Citroen

Citrus limon

Minimale plantafstand (cm): ...
Minimale worteldiepte (cm): ...

 

volle zon
droge grond
alle grondsoorten
niet winterhard
keukenplanten zaaikalender citroen

Variëteiten

Citroenen en limoenen zijn niet de zelfde vruchten. Hoewel het lijkt of de limoen slechts een onrijpe citroen is, is de limoen wel degelijk een andere variëteit uit de citrusfamilie. Citroenen bestaan trouwens ook in siervorm, de siercitroen of siercitrus. Sommige siervariëteiten zijn ook wel eetbaar, maar gewoonweg minder lekker of zelfs smaakloos. Een goede kweker weet je de fijne verschillen tussen de vele verschillende soorten te vertellen.

Vermeerderen

Het opkweken van een citroenboompje uit zaden is niet gebruikelijk, maar het is misschien wel eens leuk om te proberen. Kies een lekkere citroen uit de supermarkt en begraaf de pitten in een potje vochtige aarde. Je zal al snel ontdekken dat hier een klein plantje uit komt. Voordat deze vruchten krijgt, als dat dan überhaupt al gebeurd, kan nog vele jaren duren. Voor de vruchten hoef je de citroenpit dus niet te zaaien, maar het is een leuk experiment. Wil je wel kunnen oogsten? Kies dan een sterk ras van een eetbare citroen bij een kweker vandaan.

Verzorging

Basis
De citroen is een exotische vrucht, een citrusvrucht, en het boompje waar deze aan groeien blijft over het algemeen erg klein. Dat maakt citroenen bij uitstek geschikt om in een pot te kweken. En dat is natuurlijk een groot voordeel, want potten kan je makkelijk verplaatsen als dat nodig is. Bijvoorbeeld voor meer zonlicht of om het boompje binnenshuis te overwinteren.

Vaak wordt de citroen als kamerplant gehouden voor de sier, maar wie een sterk ras kiest kan daar ook iets meer aandacht aan geven. Een citroenboompje in pot kan namelijk met een beetje extra verzorging gaan bloeien en, jawel, citroenen geven. Dat is natuurlijk extra leuk als dat lukt. Een citroen kan trouwens het hele jaar door gaan bloeien, ook 's winters. Zorg voor een optimaal resultaat dat de temperatuur bij de citroenboom nooit onder de 18 graden celcius daalt.

Bodem
Citroenen moeten op een zeer goed doorlaatbare bodem staan. Dat wil zeggen dat overtollig water onmiddelijk uit de pot of uit de bodem kan stromen. De grond mag best zwaar en stevig zijn. Wat extra zand kan geen kwaad. Ook veel organisch materiaal zoals compost helpt bij het creëren van een goed doorlaatbare bodem. Wil je een citroen gaan verpotten? Kies dan bij voorkeur een mediterrane potgrond, of doe het volgende. Citroenen houden van kleigrond, maar niet van natte voeten. Dat is een ingewikkelde combinatie in ons klimaat. Je kunt daarom ook kleigrond mengen met extra veel brekerzand voor een betere doorlaatbaarheid. Een citroen in pot kan je tijdelijk onder een afdak plaatsen bij hevige regenval, of in een tuinkas als je die hebt staan.

Voeding
Kies voor citroenen een speciaal soort voeding voor citrusbomen en olijven, of mediterrane fruitbomen. Een vloeibare plantenvoeding meng je namelijk door het water dat je geeft. De meststof is direct werkend. Mestkorrels hark je het liefste licht in, wat lastig gaat op de harde bodem waar citroenen graag in groeien. De korrels blijven op de grond liggen, gaan misschien schimmelen en trekken ongedierte aan. Daarnaast werken mestkorrels pas echt als daar water overheen stroomt, waardoor de voedingsstoffen vrij komen. Laat het nu net zo zijn dat je de citroen niet heel erg veel water geeft. Een direct werkende, vloeibare mestvoeding werkt in dit geval het beste.

Snoeien
De citroenboom zal zo nu en dan gesnoeid moeten worden, zeker als je deze in een pot houd. Doe dat dan bij voorkeur in het vroege voorjaar, wanneer het boompje ongeveer opnieuw gaat uitlopen. Dan is de kans op het herstellen van snoeiwonden het grootste. Snoei in ieder geval zeker niet tijdens vorst of als er binnenkort vorst wordt verwacht.

keukenplanten citroen snoeitabel

Citroen snoeitabel

Gevaren
De citroen is vooral gevoelig voor koude omstandigheden. Hoewel er rassen zijn die beter tegen kou kunnen dan anderen, zet je een citroenboom het beste toch even binnen gedurende de winter. Maar dan wel op een lichte plek natuurlijk. Een verwarmde serre aan het huis vast is ideaal, maar ook een verwarmde kas kan de oplossing bieden of een plekje aan een groot, zuidelijk gelegen raam.

Oogsten

Allereerst, een citroen en een limoen zijn niet het zelfde. Ook een citroen kan groen geoogst worden maar krijgt pas de herkenbare zoetzure smaak wanneer deze geel is. Voor een citroen geel wordt is de aanmaak van een stofje nodig dat "Ethyleen" heet. De aanmaak van dit stofje is niet vanzelfsprekend en soms helpt het om de temperatuur tijdelijk te verlagen. Een citroen kan ook na het plukken nog (meer) geel kleuren.

Gebruiken

Citroenen worden voornamelijk gebruikt voor het sap. Dit wordt vaak met water gemengd voor een zeer hydraterend drankje tijdens het sporten. Citroensap is erg dorstlessend, maar wordt ook toegevoegd aan veel gerechten. Bijvoorbeeld bij vlees als smaakmaker. Citroensap wordt tevens in bijna alle soorten jam gebruikt om de jam na het koken beter te laten stollen, of om de vaak grote hoeveelheid suiker in jam minder zoet te maken.

Bewaren

Citroenen kan je -net als andere citrusvruchten- het beste niet op elkaar leggen. Leg een losse citroen op of naast de fruitschaal zonder dat er ander fruit tegenaan ligt, dan blijft deze het langste goed. Tot ongeveer 1-3 weken, afhankelijk van de temperatuur, kan je de citrusvrucht dan bewaren. Laat je een citroen erg lang liggen dan droogt deze op. Wanneer je citrusvruchten tegen en op elkaar legt ontstaat er sneller schimmel tussen de vruchten.


Ontvang kweektips

Meld je aan en ontvang als eerste nieuwe zaaikalender items, kweektips, recepten en weetjes!

Aanmeldformulier

Door bovenstaande gegevens te versturen ga je akkoord met onze privacyverklaring.

Sinaasappel

Sinaasappel

In één oogopslag alle behoeften van de sinaasappelboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Olijf

Olijf

In één oogopslag alle behoeften van de olijfboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Perzik

Perzik

In één oogopslag alle behoeften van de perzikboom of nectarineboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel mee

Lees meer  

Kiwi

Kiwi

In één oogopslag alle behoeften van de kiwiplant! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Amandel

Amandel

In één oogopslag alle behoeften van de amandelboom! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Rozemarijn

Rozemarijn

In één oogopslag alle behoeften van rozemarijn! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Tijm

Tijm

In één oogopslag alle behoeften van tijm of wintertijm! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Lavendel

Lavendel

In één oogopslag alle behoeften van lavendel! Alles over het zelf kweken, van zaadje tot oogst, en het verwerken van je oogst in de keuken. Inclusief inzichtelijke zaaikalender met zaaitijden, planttijden, oogsttijden en nog veel meer.

Lees meer  

Ontkiemen

Ontkiemen

Alles begint met het ontkiemen van een zaadje. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen, ieder met eigen voor- en nadelen. Het belangrijkste is de temperatuur, want sommige zaden ontkiemen alleen boven een bepaalde temperatuur. Ook is het belang

Lees meer  

Water

Water

Waterstof is één van de belangrijkste sporenelementen die planten nodig hebben en wordt verkregen uit water. Te veel water zorgt voor slappe planten die in het ergste geval verdrinken. Te weinig water zorgt voor slap hangende planten. In beide gevallen ka

Lees meer  

Bodem

Bodem

Sommige planten groeien bijna overal goed, maar voor andere planten is de juiste bodem het verschil tussen leven en dood. In onze handige zaaikalender kan je per plant de gewenste grondsoort bekijken, en daar uitgebreid over lezen op de pagina van de plan

Lees meer  

Voeding

Voeding

Voor de ontwikkeling en opbrengst van je planten is het geven van voeding belangrijk. Misschien kweek je op arme grond of heeft het soort grond dat je gebruikt niet alle voedingsstoffen in huis. Het geven van extra meststoffen zorgt voor een betere groei.

Lees meer  

footer wave afbeelding