Cranberry

Vaccinium macrocarpon

Minimale plantafstand (cm): 15
Minimale worteldiepte (cm): 15

Afbeeldingen:

keukenplanten cranberry jong plantje

 

volle zon
matig vochtig
lichte grondsoorten
wintergroen
keukenplanten zaaikalender cranberry

Variëteiten

Er zijn weinig verschillende rassen bekend van de cranberry. In ieder geval weinig rassen waar je zelf veel van zou merken als je cranberries in de tuin hebt staan. De belangrijkste verschillen zitten vooral in de houdbaarheid van de bes. In principe maakt het voor de groei van de plant en de soort vruchten weinig uit welk ras je kiest, zo lang je maar zorgt voor de juiste omstandigheden.

Vermeerderen

Cranberries zijn heel makkelijk te stekken en worden meestal gekocht als plantje. Je kunt de jonge plantjes dicht bij elkaar zetten om een vol veldje cranberry struikjes te krijgen. Opkweken uit zaden is bij de cranberry niet gebruikelijk.

Verzorging

Basis
De cranberry wordt ook wel veenbes genoemd. Eigenlijk zijn cranberries of veenbessen de licht- tot donkerrood gekleurde besjes die aan de plant groeien. Cranberries zijn makkelijk te onderhouden. Ze hebben niet veel nodig, maar toch zijn het ontzettend kieskeurige planten wat betreft de grondsoort en vochthuishouding. Kweek je veenbessen? Kies dan een zonnige plek uit, daar doen de planten het op hun best. De veenbes is een krachtig winterharde struik die goed tegen vorst kan.

Bodem
Veenbessen groeien alléén op zure, matig vochtige grondsoorten. Als deze zure grond er niet is, kan je beter geen cranberries kweken. Ook niet als je de grond van plan bent zuurder te maken met bijvoorbeeld turf. Dat kan wel, maar dan zal je dit dus zeer regelmatig bij moeten houden. Op alkalische grond zal een stukje zure grond snel ook alkalisch worden. Dat gaat sneller dan je denkt. Het beste is om in dit geval veenbessen in een pot of bak te kweken en deze grondsoort volledig zelf samen te stellen.

Voeding
Je hoeft veenbessen in principe niet vaak voeding te geven. Doe je dit toch? Dan kan je eens in de paar jaar voeding voor bosbessen (voorkeur) of voor kleinfruit geven, maar een algemene organische meststof is ook voldoende.

Snoeien
De planten hebben erg weinig onderhoud nodig. Eens in de 1-3 jaar, afhankelijk van wat gewenst is, kan je de planten terugsnoeien om deze in vorm te houden. Maart, na de winter en vlak voor het voorjaar, is het beste moment om de veenbessen of cranberries wat terug te snoeien. Dit is een handig moment omdat de plant dan nog niet opnieuw is gaan groeien, en de winter net (ongeveer) voorbij is. In de winter herstellen snoeiwonden niet zo makkelijk.

keukenplanten veenbes cranberry snoeitabel

Veenbes/Cranberry snoeitabel

Gevaren
De zure en vochtige grond is belangrijk. Net als de bosbes kan je cranberries eigenlijk niet kweken zonder zure grond. Het grootste gevaar is dus een verkeerde grondsoort, want als deze niet goed is zal de plant snel afsterven. Een ander groot gevaar zijn vogels, die de besjes maar al te lekker vinden. Wil je ze zelf eten (of gebruiken in de keuken), dan kan je de planten het beste beschermen met een vogelnet. Kies dan bij voorkeur een blauw vogelnet, omdat dit vogels afschrikt. Ze zullen dan niet op het net gaan zitten en raken er ook niet in verstrikt.

Oogsten

Bij cranberries oogst je de bessen als deze rood of zelfs iets donkerder rood zijn (extra lekker). Je kunt ze van de plant plukken, even wassen en direct gebruiken. Doorgaans oogst je de veenbessen van augustus tot en met oktober. Veenbessen zou je als zomerfruit kunnen zien, maar het zal er net om hangen of dat het ook echt is.

Gebruiken

Cranberries zijn niet alleen lekkere bessen maar ze zijn ook nog ontzettend gezond! Je kunt ze direct van de plant eten maar ook gebruiken voor jams, je kunt ze drogen als rozijnen en verwerken in diverse gerechten. Ze zijn daarnaast erg lekker in combinatie met granaatappel en er wordt vaak sap van gemaakt. Het sap hiervan zou geneeskrachtige werkingen hebben en goed zijn voor de algehele gezondheid.

Bewaren

Cranberries, of zoals ze eigenlijk heten: veenbessen, zijn het hele jaar te bewaren als je deze invriest. Net als andere bessen laten cranberries zich goed invriezen. Verse veenbessen zijn enkele dagen houdbaar, tot maximaal een week in de koeling.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Aalbes

Aalbes

In één oogopslag alle behoeften van de aalbes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Framboos

Framboos

In één oogopslag alle behoeften van de framboos! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Braam

Braam

In één oogopslag alle behoeften van de bramenstruik! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Aardbei

Aardbei

In één oogopslag alle behoeften van de aardbei! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kruisbes

Kruisbes

In één oogopslag alle behoeften van de kruisbes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kers

Kers

In één oogopslag alle behoeften van de kersenboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Kiwi

Kiwi

In één oogopslag alle behoeften van de kiwiplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ananaskers

Ananaskers

In één oogopslag alle behoeften van de incabes! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding