plant banner

Pompoen zaaien met video

Ga snel naar...

  Pompoen zaaien, wanneer en hoe doe je dat? In een korte video laten we alles zien wat je moet weten om pompoen te zaaien. We laten zien hoe je pompoen zaait, wat je ervoor nodig hebt en meer. Bekijk de video en doorloop de stappen daaronder om direct zelf pompoenen te zaaien.

  Pompoen zaaien met handige video!

  In de onderstaande video laat Eloy zien hoe je zelf thuis pompoenen kunt zaaien. Omdat pompoenen zo snel en makkelijk kiemen lukt het iedereen. Wel hebben de planten genoeg ruimte nodig, na het zaaien maar ook buiten in de vollegrond.

  In de video wordt een kap over de kweekpotjes geplaatst. Het is geen vereiste zo lang het binnen aangenaam warm is. Zet de kweekpotjes met zaailingen het liefst wel zo licht mogelijk. We gebruiken zelf kweekverlichting ter ondersteuning. Ook dat is geen vereiste maar het helpt als je geen vensterbank op het zuiden hebt.

  1. Vul een grote kweekpotjes met zaaigrond.
   Gebruik bij voorkeur een biologische zaaigrond en zorg voor grote kweekpotjes. Pompoenen maken in korte tijd een groot wortelstelsel, en ze moeten nog even binnen in potjes blijven als je in april zaait. Vul de potjes met zaaigrond en druk dit altijd even goed aan.

  2. Doe per potje twee of drie zaden in het gat.
   Maak in de zaaigrond gaatjes van 2-3 centimeter diep. De zaden van pompoenen zijn groot en de planten zijn erg krachtig. Ze kunnen dus makkelijk door een dikke laag aarde heen groeien. Zaai per gaatje ongeveer 2 zaadjes, voor de zekerheid want meestal kiemen ze beiden. Vergeet niet om de zaden water te geven!

  3. Zet de potjes in een zonnige vensterbank.
   Veel hebben pompoenen niet nodig om te kiemen. Zet ze lekker warm en in een zonnige vensterbank. Meestal kiemen de zaden van pompoenen al binnen enkele dagen tot een klein weekje. Erg snel dus!

  4. Kiemen er meer? Dan zaailingen uitdunnen.
   Meestal kiemen alle 2-3 zaden die je in het potje hebt gedaan. Natuurlijk kan er maar één zaailing in een potje staan, anders zitten ze elkaar in de weg. De zaailingen kan je uitdunnen door er een paar weg te knippen. Trek ze niet uit het potje, want dan beschadig je de wortels van de plantjes die je wilt overhouden.

  5. Half mei: De pompoen kan naar buiten!
   Na half mei kan je pompoenen buiten uitplanten. Doe dit altijd in de vollegrond, pompoenen worden namelijk erg groot. Geef ze voldoende ruimte om te kruipen. Pompoenen hebben hechtrankjes maar laat ze niet klimmen. De vruchten worden erg zwaar en breken, vallen stuk of trekken de plant stuk als ze te zwaar worden.

  Wanneer moet je pompoen zaaien?

  Het beste moment om pompoen te zaaien is in april in de vensterbank. Door vroeg voor te zaaien zijn je planten al iets groter als ze naar buiten kunnen. Je hebt dan een voorsprong, krijgt eerder pompoenen en kunt een langere tijd blijven oogsten.

  Je kunt pompoenen ook later, vanaf eind mei, direct buiten zaaien in kweekpotjes of in de vollegrond. De tijd waarbinnen de plant kan groeien is dan korter. Meestal is het voldoende om er toch van te kunnen oogsten.

  Kan je pompoen zaaien in maart?

  De maand maart is eigenlijk net iets te vroeg. Als je nu pompoen gaat zaaien is dat erg onhandig. De planten groeien snel en dan wordt het kweekpotje waar je in zaait te klein. Het is dan pas april terwijl de planten eigenlijk al naar buiten moeten. Maar buiten is het nog veel te koud!

  Heb je toch iets te vroeg gezaaid, dan kun je dit nog oplossen door de plant over te zetten in een grotere pot. Bijvoorbeeld in een pot van 5 liter of in een diepe rozenpot. Zo kan je de plant nog iets langer binnen laten staan. Binnen is alleen vaak te weinig licht. Je plant krijgt mogelijk gele blaadjes of andere kwalen.

  Zaaien in maart is dus niet ideaal, maar als je dit per ongeluk toch hebt gedaan is dat geen ramp. Als je de keuze hebt, zaai dan liever pas in de maand aptil.

  Kan je pompoen zaaien in juni?

  Je kunt pompoen direct buiten zaaien in de maand juni. Dit kan in kweekpotjes of direct in de vollegrond. Het is buiten warm genoeg waardoor pompoenen ook buiten goed kiemen. Je kunt kweekpotjes met pompoenen in de kweekkas zetten zodat ze bij meer warmte nog iets sneller kiemen.

  Kan je pompoen zaaien in juli?

  Eigenlijk is juli te laat om pompoenen te zaaien. Wil je het toch proberen dan kan dat natuurlijk. Begin juli is misschien nog net goed. Houd er rekening mee dat je nu niet zeker weet dat je pompoenen krijgt dit jaar. Het kan zijn dat ze net iets langzamer rijp worden en de herfst niet meer halen.

  Pompoen zaaien uit pompoenpitten

  Pompoenen uit de winkel bevatten vaak grote zaden. Kan je die dan ook gebruiken om te zaaien? De zaden van pompoenen kunnen giftig zijn of produceren giftige kruisingen. Pompoenen en kalebassen zijn namelijk dezelfde planten, maar kalebassen (vooral siersoorten) zijn vaak erg giftig.

  Omdat pompoenen en kalebassen van dezelfde planten komen, kunnen ze tijdens de bloei elkaar bestuiven. Vanuit de zaden van een pompoen die met een kalebas is gekruist, ontstaat dan vaak een giftige kruising tussen de twee. De pompoenen die daaruit ontstaan zijn dan ook giftig.

  Om die reden kweek je ook eigenlijk nooit pompoenen en kalebassen op dezelfde plek. Kweek je pompoenen alleen voor de sier, dan kan je natuurlijk gerust zaden uit de winkel gebruiken. Zo lang je de pompoenen niet gaat opeten kan je gerust pompoen zaaien met zaden uit een vrucht van de groentewinkel.

  Pompoen zaden kopen

  Natuurlijk vind je op Keukenplanten.nl biologische zaden van pompoenen. Bekijk hieronder welke soorten we allemaal (biologisch) op voorraad hebben.

  Zelf pompoenen kweken?

  Wil je zelf aan de slag en grote pompoenen kweken? Op onze zaaikalenderpagina over pompoenen vind je alles wat je moet weten. Handige verzorgingstips, hoeveel water pompoenen nodig hebben, de ideale standplaats, grondsoort, bemesting en nog veel meer. Lees en bekijk alles over pompoenen kweken in onze handige zaaikalender.  • Gemaakt: 07-05-2023
  • Bijgewerkt: 04-02-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Moestuin zaden ontkiemen

  Wat is de beste manier om zaden te ontkiemen? Peper zaden ontkiemen vereist een hogere temperatuur, broccoli zaden voorzaaien doe je liever in een grote kweekpot. Planten die een penwortel maken k..

  Paprika's zaaien met video

  Hoe zaai je paprika? Wanneer kan je het beste paprika's zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je paprika's het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen...

  Pepers zaaien met video

  Hoe zaai je pepers? Wanneer kan je het beste pepers zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepers het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk..

  Pepino zaaien met video

  Hoe zaai je pepino? Wanneer kan je het beste pepino zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je pepino het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen. Bekijk..

  Kapucijners zaaien met video

  Hoe zaai je kapucijners? Wanneer kan je het beste kapucijners zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je kapucijners het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan mo..

  Venkel zaaien met video

  Hoe zaai je doorlevende venkel? Wanneer kan je het beste venkel zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je doorlevende venkel het beste kunt zaaien, en wanneer je d..

  Bleekselderij zaaien met video

  Hoe zaai je bleekselderij? Wanneer kan je het beste bleekselderij zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je bleekselderij het beste kunt zaaien, en wanneer je dat ..

  Een tuinkas kopen

  Overweeg je een tuinkas aan te schaffen? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Een tuinkas kan heel veel voordelen hebben voor je moestuin, je planten en zelfs voor jou. Alleen kan een tuinkas ook..

  Spinazie zaaien met video

  Hoe zaai je spinazie en wanneer kan je het beste spinazie zaaien? Met behulp van een korte video leggen we stap voor stap uit hoe je spinazie het beste kunt zaaien, en wanneer je dat dan moet doen..

  Uienvlieg en wortelvlieg bestrijden

  Een van de eerste combinaties die je leert in de moestuin is meestal die van de wortel en de ui. Twee planten die elkaar waanzinnig goed versterken in de moestuin. Beiden hebben weinig ruimte nodi..

  Wortel zaaien met video

  Hoe zaai je worteltjes en wanneer doe je dat het beste? Met een korte video en een handig stappenplan laten we zien hoe je worteltjes zelf kunt zaaien. Je hebt er een losse grond voor nodig en wat..

  Prei zaaien met video

  Zelf prei zaaien, wanneer en hoe doe je dat? Met een korte video laten we zien hoe wij prei zaaien. Volg ook het eenvoudige prei zaaien stappenplan, dat te lezen is onder de video. Je kunt direct ..

  Bonen zaaien met video

  Hoe zaai je zelf bonen? Wanneer kan je het beste bonen zaaien? We laten je met een video zien hoe wij dat doen. Daarna kan je het stappenplan onder de video volgen om direct zelf aan de slag te ga..

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Kweekpot rond 20 liter 33,5cm per stuk

  Per stuk. Stevig, herbruikbaar. Erg geschikt voor het kweken van middelgrot..

  € 2,99 - € 4,99