Wat is NPK mest?

 • Eloy M. Gotjé
 • 19 April, 2021
 • 0

Ga snel naar...

  Wat is NPK mest?

  N, P en K zijn de elementen Stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K) die planten in de basis nodig hebben. Zonder deze voedingsstoffen naast water en zuurtstof kan een plant niet leven. Van nature komen deze voedingsstoffen in bijna iedere grondsoort voor. Op een intensief gebruikte moestuin vaak minder, als de voeding niet continue wordt aangevuld. Om te voorkomen dat de bodem uitgeput raakt wordt wisselteelt toegepast in de moestuin.

  Stikstof voor planten (N van NPK)

  Wat is stikstofmest? De N in de afkorting NPK staat voor "nitrogen", of wel stikstof. In principe heeft iedere plant dit element nodig om te groeien, maar sommige planten kan je daar beter iets minder van geven en andere planten juist weer meer. Stikstof zorgt namelijk voor de aanmaak en groei van het blad. Geef je veel stikstof aan bladgewassen (een term uit de wisselteelt) zoals kropsla of rucola, dan zullen deze planten dus meer en grotere blaadjes maken. Dat is bij bladgewassen precies wat je wil, meer en groter blad.

  Pas daarentegen juist op met veel stikstof bij vruchtgewassen (ook een term uit de wisselteelt), want deze hoeven niet overdreven veel blaadjes aan te maken. Sterker nog, als je planten zoals tomaat of komkommer veel blad laat maken dan gaat dit ten koste van de vruchten. Deze worden kleiner of minder sappig, de plant produceert minder vruchten of je krijgt zelfs helemaal niets meer te oogsten van de plant. Kies dus goed uit welke planten je extra stikstof geeft en welke je liever iets minder geeft van deze voedingsstof.

  Lees ook hoe je een tekort aan stikstof kunt herkennen!

  Fosfor voor planten (P van NPK)

  Wat is fosfaatmest? De P in de afkorting NPK staat voor "phosphorus", of wel fosfor. Dit is een stof die zorgt dat blaadjes de groene kleur krijgen. Fosfor is tevens goed voor de aanmaak en het versterken van (bloem)knoppen en bloemen. Je kunt je dus voorstellen dat een plant door een tekort van deze stof minder goed groeit, want om knoppen van bijvoorbeeld blaadjes aan te maken is ook fosfor nodig.

  Vruchtgewassen zijn afhankelijk van bloemen (en dus bloemknoppen) voor de aanmaak van vruchten om te oogsten. Planten nemen nemen het grootste deel van de benodigde fosfor op als zij nog relatief jong zijn. Oudere planten nemen meestal minder fosfor op uit de bodem.

  Lees ook hoe je een tekort aan fosfor kunt herkennen!

  Kalium voor planten (K van NPK)

  Wat is kalimest? De K in de afkorting NPK staat voor "potassium", of wel kalium. Vermoedelijk heeft potassium de letter K gekregen omdat de P al door fosfor werd gebruikt. Kalium heeft een aantal belangrijke functies voor de plant. Zo draagt kalium voornamelijk bij aan het vormen van een sterk en uitgebreid wortelstelsel. Dat is erg belangrijk, omdat de plant alle voedingsstoffen via de wortels opneemt. Als er iets mis is met de wortels, groeit de rest van de plant ook niet meer goed.

  Kalium draagt ook bij aan de weerstand van een plant. Zo wordt een plant minder snel ziek, krijgt deze minder snel last van schimmels en wordt de plant minder aantrekkelijk voor ongedierte zoals bladluizen. Vooral wanneer je planten kweekt die hier niet van nature voorkomen, is het verstandig om deze een extra handje kalium te geven. Planten met een hogere weerstand kunnen namelijk ook beter tegen te veel of te weinig water, en zijn beter bestand tegen extreme, zo wel hoge als lage, temperaturen.

  Lees ook hoe je een tekort aan kalium kunt herkennen!

  Andere elementen in planten

  Naast het hierboven genoemde NPK (stikstof, fosfor en kalium), hebben planten nog meer voedingsstoffen nodig en vind je diverse sporenelementen terug in al je planten. Hieronder een lijst van de sporenelementen die je in je planten kunt terugvinden en wat de functies van deze sporenelementen zijn:

  • Koolstof (C) is waaruit de plant in de basis is opgebouwd. Het is van nature in de lucht aanwezig en hoeft niet specifiek te worden toegediend.
  • Waterstof (H) is een belangrijk element voor je plant. Als je het goed doet geef je dit in principe altijd al aan je planten, namelijk in de vorm van water.
  • Zuurstof (O) zit van nature in onze lucht en hoef je niet specifiek aan je plant te geven. De wortels van de plant nemen dit op.
  • Magnesium (Mg) zorgt vooral voor de opname van (zon)licht en diverse chemische reacties in de plant. Magnesium wordt regelmatig aan coniferen gegeven, maar ook wel eens aan andere planten die dit nodig hebben. Het wordt vooral gebruikt in de vorm van magnesiumpoeder dat je aan je planten kunt geven. Bananenschillen zijn rijk aan magnesium, maar ook as van verbrand hout bevat magnesium. Afhankelijk van het soort hout waar de as van afkomstig is, zit er soms meer of juist minder magnesium in de as.
  • Calcium (Ca) draagt bij aan de opname van voedingsstoffen door je plant, via de wortels. Je kunt het terugvinden in sommige soorten mestvoeding maar ook in bananenschillen, eierschalen en kalk in korrelvorm. Kalk draagt in hoge mate bij aan de opname van voedingsstoffen.
  • Zwavel (S) werkt in combinatie met stikstof aan de vorming van eiwitten in de plant, die belangrijk zijn voor de groei van de plant. Eiwitten zijn bouwstenen waarmee planten door kunnen groeien.
  • Ijzer (Fe) draagt bij aan de "ademhaling" van de plant en daarmee de transport van elementen naar de juiste plek in je plant. Ijzer mag nooit te veel worden gegeven, dit is enkel nadelig voor je plant. Je hoeft ijzer zelden extra toe te dienen omdat het van nature aanwezig is in de bodem en het verterende plantenmateriaal van compost, het is aanwezig in as van alle soorten verbrand hout.
  • Mangaan (Mn) draagt bij aan een goede stofwisseling en celdeling van de plant. Het is dus één van de elementen die de groei bevordert. Van nature is mangaan te vinden in vrijwel alle soorten mestvoeding en compost. Mocht je onverhoopt toch genoodzaakt zijn om een tekort aan te vullen, dan is mangaan ook terug te vinden in bananenschillen en as van verbrand hout.
  • Zink (Zn) is vooral bij jonge planten of planten die nog veel moeten groeien, nodig voor de aanmaak van groeihormonen en draagt hierdoor bij aan de groei van de plant.
  • Borium (B) is een belangrijk element dat voornamelijk nodig is voor de transport van voedingsstoffen door de hele plant. Een tekort aan borium is vrijwel nooit aan te vullen, omdat het dan vaak al te laat is. Een tekort aan dit element komt altijd na een (langdurig) tekort aan andere voedingsstoffen. Borium is van nature aanwezig in alle soorten mestvoeding, compost en in de bodem.
  • Molybdeen (Mo) wordt door de plant gebruikt om stikstof te verwerken. Het is van nature aanwezig in alle soorten compost, mestvoeding en in de bodem. De opname van molybdeen kan worden verbeterd door kalk te strooien rondom je plant.
  • Koper (Cu) zorgt voor de versteviging van celwanden en draagt hierdoor bij aan de structuur van een plant.
  • Silicium (Si) werkt samen met kalium aan de weerstand van de plant. Het beschermt de plant tegen ziektes en schimmels en zorgt dat de plant hier tevens minder vatbaar voor wordt. Het maakt de plant over het algemeen ook steviger. Het gehalte silicium in de bodem kan worden verhoogd door het toevoegen van compost waar heermoes in zit verwerkt.
  • Kobalt (Co) wordt ook in planten gevonden. De werking is niet bekend.
  • Natrium (Na) wordt ook in planten gevonden. De werking is niet bekend.
  • Chloor (Cl) wordt ook in planten gevonden. De werking is niet bekend.
  • Iodium (I) wordt ook in planten gevonden. De werking is niet bekend.
  • Aluminium (Al) wordt ook in planten gevonden. De werking is niet bekend.

  Welke meststoffen zijn er?

  De keuze aan meststoffen is gigantisch, maar welke meststoffen zijn er allemaal? En wat zijn de voordelen van de ene meststof ten opzichte van de andere? Een keuze hierin maken is vaak lastig, omdat je in de moestuin met veel verschillende planten te maken hebt. Hier lees je per soort meststof wat de voor- en nadelen zijn. Dit helpt je bij het maken van de juiste keuze voor je moestuin.

  Vloeibare plantenvoeding

  Wat zijn de voordelen van vloeibare plantenvoeding? Vloeibare plantenvoeding is snelwerkend, oplosbaar in water en hierdoor makkelijk te gebruiken. Omdat je het in water oplost hoef je maar één handeling uit te voeren om je planten water te geven èn te bemesten. Vloeibare voeding komt direct in de bodem terecht. Eventuele tekorten bij je planten worden hierdoor direct aangevuld.

  Wat zijn de nadelen van vloeibare plantenvoeding? Vloeibare plantenvoeding is zeer geconcentreerd. Je loopt dus een verhoogd risico op overbemesting. Een te sterke bemesting is ook niet goed voor je planten. Je moet vloeibare mestvoeding met regelmaat geven. De werking ervan is maar van korte duur, doordat deze snelwerkend is. Eenmaal in de bodem dan wordt het snel opgenomen of uitgespoeld.

  Meststof in korrelvorm

  Wat zijn de voordelen van meststoffen in korrelvorm? Mestkorrels zijn langwerkend en voorzien de bodem dus voor een langere periode. Je hebt er dus bijna geen omkijken naar. Meststoffen in korrelvorm laten gedurende een lange periode langzaam voedingsstoffen los. Mestkorrels zijn niet geconcentreerd. Hierdoor is het risico op overbemesting in principe helemaal niet aanwezig.

  Wat zijn de nadelen van meststoffen in korrelvorm? Je kunt er niet snel een tekort mee herstellen. Mestkorrels hebben tijd nodig om in te werken. Dit kan je overigens versnellen door de mestkorrels licht in te harken, en door ze te strooien vlak vóór het water geven. Omdat meststoffen in korrelvorm niet geconcentreerd zijn, heb je er vaak ook meer van nodig. Een pak van 1,5 KG is hierdoor snel leeg.

  (Gedroogde) koemestkorrels

  Wat zijn de voordelen van (gedroogde) koemestkorrels? Gedroogde koemestkorrels zijn een geweldige bodemverbeteraar. Het maakt de bodem luchtiger en beter doorlaatbaar. Dit is met name handig als je op stevige kleigrond probeert te kweken. Het ruikt bovendien alsof je op het platteland zit, naar echte mest dus. Het maakt de bodem ook zeker een stuk voedzamer. Koemestkorrels zijn een geweldige aanvulling.

  Wat zijn de nadelen van (gedroogde) koemestkorrels? Hoewel ze een geweldige bodemverbeteraar zijn, bevatten koemestkorrels vaak niet genoeg voedingsstoffen voor de moestuin. Ze dienen slechts ter aanvulling en het is een extra stap, naast de gewone bemesting. Koemestkorrels zijn vaak rijk aan stikstof, maar je weet nooit met zekerheid wat er precies in zit in exacte NPK percentages. Je zult moeten bijbemesten.

  Verse (ongedroogde) stalmest

  Wat zijn de voordelen van verse (ongedroogde) stalmest? Verse stalmest wordt vaak door boeren over het land gespoten. Dat is met een reden, want het zit boordevol voedingsstoffen. Mits op het juiste moment toegepast, kan je er een behoorlijke moestuin op laten groeien. Stalmest is een bron van fosfor, wat vooral voor jonge planten erg goed is. Dit hebben de planten nodig om zich ook later te ontwikkelen.

  Wat zijn de nadelen van verse (ongedroogde) stalmest? Verse (ongedroogde) stalmest moet inwerken. In pure vorm is dit simpelweg te sterk voor je planten. Je moet stalmest op het juiste moment gebruiken, ongeveer rond het einde van de herfst. Tegen de tijd dat het voorjaar is aangebroken, zijn de voedingsstoffen pas verspreid in de bodem. Tot die tijd kan je de grond bijna niet gebruiken.

  Wat is de beste mest voor de moestuin?

  Er is niet één mestsoort die goed is voor al je planten. Het ligt er maar net aan wat je wilt kweken. De bemesting is één van de redenen dat er wisselteelt wordt toegepast in de moestuin. Zo houden bladgewassen juist van veel stikstof, maar hebben wortelgewassen een grotere behoefte aan kalium. Hoe dat precies werkt, dat lees je op de pagina over wisselteelt. Hiermee wordt alleen pas duidelijk dat je niet maar één soort meststof voor al je planten kunt gebruiken.

  Als je het ècht professioneel wilt aanpakken, kijk dan zeker ook naar de behoefte van iedere individuele plant. Zo kunnen bijvoorbeeld alle vruchtgewassen van kalkum houden en hebben ze minder stikstof nodig, maar de tomaat heeft behoefte aan een heel andere NPK-waarde dan de komkommer. In onze handige zaaikalender zie je per plant wat de ideale NPK waarde voor de plant is.

  • Eloy M. Gotjé
  • 19 April, 2021
  • 0

  Plaats een reactie

  Meer lezen?

  Wat is wisselteelt?

  Wisselteelt is een teeltwijze waarbij je ieder jaar de gewassoorten doorschuift naar het volgende vak. Zo komt niet ieder jaar hetzelfde gewas op hetzelfde stuk grond te staan. Hiermee wordt onder andere het uitputten van de bodem voorkomen, maar wisseltee..

  Lijst met koolsoorten moestuin

  Koolgewassen zijn een groep planten binnen de wisselteelt in de moestuin. Het is voor koolgewassen of koolsoorten kenmerkend dat ze nogal kolossaal kunnen groeien. Hierdoor hebben koolsoorten in de moestuin een buitengewoon grote behoefte aan een voedzame ..

  Stikstof voor planten

  Stikstof bevordert de aanmaak en ontwikkeling van het blad van planten. Veel stikstof zorgt voor bossige planten met veel blad en grotere bladstelen en stengels. Te weinig stikstof zorgt voor een slechte groei en ontwikkeling. Het blad van een plant is nam..

  Kalium voor planten

  Kalium versterkt de wortels van je planten. Het draagt bij aan de algehele weerstand van je planten tegen schimmels, ziektes en plagen. Zo zijn je planten minder vatbaar voor extreme (hoge of lage) temperaturen. Ook kunnen je planten beter tegen overtollig..

  Fosfor voor planten

  Fosfor zorgt in de basis voor een goede energievoorziening bij de plant. Zo draagt fosfor bij aan de groei van de wortels. Ook de ontwikkeling van sterke bloem- en bladknoppen wordt voornamelijk door fosfor bevorderd. Jonge planten nemen het grootste deel ..

  Welke grond voor de moestuin?

  Welke grond gebruik je voor een moestuin? Biologische moestuinaarde uit zakken werkt meestal wel goed. Wil je het echt geweldig doen, stel dan zelf je grond samen. Dit doe je aan de hand van de planten die je wilt kweken. Er is namelijk niet één grond die ..

  Gedroogde koemestkorrels

  Wat zijn koemestkorrels? (Gedroogde) koemest is eigenlijk meer een bodemverbeteraar dan een meststof. Je maakt er de bodem natuurlijk iets voedzamer mee, maar ze activeren ook het bodemleven en werken bindend. Voedingsstoffen spoelen hierdoor minder snel u..

  Zelf compost maken

  Wil je zelf compost maken voor je moestuin? Het zelf maken van compost is makkelijk, maar lang niet alles kan even goed composteren. Wat je gebruikt om compost te maken bepaalt ook waarvoor je het straks kunt gebruiken. Zelf compost maken duurt ook even, m..

  Moestuin in bakken

  Wil je een moestuin beginnen? Dan heb je natuurlijk niet per se een grote tuin nodig. Je kunt makkelijk een moestuin in bakken beginnen. Het voordeel is dat dit overzichtelijk is, en veel makkelijker dan een moestuin in de vollegrond. Een moestuin in bakke..

  Wat is bestuiven?

  Alles weten over bestuiven? Misschien vraag je je af waarom je van sommige planten twee of meer nodig hebt, of wat éénhuizig of tweeslachtig precies betekent. Sommige planten moet je zelf bestuiven, maar hoe doe je dat? Lees hier alles over het bestuiven v..

  Kalk voor planten

  Kalk verbetert de bodemstructuur. Ook maakt kalk de bodem minder zuur, waardoor voedingsstoffen door sommige planten beter worden opgenomen. Kalk is niet geschikt voor planten die van een zure grond houden. Voor planten die graag op een kalkrijke grond sta..

  Wat is mulchen?

  Wat gebruik je om te mulchen? Waarom zou je mulchen, en wat is mulchen precies? Mulch is een laag organisch materiaal afkomstig van planten, op de grond in je (moes)tuin. Mulchen is het toevoegen van zo'n laag organisch plantenmateriaal. Je doet het met ee..

  Beendermeel meststof 1500g Culvita BIO

  Beendermeel meststof 1500g Culvita BIO

  Fosfaat mestkorrel (NP 7-15). Beendermeel van Culvita is een organische mes..

  € 6,99 € 5,78

  Lavendel meststof 1500g Culvita BIO

  Lavendel meststof 1500g Culvita BIO

  Organische mestkorrel (NPK 6-5-10 +3). Lavendel meststof van Culvita is een..

  € 6,99 € 5,78

  Lavameel meststof 1500g Culvita BIO

  Lavameel meststof 1500g Culvita BIO

  Organische meststof (NPK 6-5-10). Lavameel van Culvita is een fijngemalen v..

  € 6,99 € 5,78

  Moes- en kruidentuin meststof 1500g Culvita BIO

  Moes- en kruidentuin meststof 1500g Culvita BIO

  Organische mestkorrel (NPK 6-5-7 +3). Moestuin en kruidentuin mest van Culv..

  € 6,99 € 5,78

  Druiven meststof 1500g Culvita BIO

  Druiven meststof 1500g Culvita BIO

  Organische mestkorrel (NPK 6-5-10 +3). Druiven meststof van Culvita is een ..

  € 6,99 € 5,78

  Bloedmeel meststof 1500g Culvita BIO

  Bloedmeel meststof 1500g Culvita BIO

  Stikstof mestkorrel (N 12). Bloedmeel van Culvita is een organische meststo..

  € 7,99 € 6,60

  Kalk meststof 5KG zak Culvita BIO

  Kalk meststof 5KG zak Culvita BIO

  Kalk van Culvita draagt bij aan het regelen van de zuurtegraad (ph-waarde) ..

  € 6,39 € 5,28

  Koemestkorrels 10KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Koemestkorrels 10KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Culvita koemest bevordert de werking van micro-organismen in de bodem. De k..

  € 9,99 € 8,26

  Koemestkorrels 5KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Koemestkorrels 5KG zak Culvita 100% natuurlijk

  Culvita koemest bevordert de werking van micro-organismen in de bodem. De k..

  € 6,39 € 5,28

  footer wave afbeelding