plant banner

Uienvlieg en wortelvlieg bestrijden

Ga snel naar...

  Een van de eerste combinaties die je leert in de moestuin is meestal die van de wortel en de ui. Twee planten die elkaar waanzinnig goed versterken in de moestuin. Beiden hebben weinig ruimte nodig en kunnen uitstekend bij elkaar staan, maar wat maakt de combinatie wortelen en uien toch zo waanzinnig goed?

  Wat is combinatieteelt?

  Combinatieteelt houdt in dat je planten die goed samen gaan bij elkaar zet. Planten die slecht bij elkaar staan zet je juist niet samen. Goede combinaties zijn planten die elkaar versterken. Wat combinatieteelt precies is en waarom het zo belangrijk is in de moestuin, dat lees je in het hoofdstuk over combinatieteelt.

  Ui en wortel is het ideale koppel!

  Een van de eerste goede buren combinaties die je leert kennen in de moestuin is vaak die van de wortel en de ui. Dat maakt deze combinatie misschien wel hèt symbool voor combinatieteelt. Wat maakt nu eigenlijk dat de ui en de wortel zo goed samen gaan?

  Wortel verjaagt de uienvlieg

  Wat de combinatie zo goed maakt is het feit dat de wortel de uienvlieg verjaagt. De uienvlieg heeft namelijk een hekel aan wortelen. Door de twee bij elkaar te zetten blijft de vlieg weg en voorkom je aantasting. De uienvlieg kan namelijk in de uien gaan zitten en eet ze van binnenuit op.

  Ui verjaagt de wortelvlieg

  Op dezelfde manier hoe de uienvlieg wordt verjaagd door wortelen, verjagen uien ook de wortelvlieg. En nu wordt duidelijk wat een krachtige combinatie de twee samen zijn. Ook de wortelvlieg gaat in de wortelen zitten en eet ze van binnenuit op. Met uien houdt je de wortelvlieg weg.

  Beiden goed in rijtjes samen

  Een kers op de taart is het feit dat de wortel en ui beiden weinig ruimte nodig hebben. Je kunt wortel en ui dus heel goed om-en-om in rijtjes naast elkaar planten. Eerst een rijtje uien, dan een rijtje wortelen, dan weer een rijtje uien, en ga zo maar door. Op de foto hieronder is dat goed te zien.

  wortel en ui combinatieteelt goede buren moestuin wortelen uien kweken

  Zaden van wortel of uien kopen

  Beiden hebben we natuurlijk ook 100% biologisch in ons assortiment. Bestel zaden van uien en wortelen eenvoudig via onze webshop:

  Meer lezen over wortel en uien

  Meer weten over het kweken van uien en wortelen? Bekijk de bijbehorende zaaikalender pagina's over deze planten en kom alles te weten.  • Gemaakt: 23-05-2022
  • Bijgewerkt: 23-05-2023
  • Eloy M. Gotjé

  Meer lezen?

  Slakken bestrijden, biologisch en natuurlijk!

  Heb je slakken in de moestuin? Ze eten jonge zaailingen op en nemen hapjes uit de blaadjes van jouw keukenplanten. Zo komt het natuurlijk nooit van een moestuin vol eetbaar groen. Je wil van die s..

  Verpotten en verplanten

  Moet je plant ergens anders heen, of heeft deze een grotere pot nodig? Het gebeurt mij soms nog steeds. Achteraf blijkt die ene bessenstruik toch niet zo gelukkig te staan en dan graaf ik deze toc..

  Bladluis bestrijden met Oost-Indische kers

  Wist je dat Oost-Indische kers niet alleen eetbaar is, maar ook erg goed werkt tegen bladluis? Oost-Indische kers kan je dus zaaien om bladluis bij andere planten te voorkomen, of eigenlijk om ze ..

  Een tuinkas kopen

  Overweeg je een tuinkas aan te schaffen? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Een tuinkas kan heel veel voordelen hebben voor je moestuin, je planten en zelfs voor jou. Alleen kan een tuinkas ook..

  Pompoen zaaien met video

  Pompoen zaaien, wanneer en hoe? In een korte video laten we alles zien wat je moet weten om pompoenen te zaaien. We laten zien hoe je pompoenen zaait, wat je ervoor nodig hebt en meer. Bekijk de v..

  Biologisch rupsen bestrijden

  Afkomstig van vlinders, motten of bladwespen: rupsen zitten soms opeens op je planten. Ze eten je planten kaal tot de planten soms zelfs het loodje leggen. Het bekendste voorbeeld: de groene rupsj..

  Nieuwe planten...