuis vorstvrij overwinteren. Omdat stevia eigenlijk een meerjarige plant is zal deze in het voorjaar opnieuw uitlopen. Je kunt de blaadjes dan eerder plukken dan wanneer je stevia ieder jaar opnieuw zaait, al kan dat natuurlijk ook.

Lees meer...

Verzorging...

footer wave afbeelding