plant banner

Plantenlijst laden...

Veenbes
Vaccinium macrocarpon

plant icon
Veenbes
Vaccinium macrocarpon
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 

-20

15CM

15CM
pH
4.0 - 5.5
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.

Veenbes kweken

Veenbes soorten

Er zijn weinig verschillende rassen bekend van de cranberry. In ieder geval weinig rassen waar je zelf veel van zou merken als je cranberries in de tuin hebt staan. Zo lang je kiest voor een geschikte plaats en de plant goed verzorgt zal de cranberry, die in het Nederlands eigenlijk "veenbes" wordt genoemd, het in bijna iedere tuin doen. De grootste uitdaging zit in het vinden (of maken) van de juiste grondsoort.

Veenbes zaaien en planten

Cranberries zijn heel makkelijk te stekken en worden meestal gekocht als plantje. Je kunt de jonge plantjes dicht bij elkaar zetten om een vol veldje cranberry struikjes te krijgen. Opkweken uit zaden is bij de cranberry niet gebruikelijk. Nog beter (en makkelijker) dan stekken is het maken van afleggers, omdat de takjes van de cranberry niet rechtop staan maar een beetje hangen en hierdoor vaak over de bodem kruipen. Soms stekt de cranberry hierdoor zichzelf al in de omliggende grond. Dat geeft al aan hoe makkelijk het stekken eigenlijk is.

Je kunt veenbessen afleggen door een takje te kiezen dat al een beetje over de grond kruipt. Schraap een klein stukje van de bast af en leg het takje met de "blote" kant naar beneden op de grond. Persoonlijk denk ik dat dit niet nodig is omdat de struik zichzelf al heel makkelijk stekt, maar het geeft wel meer zekerheid om dit toch te doen. Leg daar vervolgens iets zwaars op (maar natuurlijk niet te zwaar). Het duurt wel even, maar na een tijdje zal het takje wortelen op de plek waar je deze op de grond hebt vastgezet. Dat gaat heel makkelijk, maar je hebt er wel wat geduld voor nodig.

cranberry afleggers

Meestal gebruik ik zelf potjes voor het stekken van mijn cranberry (eigenlijk heten ze hier veenbessen) struikjes. Met een ijzerdraadje of haarspeld prik ik de takjes vast in de aarde in deze potjes. Na enkele maanden zijn deze dan voldoende geworteld en kan je ze afknippen van de moederplant. De takjes groeien dan al snel verder. Ze maken vertakkingen en worden net zo groot als een volgroeide struik, als je ze voldoende ruimte geeft. Belangrijk is dat je bij het stekken de aarde constant goed vochtig houdt. Stekken in de late zomer of het najaar is daarom aan te raden.

Per vierkante meter kan je ongeveer 26 tot 47 veenbes planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 9 veenbes planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Veenbes verzorgen/standplaats

De cranberry wordt ook wel veenbes genoemd. Eigenlijk zijn cranberries of veenbessen de licht- tot donkerrood gekleurde besjes die aan de plant groeien. Cranberries zijn makkelijk te onderhouden. Ze hebben niet veel nodig, maar toch zijn het ontzettend kieskeurige planten wat betreft de grondsoort en vochthuishouding. Kweek je veenbessen? Kies dan een zonnige plek uit, daar doen de planten het op hun best. De veenbes is een krachtig winterharde struik die goed tegen vorst kan.

Er wordt wel eens gezegd dat het niet makkelijk is om deze plant te kweken, maar zelf vind ik dat behoorlijk meevallen. Met het kiezen van de juiste grond en het geven van voldoende water doe je al 80% van het werk. De rest gaat dan vrijwel vanzelf. De kleine, zelfs een beetje kruipende struikjes zijn goed winterhard. Na enige tijd gaat de struik bloeien en maakt deze hele kleine, vaak hangende, lila bloemetjes. Alle rassen waar ik mee bekend ben zijn zelfbestuivend. De struik krijgt hulp van hommeltjes, bijtjes en andere insecten. Hoe beter de bestuiving is gelukt, hoe meer bessen je zult krijgen. Het helpt daarom om meerdere struikjes bij elkaar te zetten.

Veenbes goede en slechte buren

Veenbes wisselteelt
Voor het kweken van veenbes hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Veenbes goede buren
Veenbes heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Veenbes slechte buren
Veenbes heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Veenbes grondsoort

Veenbessen groeien alléén op zure, matig vochtige grondsoorten. Als deze zure grond er niet is, kan je beter geen cranberries kweken. Ook niet als je de grond van plan bent zuurder te maken met bijvoorbeeld turf. Dat kan wel, maar dan zal je dit dus zeer regelmatig bij moeten houden. Op alkalische grond zal een stukje zure grond snel ook alkalisch worden. Dat gaat sneller dan je denkt. Het beste is om in dit geval veenbessen in een pot of bak te kweken en deze grondsoort volledig zelf samen te stellen.

pH-waarde (zuurtegraad):
4.0
5.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Veenbes bemesten

Je hoeft veenbessen in principe niet vaak voeding te geven. Doe je dit toch? Dan kan je eens in de paar jaar voeding voor bosbessen (voorkeur) of voor kleinfruit geven, maar een algemene organische meststof is ook voldoende.

Welke meststof gebruik je voor veenbes? De beste meststof voor het kweken van veenbes heeft bij benadering een NPK samenstelling van --.

N
P
K

Wat is NPK?

Veenbes bloei en bestuiven

Moet je een cranberry bestuiven? Voor het maken van besjes is de bestuiving noodzakelijk, maar de cranberry of veenbes is een zelfbestuivende plant. De cranberry maakt tweeslachtige bloemetjes die worden bestoven door insecten. Je hoeft daar dus zelf niet veel aan te doen. De besjes kunnen in korte tijd snel groeien, maar het duurt lang voor deze de juiste kleur krijgen en goed afrijpen.

cranberries veenbessen struik vruchten

Wanneer veenbes oogsten

Wanneer kan je veenbes oogsten? Veenbes oogst je doorgaans van augustus tot oktober.

Wanneer zijn veenbessen rijp? Je kunt cranberries, ook wel veenbessen genoemd, plukken wanneer ze diep rood (of zelfs bordeauxrood) van kleur zijn. Je kunt ze direct van de plant plukken of hier speciaal gereedschap voor gebruiken. Cranberries die goed rijp zijn, laten zonder moeite los. Besjes die niet makkelijk los raken zijn nog niet oogstrijp.

veenbessen

Wanneer kan je veenbessen plukken? Cranberries plukken doe je doorgaans van augustus tot en met oktober. Let daarbij vooral op de kleur (lees hierboven) en of de besjes makkelijk van de plant loslaten. Rijpe bessen vallen snel van de plant af en komen op de grond terecht.

oogst afbeelding

Veenbes gebruiken en bewaren

Cranberries zijn niet alleen lekkere bessen maar ze zijn ook nog ontzettend gezond! Je kunt ze direct van de plant eten -al smaakt dat vaak ontzettend wrang- maar ook gebruiken voor jams, je kunt ze drogen als rozijnen en verwerken in diverse andere gerechten. Ze zijn daarnaast erg lekker in combinatie met granaatappel en er wordt vaak sap van gemaakt. Het sap hiervan zou geneeskrachtige werkingen hebben en goed zijn voor de algehele gezondheid.

Cranberries, of zoals ze eigenlijk heten: veenbessen, zijn het hele jaar te bewaren als je deze invriest. Net als andere bessen laten cranberries zich goed invriezen. Verse veenbessen zijn enkele dagen houdbaar, tot maximaal een week in de koeling.

Wanneer veenbes snoeien

Veenbes snoei je doorgaans van maart. De planten hebben erg weinig onderhoud nodig. Eens in de 1-3 jaar, afhankelijk van wat gewenst is, kan je de planten terugsnoeien om deze in vorm te houden. Maart, na de winter en vlak voor het voorjaar, is het beste moment om de veenbessen of cranberries wat terug te snoeien. Dit is een handig moment omdat de plant dan nog niet opnieuw is gaan groeien, en de winter net (ongeveer) voorbij is. In de winter herstellen snoeiwonden niet zo makkelijk.

Veenbes plant tabel

Zaaikalender
Buiten (uit)planten november - maart
Oogsten augustus - oktober
Snoeien maart
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte matig
Grondsoort lichte grond
Winterhard ja, wintergroen
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 4.0 - 5.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 15 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 5 - 9 planten
Per m² / veld 26 - 47 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -20 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding