plant banner

Plantenlijst laden...

Gierst
Zaaien kweken en oogsten

Panicum

°C8
°C16
CM15
x
CM2
Jan.
Feb.
Mrt.
Apr.
Mei.
Jun.
Jul.
Aug.
Sep.
Okt.
Nov.
Dec.
alles
  Zaaien onder glas
  Planten in kweekkas
  Buiten zaaien
  Buiten (uit)planten
  Bloeitijd
  Oogsten
  Snoeien

Gierst draagt de wetenschappelijke (Latijnse) naam Panicum en is een lid van de grassenfamilie, ook wel poaceae.

Een veelzijdige en zeer oude graansoort is gierst. Zelf gierst kweken is redelijk eenvoudig. Het groeit erg snel en is goed bestand tegen extreem weer. Gierst wordt tot een meter hoog en groeit op vrijwel iedere grond. Gierst is bovendien glutenvrij. Het kan als rijst, als maïs en zelfs als popcorn worden gegeten. Daarnaast wordt het verwerkt tot meel.

In tegenstelling tot de meeste graansoorten zoals tarwe en gerst, wordt gierst doorgaans net iets later geoogst. In september in plaats van augustus. Hier lees je alles over gierst in je moestuin.

Gierst soorten

Het meest gekweekte soort gierst is het soort pluimgierst. Hoewel meerdere graansoorten als gierst worden gezien, wordt eigenlijk altijd het soort Panicum bedoeld. Of meer specifiek het soort Panicum miliaceum. Dit soort wordt naast pluimgierst ook wel geelgierst of goudgierst genoemd.

Gierst komt in het wild voor op heel veel plekken, ook in Nederland en België. In het wild komen naast pluimgierst, zoals hierboven genoemd, ook de 'kale gierst' (Panicum dichotomiflorum) en 'draadgierst' (Panicum capillare) veel voor. Andere soorten gierst zijn eigenlijk ook direct hele andere grassoorten.

Opsomming soorten gierst

Hieronder heb ik nog even alle graansoorten die als echte gierst worden gezien, op een rijtje gezet:

 • Sowigierst - Panicum hirticaule
 • Pluimgierst - Panicum miliaceum (gierst, gele gierst, goudgierst)
 • Kutkigierst - Panicum sumatrense
 • Bruine gierst - Panicum ramosa

En als laatste hieronder nog een aantal graansoorten die door sommigen worden gezien als gierst, maar dit eigenlijk niet ècht zijn. Ze komen van andere grassoorten (niet van het soort Panicum):

 • Sorghum - Sorghum bicolor (sorgo, kafir, kafferkoren)
 • Trosgierst - Setaria italica (vogelgierst)
 • Parelgierst - Pennisetum glaucum
 • Kodogierst - Paspalum scrobiculatum
 • Japanse gierst - Enchinochloa esculenta
 • Vingergierst - Eleusine coracana
 • Digitaria - Digitaria exilis
 • Bloedgierst - Digitaria sanguinalis
 • Guineagierst - Urochloa deflexa

Gierst zaaien en planten

Wanneer kan je gierst zaaien? Gierst zaaien of voorzaaien kan direct buiten van april tot juni.

Het makkelijkste is om gierst in regels te zaaien. Voorzaaien doen we eigenlijk niet omdat je vrij veel planten nodig hebt. Je wilt niet dat je straks alles ook nog eens moet verspenen. Verder kiemen de zaden van Panicum (gierst) vrij snel. Je zaait gierst eigenlijk altijd in het voorjaar, maar wel als de temperaturen al wat zijn opgelopen.

Meestal wordt gierst gezaaid rond mei, of bij uitzondering rond april als het dan al een stuk warmer is. Houdt bij het zaaien zeker voldoende afstand tussen de rijen. Planten in de rij mogen op zo'n vijf tot tien centimeter van elkaar staan. Houdt de bodem goed vochtig tijdens het kiemen om het proces goed te laten verlopen.

Per vierkante meter kan je ongeveer 37 tot 52 gierst planten laten groeien in de volle grond. In rijen kan je ongeveer 5 tot 8 gierst planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.

Of je nu in rijen of per m² zaait, het is altijd verstandig om tussen de regels een grotere afstand aan te houden dan de plantafstand.

Gierst standplaats en verzorgen

Zelf gierst kweken vereist maar heel weinig zorg en aandacht. Gierst is een makkelijk groeiende grassoort. Je zet gierst in de volle zon, net als nagenoeg alle graansoorten, en houdt voldoende afstand tussen de planten. Gierst is behoorlijk resistent tegen extreem weer en groeit ook prima als het bijvoorbeeld erg warm en droog is, of we juist een natte zomer hebben.

Het enige dat wel een vereiste is bij het zelf kweken van gierst, is dat het warm genoeg is. Gierst groeit namelijk alleen goed bij genoeg warmte. Een temperatuur van minimaal 18°c is al nodig bij het kiemen van de zaden. Tijdens de groei moet het boven de 20°c blijven en richting de 30°c groeit gierst optimaal. Tijdens de zomer zullen de planten dan ook het meeste groeien.

Gierst combinatieteelt en wisselteelt

Gierst
Voor het kweken van gierst hoef je geen wisselteelt te gebruiken.

Gierst goede buren
Gierst heeft geen nadrukkelijk goede buren.

Gierst slechte buren
Gierst heeft geen nadrukkelijk slechte buren.

Gierst water geven

Gierst kan redelijk goed tegen droogte. Beter dan vrijwel alle andere graansoorten die we kennen. Wel kan je gierst best wat water geven. Gebruik bijvoorbeeld een gazonsproeier bij erg warm en droog weer, maar laat de plant verder leven op het natuurlijke regenwater. Een keer vergeten water te geven hoeft dus zeker geen ramp te zijn.

Als het erg droog is kan je gierst beter wel wat extra water geven. Geef je bijna dagelijks water dan is dat natuurlijk ook goed, maar geef de grond kans om ook weer op te drogen.

Gierst grondsoort en bodem

Van alle graansoorten vereist gierst het allerminste van de bodem. Hoewel gierst zo wel bij nat als droog weer goed groeit, gaat de voorkeur uit naar een relatief droge bodem. Gierst groeit dan ook prima op zanderige grondsoorten of op andere soorten grond die goed opdrogen bij zonnig weer. Gebruik je een zeer droge, schrale zandgrond dan is het wel verstandig om vochthoudend materiaal toe te voegen.

pH

5.5
7.0

Wat is pH?

Gierst bemesten

Je kunt gierst zonder extra bemesting kweken. Toch raden we aan om wel iets te geven. Met stikstof mag je best terughoudend zijn omdat dit van nature meestal veel aanwezig is. Met name als de plantjes nog jong zijn hebben ze veel baat bij fosfaat. Dit slaat gierst op om later te gebruiken bij het produceren van mooie korrels. Ook kalium heeft veel toegevoegde waarde als bemesting.

Voor het bemesten van gierst zou je zelf de juiste hoeveelheid stikstof (N), fosfaat (P) en kalium (K) kunnen mengen in de verhouding 6-12-10. Dit is ons advies.

N6
P12
K10

Wat is NPK?

Gierst bloei en bestuiven

Wanneer bloeit gierst? Gierst bloeit doorgaans van augustus tot september.

Voor de productie van mooie korrels is bestuiving nodig. Hiervoor is gierst zeker niet afhankelijk van insecten. De bestuiving gebeurt namelijk door de wind. Doorgaans bloeit gierst ongeveer een week en in die week kruisen verschillende soorten gierst heel makkelijk met elkaar. Die kruising bevordert de bestuiving nog meer. In principe is gierst dus goed zelfbestuivend te noemen.

Wanneer gierst oogsten

Wanneer kan je gierst oogsten? Doorgaans doe je dit van augustus tot oktober.

Het oogsten van gierst gebeurt meestal iets later dan bij andere graansoorten. Namelijk rond september in plaats van rond augustus. In de landbouw wordt gierst met een maaidorser geoogst en direct gescheiden. In de hobbymoestuin is dit iets meer werk. Het is de bedoeling dat je de pluimen van de plant afsnijdt en de korrels scheidt van de resten.

De resten van de plant zijn overigens heel goed te gebruiken als groenbemester. Je kunt de overblijfselen onderspitten om de bodem te verbeteren, of op de composthoop doen.

Gierst gebruiken en bewaren

Gierstkorreltjes zijn voor heel veel te gebruiken. Zo kom je de korreltjes soms tegen als vulling in jongleerballetjes en soms ook in kussentjes. Het wordt ook vaak als vogelzaad gebruikt, bijvoorbeeld in vetblokken of vetballen. Verder kan je gierst natuurlijk -en daar kweek je het voor- ook heel divers in de keuken gebruiken.

Onverteerbare stoffen

Voor ik over het gebruik van gierst in de keuken vertel is het handig om hier even bij stil te staan. Gierst bevat, meer dan andere graansoorten, veel onverteerbare stoffen. Denk dan onder andere aan oxaalzuur, fitinezuur en kiezelzuur. Wat wel een groot voordeel is van gierst, is dat de korrels helemaal glutenvrij zijn.

Meel in bakproducten

Gierst kan net als rijst worden bereid en gegeten. Je kunt ermee koken en bakken. Geplette korrels worden gebruikt in muesli en je kunt de korrels vermalen tot meel. Gierstmeel gebruik je dan in bakproducten zoals brood of pannenkoeken, cakes en nog veel meer. Daarnaast kan je de ronde korrels als mais gebruiken.

Gierst als popcorn

De smaak van gierst doet ook erg denken aan maïs. Wat hier zo verrassend aan is, is dat je gierst dus ook kunt gebruiken om popcorn te maken. Meestal wordt gierst wel gepeld. Ongepelde gierst smaakt namelijk erg bitter. In combinatie met andere ingrediënten merk je dit vaak niet meer zo. Als volkorengraan is het minder geschikt.

Gierst voor de vezels

Als laatste wordt gierst net als hennep ook gebruikt voor de vezels. Gierstvezels zijn krachtig en worden in de productie veel gebruikt.

Gierst ziektes en plagen

Van de graansoorten die we kennen is gierst het minst gevoelig voor ziektes en plagen. Gierst is behoorlijk resistent. En niet alleen tegen plagen maar ook tegen extreem weer. De teelt van gierst geeft dus veel zekerheid in verhouding tot veel andere granen, afkomstig van grassoorten.

Gierst kweken informatie

Naam en familie
Naam Gierst
Familie Grassenfamilie
Wetenschappelijke naam Panicum
Familie (wetenschappelijk) Poaceae
Zaai- en oogsttijden
Buiten (voor)zaaien april - juni
Oogsten augustus - oktober
Bloeitijd augustus - september
Zaaien
Zaaidiepte -
Plantafstand 15CM
Regelafstand 22.5CM
Per strekkende meter (M) 5-8 planten (rij)
Per vierkante meter (M²) 37-52 planten (veld)
Voorzaaien potmaat -
Kiemtemperatuur 16 +
Gemiddelde kiemtijd 3-7 dagen
Verzorging
Standplaats Volle zon
Waterbehoefte Weinig water
Grondsoort Licht/Droog/Doorlaatbaar
Bemesting NPK 6-12-10
Zuurtegraad bodem pH 5.5-7.0
Teeltwijze
Wisselteelt -
Combinatieteelt
Goede buren
-
Combinatieteelt
Slechte buren
-
Eigenschappen
Gebruiken als Granen
Winterhard tot 8
Wintergroen -
Verhoutend Niet verhoutend
Gemiddelde hoogte 100
Worteldiepte 40CM
Levensverwachting Éénjarige
Soort Grassoort

Nieuwe planten...