- Aardpeer - Helianthus tuberosus
- Biet - Beta vulgaris
- Haverwortel - Tragopogon porrifolius
- Knolraap - Brassica rapa subsp. rapa
- Knolselderij - Apium graveolens var. rapaceum
- Knolvenkel - Foeniculum vulgare
- Koolraap - Brassica napus var. napobrassica
- Kurkuma - Curcuma longa
- Mierik - Armoracia rusticana
- Pastinaak - Pastinaca sativa
- Radijs - Raphanus sativus var. sativus
- Rammenas - Raphanus sativus var. niger
- Schorseneren - Scorzonera hispanica
- Wortel - Daucus carota
- Wortelpeterselie - Petroselinum crispum var. tuberosum
- Yacón - Smallanthus sonchifolius
- Zoethout - Glycyrrhiza
Welke vruchtgewassen zijn er? Wortelgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor knol- en wortelgewassen kenmerkend dat ze wat meer kalium kunnen gebruiken. Dit helpt onder andere bij de ontwikkeling van wortels. De meeste wortelgewassen groeien graag op een losse grondsoort, zodat de wortel goed kan groeien. Dit is extra belangrijk als de wortel van de plant juist het deel is dat je wilt oogsten.
Lijst met wortelgewassen moestuin
Hieronder een volledige knol- en wortelgewassen lijst met alle namen van wortel- en knolgewassen in de moestuin, en die dus meedraaien in de wisselteelt.
Wat hebben wortelgewassen nodig?
Heb je wortelgewassen in de moestuin, dan is een doosje kaliumrijke mestkorrels zeker niet overbodig. Kalium bevordert niet alleen de weerstand van planten, maar helpt ook enorm bij de aanmaak en ontwikkeling van sterke wortels. Veel wortel- en knolgewassen groeien het beste (of alleen maar) op een losse grond. Zou je bijvoorbeeld wortelen in kleigrond kweken dan krijg je onderontwikkelde, kleine en kronkelende wortelen met veel vertakkingen.
Eigenlijk zijn knoflook en uien ook een soort wortel- en knolgewassen. Ze zouden goed groeien in hetzelfde vak maar omdat je uiensoorten eens in de zes jaar kweekt, schuif je ze vaak ergens tussen in de wisselteelt. Bijna alle wortelgroenten maken een penwortel. Wortelgewassen zijn dus slecht te verspenen omdat je de penwortel makkelijk beschadigd, kronkelt of in de war brengt en de wortel of knol dan niet meer zo goed groeit.
Reactie plaatsen
Inloggen of Account maken om te reageren op