plant banner

Sjalot planten en zaaien met video

Ga snel naar...

  Hoe en wanneer kan je sjalotten planten, en kan je ook sjalotten zaaien? Met deze korte video doorlopen we alle stappen, voor het planten en voor het zaaien van sjalotten. Sjalotten planten is de makkelijkste manier om aan sjalotten te komen. Je kunt ook sjalotten zaaien.

  Sjalotten planten en stappenplan

  In deze video alle stappen voor het planten van sjalotten. Een productief plantje waar je veel van kunt oogsten. Uit één bolletje komt een heel groepje nieuwe sjalotjes. Ook in de video, een stukje over sjalotten zaaien. Ook gezaaide sjalotjes oogsten we hetzelfde jaar nog. Doorloop alle stappen in je eigen tempo onder de video.

  Zo wel zaaien als planten kan leuk zijn om te doen. Plantsjalotten oogsten we iets eerder. Ook zijn plantsjalotten makkelijker te starten. Er zijn veel verschillende soorten sjalotten waar je mee aan de slag kunt. Je kunt makkelijk voorzaaien of direct buiten in de vollegrond zaaien.

  Sjalotten planten

  1. Maak de grond goed los voor het planten.
   Voor de sjalot maakt het niet uit als de grond iets steviger is. Voor jezelf is het wel handig om de grond los te maken. Zo kan je de sjalotten makkelijker planten. Maak de grond bijvoorbeeld los met een hark, spitvork of gewoon met de hand wanneer je niet op kleigrond zit.

  2. Druk de bolletjes in de grond op voldoende afstand.
   Als de grond goed los is, druk je de bolletjes van de sjalotten één voor één in de grond. Zorg voor genoeg afstand tussen de bolletjes (zie plantafstand in de sjalot zaaikalender). Bedek de bolletjes een klein beetje met grond. Druk de bolletjes diep genoeg maar niet tè diep in de grond. Als er groeipunten aan de bolletjes zitten, mag je deze net boven de grond laten zitten.

  3. Geef eenmaal flink water en herhaal regelmatig.
   Wanneer de bolletjes in de grond zijn gestopt, geef je eenmaal flink water. Zo kunnen de bolletjes zich volzuigen met vocht. Zorg natuurlijk niet dat de grond helemaal drijfnat blijft staan. Geef regelmatig water als het droog is, maar sla een keer over als het heeft geregend. Binnen 1-2 weken verschijnen er groene puntjes boven de grond.

  Sjalotten zaaien

  1. Vul wat potjes met zaaigrond en druk dit aan.
   Vul een aantal kweekpotjes met zaaigrond en druk dit aan. Bijvoorbeeld met de hand of met de bodem van een ander kweekpotje. Vul de potjes net niet helemaal tot de rand. Houd daar iets minder dan een centimeter ruimte over om de zaden straks in te zaaien.

  2. Strooi wat zaden en bedek deze met zaaigrond.
   Zaai in elk kweekpotje ongeveer 3-5 zaden, zodat je zeker weet dat er iets opkomt in elk potje. Dek de zaden af met een laagje zaaigrond, niet dikker dan een centimeter. Je kunt dit eventueel licht aandrukken.

  3. Geef eenmaal flink water en herhaal regelmatig,
   Na het zaaien geef je eenmaal flink water. Zo kunnen de zaden zich goed volzuigen met vocht. Daarna blijf je regelmatig water geven, wanneer de grond weer dreigt op te drogen. Houd de zaaigrond vochtig tot je de zaailingen straks kunt gaan uitplanten.

  4. Opgekomen zaailingen eventueel iets uitdunnen.
   Als de sprietjes van de zaailingen zijn opgekomen, kan je er een aantal verwijderen. Houd er steeds één over per kweekpotje. Deze laat je lang genoeg staan zodat de zaailingen groot worden. Er ontstaat een groepje met groene stengels van sjalotjes.

  5. Uitplanten als de wortels uit de potjes komen.
   Wanneer de worteltjes onder uit de kweekpotjes komen, kan je de plantjes buiten zetten. Zet de plantjes op genoeg afstand van elkaar. Je kunt de kweekpotjes licht indrukken om het kluitje makkelijker los te krijgen. Uitplanten doen we ongeveer vanaf maart.

  Sjalot zaaien of planten, wanneer doe je dat?

  Plantsjalotten stoppen we vanaf februari in de grond. Dit kan ongeveer tot eind april of half mei, wil je dit jaar nog kunnen oogsten. Je kunt al vanaf eind januari of begin februari sjalotten zaaien op de vensterbank. Vanaf februari kan dit zelfs buiten, zo lang het niet vriest. Sjalotten kiemen al bij een vrij lage temperatuur. Wanneer het warm genoeg wordt komen ze vanzelf boven de grond.

  Plantsjalotten en sjalot zaden kopen

  Wij verkopen zo wel plantsjalotten als zaden van sjalotten. De beschikbaarheid van plantsjalotten is seizoensgebonden. In het voorjaar kan je de meeste plantsjalotten kopen.

  Sjalotjes kweken, hoe moet ik verder?

  Sjalotjes hebben niet heel veel nodig. Blijf regelmatig water geven en zorg voor een zonnig plekje in de tuin. Daarna kan je sjalotten rustig laten staan tot de oogst. Alles over het zelf kweken van sjalotten, met eventuele (niet vereiste) bemesting, hoeveelheid water en alle tips die je nodig hebt:  • Gemaakt: 21-03-2024
  • Bijgewerkt: 21-03-2024
  • Eloy M. Gotjé

  Nieuwe planten...

  Meest verkocht...

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Zaaitray 40 vakken 55mm rond 50,4x29,9cm

  Middelgrote zaailingen. Stevige zaaitray met 40 grote, ronde vakken. Uitste..

  € 1,79 Excl. BTW: € 1,48

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  5x Kweekpot vierkant 12x12x20cm

  Per 5 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)...

  € 2,49 - € 4,99

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  10x Kweekpot vierkant 7x7cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 1,99 - € 3,49

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  10x Kweekpot vierkant 9x9cm

  Per 10 stuks. Stevig en herbruikbaar dus een duurzame keuze (gaat lang mee)..

  € 2,09 - € 3,69