plant banner

Plantenlijst laden...

Alfalfa
Medicago sativa

plant icon
Alfalfa
Medicago sativa
light icon
water icon
soil icon
winter icon
 
 
 
 
 
 
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.

Alfalfa kweken

Alfalfa soorten

Alfalfa zijn de kiemen van een plant met de naam Luzerne en de Latijnse naam 'Medicago sativa'. Alfalfa is rijk aan proteïne, carotine, vitamine B12, C, D, E en K. Bekijk in de zaaikalender welke planten je nog meer als kiemgroenten kunt kweken en hoe je ze kunt gebruiken in de keuken.

Alfalfa zaaien en planten

Luzerne kan je laten bloeien om vervolgens de zaden te oogsten. Deze zaden kan je vervolgens opkweken tot alfalfa, de kiemen van Luzerne. Zaden van alfalfa en andere kiemgroenten zaai je bij voorkeur in een speciale (glazen) kweekpot met gaasdeksel, een speciale zaaibak voor kiemgroenten of op een laagje schone (zaai- en stek)grond. Alfalfa is binnen een week klaar om te oogsten.

Alfalfa heeft meer dan één vierkante meter nodig om in de volle grond te groeien.

Alfalfa verzorgen/standplaats

Spoel de kiemgroenten twee maal per dag goed schoon en laat deze vervolgens goed uitlekken. Doe je dat niet, dan kunnen ze gaan schimmelen en rotten. Je merkt dat als de kiemgroenten heel vies gaan ruiken. Het kweken van kiemgroenten is hierdoor niet altijd even makkelijk. Te veel vocht en ze gaan rotten, te weinig vocht en ze drogen uit. Vooral het regelmatig goed spoelen van de kiemgroenten is erg belangrijk.

Alfalfa goede en slechte buren

Alfalfa wisselteelt
Voor het kweken van alfalfa hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Alfalfa goede buren
Alfalfa heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Alfalfa slechte buren
Alfalfa heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Wanneer alfalfa oogsten

Alfalfa oogst je door de kiemen uit de glazen kweekpot, kweekbak of laagje (zaai- en stek)grond te halen. Spoel de kiemgroenten vervolgens nog een laatste keer en laat deze hierna goed uitlekken. Je kiemgroenten zijn direct klaar om te worden gebruikt in de keuken.

Alfalfa gebruiken en bewaren

Alfalfa gebruik je op een broodje gezond, broodje met smeerkaas, door salades en andere (vaak koude) gerechten. Alfalfa is breed te gebruiken en je kunt het zonder problemen rauw eten.

Verse alfalfa is maximaal één week, meestal zelfs enkele dagen houdbaar, mits gekoeld en in een afgesloten potje of bakje. Oogst bij voorkeur pas op het moment dat je het daadwerkelijk gaat gebruiken, om te voorkomen dat de kiemgroenten bederven.

Alfalfa kiemgroenten

Kan je luzerne als kiemgroente eten? Ja, de kiemen van luzerne worden alfalfa genoemd. Dat is de bekende alfalfa die men bijvoorbeeld op een broodje met smeerkaas doet. Alfalfa is een lekkere en supergezonde kiemgroente, en bovendien wereldwijd bekend.

Alfalfa ziektes en plagen

Kiemgroenten zijn in principe niet vatbaar voor ziektes en plagen. Wel kan er schimmel ontstaan wanneer de kiemgroenten te vochtig worden gehouden. Om dit te voorkomen kan je deze na iedere spoelbeurt het beste eerst goed uit laten lekken. Zorg dat de kiemgroenten niet volledig uitdrogen maar dat deze ook niet héél vochtig meer zijn. Wanneer de kiemgroenten niet meer goed zijn merk je dit aan de geur, ze gaan muf ruiken of zelfs stinken. Zo lang kiemgroenten vers ruiken en je deze dagelijks (2 of zelfs 3 maal) goed spoelt met stromend water, kan je deze blijven gebruiken.

Alfalfa plant tabel

Zaaikalender
Verzorging
Wisselteelt
Standplaats
Waterbehoefte
Grondsoort
Winterhard
Bemesting (NPK) --
Zuurtegraad (pH) -
Afmetingen
Min. zaai-/plantafstand -
Min. potmaat -
Per m / rij -
Per m² / veld -
Temperaturen
Min. kiemtemperatuur -
Min. veilige temperatuur -
Goede en slechte buren
Wisselteelt Wisselteelt is niet van toepassing.

Vertel iemand over deze pagina:

Nieuwe planten...

plant thumbnail

Melde plant icon
Atriplex hortensis

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je melde? Er zijn veel verschillende soorten melde, waarvan de verzorging vrijwel gelijk is. Melde kan erg groot worden, maar dit is deels afhankelijk van de standplaats en van de ruimte die de plant heeft om te groeien.

Melde kweken lukt doorgaans veel beter in de halfschaduw. Als de planten meer ruimte krijgen worden ze groter. De plantafstand is dus een indicatie, je kunt ermee variëren. Bij grotere planten zijn de stengels minder lekker om te eten, maar wordt het blad wel groter.

Melde is ontzettend makkelijk te kweken. Veel soorten melde worden immers gezien als onkruid en verwijderd uit de (moes)tuin. Melde komt veel voor in het wild.

Lees meer...

plant thumbnail

Komijn plant icon
Cuminum cyminum

plant icon
plant icon
plant icon
plant icon

Hoe kweek je komijn? Komijn komt uit warmere streken en staat daarom graag in de volle-zon. Hoewel veel warme niet per se vereist is groeit het plantje dan wel beter. Komijn, ook wel witte komijn, is een éénjarige dat zichzelf kan uitzaaien. Omdat komijn zo klein blijft, kan je komijn kweken op bijna iedere plek (ook in potten).

Lees meer...

Basis verzorging...

footer wave afbeelding