plant banner

Bonen zaaien met video

Pagina inhoud

5 min. Leestijd

  Reacties


0 reacties

Vragen en reacties

Reactie plaatsen

Inloggen of Account maken om te reageren op Bonen zaaien met video

Bonen zaaien met video

Hoe zaai je zelf bonen? Wanneer kan je het beste bonen zaaien? We laten je met een video zien hoe wij dat doen. Daarna kan je het stappenplan onder de video volgen om direct zelf aan de slag te gaan. Bonen zaaien is makkelijk en het zijn vrij snelle kiemers, maar gebruik bij voorkeur nieuwere zaden.

Bonen zaaien stappenplan

In video hieronder laat Eloy zien hoe we hier boontjes zaaien, in een tray met grote vakken, met biologische zaaigrond en aarde. Bonen zaaien is makkelijk en het zijn vrij snelle kiemers. De opkomst is vaak kleiner bij oudere zaden die je al een paar jaar hebt liggen.

Je kunt boontjes ook direct in de grond zaaien, dat laat de video ook zien. Boontjes zaaien doe je in de vroege zomer zodat het warm genoeg is. Na de video kan je direct zelf aan de slag met het stappenplan hieronder. Toch heeft het niet heel veel uitleg nodig, bonen zaaien spreekt voor zich.

  1. Vul een tray met grote vakken, met zaaigrond
    Na het vullen van de tray in de video, drukken we de zaaigrond nog even goed aan. Eigenlijk niet per se nodig, bij het water geven zakt de aarde nog wat in. En bij losse aarde kan je de zaden makkelijk erin drukken.

  2. Zaai per vakje twee zaden, of meer als het oude zaden zijn
    Oudere zaden hebben een slechtere opkomst, vooral bij bonen. Zaai van oudere zaden altijd meer. Van nieuwe zaden kan je er zo'n twee per vakje doen. In bijna elk vakje zullen dan straks bonenplantjes ontkiemen.

  3. Zet de tray warm en zonnig, geef regelmatig water
    Geef ook niet te veel water. Bonen staan erom bekend dat ze kunnen rotten als je te veel water geeft. Laat de zaden ook weer niet volledig uitdrogen, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Controleer de grond steeds.

  4. Steek bij stokbonen de stokken in de grond vóór het uitplanten
    Door de stokken vóór het uitplanten al in de grond te steken, weet je zeker dat je nooit de wortels van je zaailingen stuk prikt. Het helpt je ook bij het houden van een overzicht van waar je allemaal kunt (uit)planten.

  5. Uitplanten als de eerste blaadjes groot zijn en open staan
    In de vakken van een zaaitray hebben de jonge plantjes weinig ruimte. Enkele dagen na opkomst zijn de plantjes groot genoeg om uit te planten. Je ziet dat goed aan worteltjes die door de gaten onderin te zien zijn.

Bruine bonen zaaien

De bruine boon is een lage slaboon. Ook deze boon kan je op exact dezelfde manier zaaien als in het stappenplan en de video. Het enige verschil is: Bruine bonen klimmen niet en je hebt er dus geen stokken voor nodig. Wel nemen ze daarom wat meer ruimte in. Je hebt flink wat planten nodig voor een mooie opbrengst. Lees ook alles over bruine bonen kweken!

Witte bonen zaaien

De witte boon is dezelfde plant als de bruine boon, de stokboon, de stamboon en elk ander soort slaboon. Je zaait ze op dezelfde manier als in de video en het stappenplan hierboven.

Bonen zaaien in serre

kan je bonen zaaien in een serre of kweekkas? Zonder twijfel! De vraag is dan of je bonen in de kweekkas of serre wilt laten staan of gewoon lekker buiten wilt zetten. Want zeg nu zelf, van stambonen heb je heel snel één of meer vierkante meters nodig. Stokbonen kunnen juist heel erg de hoogte in groeien.

De vraag is of je bonen dus in de kas wilt laten. Meestal kan je zo'n kweekkas of serre voor veel andere leuke planten gebruiken, zoals exoten. Paprika, meloen en komkommer groeien daar erg goed.

Wanneer bonen zaaien?

Er wordt wel eens gezegd "Bonen mogen mei niet zien" wat betekend dat je bonen pas ná de maand mei zaait. Vanaf half mei kan het wel hoor, je bent dan nog heel ruim op tijd. Het is slechts een handig ezelsbruggetje. Je kunt bonen ook iets eerder voorzaaien, of tot en met eind juni direct buiten zaaien.

Bonen zaden kopen

Je kunt bij Keukenplanten.nl terecht voor de zaden van verschillende bonensoorten. Al deze bonen zaden zijn biologisch en er zit voor iedereen een geschikte boon tussen!

Bonen drogen om te zaaien

Wil je bonen van je eigen plant oogsten om opnieuw te zaaien? Let dan goed op! De boontjes moeten eerst goed aan de plant drogen. Wanneer de schil van de boon perkamentachtig aanvoelt, dan pas zijn de klaar om te plukken. Om te eten pluk je boontjes een stuk eerder. Boontjes die je laat hangen drogen aan de plant op.

Je kunt geplukte boontjes nog laten nadrogen in de vensterbank, of door ze op te hangen in de keuken. De gedroogde bonen kan je dan het beste bewaren op een koele en donkere, droge plek. Zo blijven de bonen goed bewaard tot volgend jaar en kan je ze prima opnieuw zaaien.

Bonen kweken, meer weten?

Benieuwd naar de verdere teelt van stokbonen of bonen in het algemeen? Je leest alles over het zelf kweken van bonen, slabonen, bruine bonen, sperziebonen, stokbonen, stambonen, gele of paarse bonen en nog veel meer. Je vindt alles op de zaaikalender pagina over de slaboon:



  • Gemaakt: 13-06-2023
  • Bijgewerkt: 04-02-2024
  • Eloy M. Gotjé

Reactie plaatsen

Inloggen of Account maken om te reageren op

Nieuwe planten...