Ga snel naar...
Kalk verbetert de bodemstructuur. Ook maakt kalk de bodem minder zuur, waardoor voedingsstoffen door sommige planten beter worden opgenomen. Kalk is niet geschikt voor planten die van een zure grond houden. Voor planten die graag op een kalkrijke grond staan is kalk strooien een vereiste. Bijvoorbeeld voor lavendel of druiven, die graag op een alkalische grond staan.
Hoe herken je een tekort aan kalk?
Alleen planten die niet graag op zure grond staan krijgen soms last van een tekort. Bovendien ontstaant zo'n tekort alleen als deze planten ook nog eens op een (te) zure grond staan. Je planten kunnen slecht voedingsstoffen opnemen en er ontstaan allerlei kwaaltjes die gerelateerd zijn aan een ander tekort. Bijvoorbeeld een tekort aan kalium, fosfor of stikstof. Strooi dus regelmatig kalk, want een tekort hieraan is lastig te herkennen. Je bent geneigd vaak om te denken dat een tekort direct komt door een gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. De oorzaak ligt dan echter in de te zure bodem.
Hoe herken je een overschot aan kalk?
Een overschot (te veel) aan kalk komt eigenlijk alleen voor bij zuurminnende planten. Bosbessen, veenbessen en andere planten die graag op zure grond staan groeien dan erg slecht. Het blad kleurt bruin en valt soms zelfs af, de plant wordt niet bepaald groter en krijgt last van andere kwaaltjes. Een overschot aan kalk maakt de bodem namelijk zo alkalisch dat jouw zuurminnende planten daar niet meer op kunnen groeien. Strooi dus geen kalk bij zuurminnende planten.
Hoe herstel je een tekort aan kalk?
Een tekort aan kalk kan je verhelpen met de meest voor de hand liggende oplossing: Het strooien van kalk in korrelvorm werkt doorgaans erg snel. Je kunt een tekort aan kalk ook voorkomen door regelmatig bananenschillen en eierschalen te strooien rondom je planten. Deze bevatten de nodige elementen om de bodem alkalisch te maken, maar in kleinere hoeveelheden dan bij kalk in korrelvorm.
- Gemaakt: 09-09-2021
- Bijgewerkt: 15-05-2024
- Eloy M. Gotjé
Meer lezen?
Wat is NPK mest?
Een moestuin kan niet zonder mest. Je gaat op zoek en komt veel meststoffen tegen. Op de verpakking staat "NPK" maar wat is NPK mest eigenlijk? En wat is de beste mest voor je moestuin? Je planten..
Stikstof voor planten
Stikstof bevordert de aanmaak en ontwikkeling van het blad van planten. Veel stikstof zorgt voor bossige planten met veel blad en grotere bladstelen en stengels. Te weinig stikstof zorgt voor een ..
Kalium voor planten
Kalium versterkt de wortels van je planten. Het draagt bij aan de algehele weerstand van je planten tegen schimmels, ziektes en plagen. Zo zijn je planten minder vatbaar voor extreme (hoge of lage..
Fosfor voor planten
Fosfor zorgt in de basis voor een goede energievoorziening bij de plant. Zo draagt fosfor bij aan de groei van de wortels. Ook de ontwikkeling van sterke bloem- en bladknoppen wordt voornamelijk d..
Welke grond voor de moestuin?
Welke grond gebruik je voor een moestuin? Biologische moestuinaarde uit zakken werkt meestal wel goed. Wil je het echt geweldig doen, stel dan zelf je grond samen. Dit doe je aan de hand van de pl..