plant banner

Plantenlijst laden...

Veldkers
Cardamine

plant icon
Veldkers
Cardamine
light icon
water icon
soil icon
winter icon

5

-10

5CM

5CM
pH
6.5 - 7.5
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.

Veldkers kweken

Veldkers soorten

Veldkers wordt vaak gezien als onkruid en groeit heel vaak tussen tegels. Je kunt het zelf kweken of -als het aan is komen waaien- tussen de tegels vandaan plukken. De kleine veldkers is het meest voorkomende plantje, maar er zijn ruim 150 soorten veldkers die in het wild voorkomen. De meeste soorten veldkers zijn slechts éénjarig, maar er zijn ook een aantal meerjarige soorten.

Veldkers zaaien en planten

Wanneer kan je veldkers zaaien? Veldkers kan je direct buiten zaaien van maart tot oktober. Veldkers kan je binnen (voor)zaaien van februari tot maart. De beste temperatuur om veldkers te ontkiemen is boven de 5℃.

Na de bloei kan je de zaadjes van veldkers oogsten om het zelf te zaaien, of je koopt de zaden. Deze ontkiemen gemakkelijk bij kamertemperatuur of bij lagere temperaturen. Zaai het bij voorkeur direct in de volle grond, verspenen is niet gemakkelijk bij dit kleine en kwetsbare plantje. Het plantje zaait zichzelf uit na de bloei. Als je veldkers zelf zaait kan je er beter meerdere plantjes van zaaien, want één plantje is erg klein en geeft niet zo veel dat je er een maaltijd van kunt maken.

Per vierkante meter kan je ongeveer 240 tot 420 veldkers planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 17 tot 25 veldkers planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Veldkers verzorgen/standplaats

Veldkers is niet bepaald een veeleisend plantje. Het wordt immers vaak gezien als onkruid omdat dit tussen de tegels groeit en in grote getalen voorkomt in het wild. Veldkers is één van de kleinere en zeker een van de makkelijkste plantjes om zelf te kweken. Ook op plekken in de halfschaduw groeit het plantje goed. Op erg schaduwrijke plekken groeit veldkers minder goed.

Veldkers goede en slechte buren

Veldkers wisselteelt
Voor het kweken van veldkers hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Veldkers goede buren
Veldkers heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Veldkers slechte buren
Veldkers heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Veldkers grondsoort

Veldkers groeit in het wild voornamelijk op kalkrijke en zanderige grondsoorten, en kan tevens goed tegen korte periodes van droogte. Laat de bodem niet compleet uitdrogen. Veldkers stelt verder weinig eisen aan de bodem. Óók op minder zanderige grondsoorten en zelfs op lichte kleigrond lukt het om veldkers te kweken.

pH-waarde (zuurtegraad):
6.5
7.5
ZUUR BASISCH

Wat is pH?

Wanneer veldkers oogsten

Wanneer kan je veldkers oogsten? Veldkers oogst je doorgaans van augustus tot april.

Zo wel de blaadjes als de bloemen van veldkers zijn eetbaar en kan je dus plukken, maar één plantje is wel erg klein. Gedurende de hele groei kan je blaadjes oogsten en na de bloei kan je de bloemetjes afknippen. Als je er een aantal uit laat bloeien heb je tevens zaadjes voor de volgende keer dat je veldkers wilt zaaien.

Veldkers gebruiken en bewaren

Veldkers smaakt zoet-pittig en is qua smaak erg vergelijkbaar met tuinkers. De smaak heeft ook ergens iets weg van mosterd en peper, wederom net als tuinkers. Veldkers geeft hierdoor vooral een salade of broodje gezond een beetje extra "bite".

Veldkers oogst je bij voorkeur zo kort mogelijk voor je het gaat gebruiken, je kunt het namelijk niet heel lang bewaren. Mocht je het toch willen bewaren, dan blijft veldkers het lekkerste in de groentelade van de koelkast.

Veldkers ziektes en plagen

Veldkers is een klein plantje dat vrijwel overal groeit, zelfs tussen tegels of straatstenen en aan stoepranden. Het plantje wordt hierdoor vaak (onterecht) aangezien voor onkruid. Na de bloei kan het plantje zichzelf weer uitzaaien waardoor het in veelvoud opnieuw opkomt, het zelfde of anders het volgende jaar. Veldkers heeft weinig last van ongedierte vanwege de voor hen onaangename smaak van het plantje. Slakken vormen een mogelijke bedreiging.

Veldkers plant tabel

Zaaikalender
Binnen (voor)zaaien februari - maart
Buiten (voor)zaaien maart - oktober
Buiten (uit)planten maart - november
Oogsten augustus - april
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats volle zon
Waterbehoefte weinig
Grondsoort zware grond
Winterhard ja, matig
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) 6.5 - 7.5
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand 5 cm
Min. potmaat c.a. 5-10 liter
Per m / rij 17 - 25 planten
Per m² / veld 240 - 420 planten
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur 5 ℃
Min. veilige temperatuur -10 ℃
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding