plant banner

Aardappelen poten met video

Ga snel naar...

    Hoe plant je aardappelen? Wanneer kan je het beste aardappelen poten? Bekijk de onderstaande video waarin we stap voor stap uitleggen hoe je aardappelen het beste kunt poten. Onder de video doorloop je een kort en eenvoudig stappenplan voor het poten van aardappelen op jouw manier!

    Aardappelen poten stappenplan

    Bekijk de onderstaande video waarin Eloy laat zien hoe wij zelf aardappelen poten. Direct zelf aan de slag? Onder de video doorloop je alle stappen om zelf te beginnen met het planten van pootaardappelen.

    In de video laten we twee manieren zien, aardappelen poten zonder heuveltjes of met heuveltjes. Je kunt ook aardappelen poten in een speciale plantzak. Dit staat niet in de video maar werkt niet heel anders. Vul hiervoor een plantzak met goed losgemaakte grond of aarde uit een zak.

    Je kunt de aardappelen eerst laten voorkiemen. Bijvoorbeeld in een eierdoosje met in ieder vak een pootaardappel, of in een kartonnen doosje door de aardappelen tegen elkaar aan te leggen. Binnen enkele weken maken al jouw aardappelen mooie uitlopers die naar boven toe groeien. Hier komt straks het blad uit.

    Aan één pootaardappel groeit straks met gemak één kilo aardappelen. Meestal zelfs nog veel meer, maar bij weinig ruimte is de oogst natuurlijk kleiner.

    Aardappelen poten op heuveltjes

    Het poten van aardappelen op heuveltjes is iets meer voorwerk, maar het geeft altijd een grotere oogst. Overtollig water stroomt langs de zijkanten van de heuveltjes weg. Een verhoogd heuveltje warmt sneller op in de zon waardoor de planten sneller groeien. Omdat de grond in zo'n heuveltje wat losser is groeien de aardappelen makkelijker dan in de vlakke, dichtgeslibde en onbewerkte grond. Alles bij elkaar zorgt dit dus voor meer aardappelen om te oogsten.

    1. Pootaardappelen voorkiemen in een eierdoosje.
      Voorkiemen hoeft niet maar het is wel erg handig. Je weet dan zeker dat alle aardappelen die je gaat poten het goed doen. Ook kan je eventueel de beste pootaardappelen uitkiezen. Aardappelen met veel uitlopers maken mogelijk straks meer aardappelen. Ook aardappelen met lange en dikke uitlopers groeien vaak beter.

    2. Maak de grond goed los en maak heuveltjes.
      Het is belangrijk dat je de grond goed los hebt gemaakt. Sommige aardappelsoorten kunnen goed op kleigrond staan, maar een losse grond zorgt voor een betere oogst. Ook is een losse grond nodig als je heuveltjes wilt maken. Gebruik een hark om wat grond bij elkaar te harken, tot je een aantal mooie heuveltjes hebt gemaakt.

    3. Maak gaten in de heuveltjes en plant de aardappelen.
      Als je heuveltjes hebt gemaakt kan je daar gaten in maken. Doe dit bijvoorbeeld met een schep, bollenplanter of gewoon met je handen. In ieder gat leg je een uitgelopen pootaardappel met de uitlopers naar boven toe. Als je erg veel pootaardappelen hebt, kies je de mooiste uitlopers uit. Aardappelen met lange uitlopers of waar veel uitlopers aan zitten.

    4. Maak de gaten dicht en geef de aardappelen water.
      Je kunt de gaten dicht maken door met de hark de heuveltjes dicht te harken. Je kunt ook aarde over de gaten scheppen of met de hand de gaten dicht duwen. Hoe je dat doet maakt niet uit, als je maar voorzichtig bent zodat je niet per ongeluk de uitlopers afbreekt. Geef na afloop de pootaardappelen nog een beetje water. Druk de heuveltjes goed aan.

    5. Regelmatig aanaarden in het begin van de groei.
      Het beste kan je

    Aardappelen poten in een plantzak

    Een grote kuip, plantenbak of een speciale plantzak voor aardappelen, is ideaal voor wie weinig ruimte heeft. Zo kan je zelfs met een klein balkon zelf aardappelen kweken. Als je goed losgemaakte grond of verse (moestuin)aarde gebruikt kan dit nog best veel opleveren. Geef wel regelmatig water want in zo'n zak of bak droogt de grond sneller op.

    1. Pootaardappelen voorkiemen in een eierdoosje.
      Ook bij het kweken van aardappelen in een plantzak of kuip is voorkiemen verstandig. Het hoeft natuurlijk niet, maar je weet dan zeker dat alle aardappelen die je plant ook goed kiemen. Je kunt eventueel de beste aardappelen uitkiezen om te planten. Bijvoorbeeld pootaardappelen met veel uitlopers of met mooie, lange en dikke uitlopers.

    2. Vul een grote pot, kuip of plantzak met luchtige aarde.
      Gebruik geen te kleine zak of kuip. Een diameter en diepte van ongeveer 40 centimeter is het minimale. Een grotere bak of zak geeft je aardappelen meer ruimte om te groeien. Ze worden dan groter en je oogst er waarschijnlijk veel meer. Zo'n kuip of zak hoeft niet in de volle zon te staan. Liever niet, als er maar wel ergens op de dag wat uurtjes zonlicht bij komt.

    3. Graaf een gat en plant daarin één pootaardappel.
      Poot nooit meerdere aardappelen in één gat maar geef iedere aardappel voldoende ruimte. Als je een zeer grote plantenbak of kweekbak hebt kan je daar meerdere aardappelen in poten, zo lang ze voldoende afstand hebben. Geef direct na het poten je aardappelen ook even wat water. Let ook tijdens de groei goed op of de grond niet te droog wordt.

    4. Ook regelmatig aanaarden in het begin van de groei.
      Aanaarden betekend dat je de uitloper boven de grond weer wat ingraaft met een laagje aarde. Hiermee zorg je dat de aardappelen meer uitlopers maken onder de grond. Aanaarden is extra belangrijk als je aardappelen kweekt in een pot of bak. Herhaal dit ongeveer drie keer tot je de eerste groene blaadjes ziet verschijnen aan de uitlopers boven de grond.

    Aardappelen poten op vlakke grond

    Het kweken van aardappelen in vlakke grond is niet het meest ideale, zeker niet als de grond van zichzelf erg hard is. Kweek je op vette klei dan kan je beter wel heuveltjes maken. Het kweken op vlakke grond is wel het minste werk als je in de vollegrond kweekt. Het nadeel is dat het niet optimaal is voor je aardappelen.

    Houd er rekening mee dat water na een regenbui plassen kan vormen. Hierdoor kunnen je aardappelen snel last krijgen van schimmels, tekorten en andere kwalen. Het kweken in vlakke grond is makkelijk maar we raden dit alleen aan als je een zeer goed doorlaatbare grond hebt om aardappelen op te kunnen kweken.

    1. Pootaardappelen eerst even laten voorkiemen.
      Bij de teelt van aardappelen op vlakke grond is voorkiemen ook handig. Je kunt zo de beste aardappelen uitkiezen met de mooie, dikke uitlopers of met extra veel uitlopers. Door voor te kiemen in een (eier)doosje weet je zeker dat alle pootaardappelen die je gaat planten ook goed kiemen en groeien.

    2. Maak de grond goed los en graaf een aantal gaten.
      Met een hark, cultivator of ander gereedschap maak je de grond goed los voor je aardappelen gaat planten. Vervolgens maak je een aantal gaten in de grond waar je straks de pootaardappelen in kunt doen. Zorg dat je voldoende afstand hebt tussen de gaten. Zo hebben de aardappelen straks genoeg ruimte om te groeien.

    3. Geef direct na het poten water, let extra goed op.
      Geef de aardappelen direct na het poten water, maar niet zo veel dat ze onder water komen te staan. Het goed losmaken van de grond is hierbij extra belangrijk. Zo kan overtollig water toch nog makkelijk weg stromen. Aardappelen in vlakke grond mogen na een regenbui niet onder water komen te staan.

    4. Ook regelmatig aanaarden, drie keer na het poten.
      Direct na het poten is het belangrijk om de aardappelen nog een paar keer aan te aarden. De uitlopers die boven de grond uitkomen graaf je dan weer een beetje in, in een bergje aarde. Zo zorg je dat de aardappelen onder de grond meer uitlopers maken en je dus straks meer kunt oogsten.

    Wanneer aardappelen planten?

    Doorgaans poot je aardappelen tussen maart tot begin juni. De exacte tijd is afhankelijk van het aardappelras dat je hebt. Er zijn namelijk aardappelrassen die je eerder of later kunt planten, vroege en late rassen. Kies dus goed uit welk ras je kweekt. De oogst valt natuurlijk ook iets later bij de late rassen. Warm weer (en het kweken op heuveltjes) kan de oogst iets versnellen.

    Pootaardappelen kopen

    We hebben een aantal vroegere en latere aardappelrassen die je zelf kunt poten. Pootaardappelen zijn alleen op voorraad in het voorjaar. Het aanbod is seizoensgebonden.

    Meer over aardappelen kweken

    Wil je alles weten over het zelf kweken van aardappelen, van zaadje tot eigen keuken? In onze moestuin is de aardappel absoluut onmisbaar. Ieder jaar genieten we van heerlijk kruimige aardappelen uit onze eigen tuin. De teelt heeft wel wat haken en ogen. Om ziektes te voorkomen kweek je niet te vaak aardappelen op hetzelfde stuk grond. Dit vraagt dus wat planning. Alles over het zelf kweken van aardappelen lees je op de zaaikalender pagina over aardappelen:



    • Gemaakt: 04-04-2023
    • Bijgewerkt: 04-02-2024
    • Eloy M. Gotjé

    Meer lezen?

    Een tuinkas kopen

    Overweeg je een tuinkas aan te schaffen? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Een tuinkas kan heel veel voordelen hebben voor je moestuin, je planten en zelfs voor jou. Alleen kan een tuinkas ook..

    Prei zaaien met video

    Zelf prei zaaien, wanneer en hoe doe je dat? Met een korte video laten we zien hoe wij prei zaaien. Volg ook het eenvoudige prei zaaien stappenplan, dat te lezen is onder de video. Je kunt direct ..

    Zelf saffraan planten

    Hoe kan je zelf thuis saffraan planten? Saffraan komt van de saffraankrokus en die bloeit in de herfst. Het kweken van saffraan is ontzettend makkelijk, maar de oogst is arbeidsintensief en het zo..

    Nieuwe planten...

    Meest verkocht...

    Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

    Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

    Middelgrote zaailingen. Stevige zaaitray met 40 grote, ronde vakken. Uitste..

    € 1,79 Excl. BTW: € 1,48

    5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

    5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

    Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

    € 2,49 - € 4,99

    10x Kweekpot vierkant 7x7cm

    10x Kweekpot vierkant 7x7cm

    Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

    € 1,99 - € 3,49

    10x Kweekpot vierkant 9x9cm

    10x Kweekpot vierkant 9x9cm

    Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

    € 2,09 - € 3,69